Amerika Syarikat Ingin Mendenda Toyota RM51.4 Juta

Di Washington, di laporkan Jabatan Pengangkutan Amerika Syarikat berhajat hendak menjatuhkan hukuman maxima lebih RM51.4 juta terhadap Toyota Motor Corporation, Japan.

Syarikat tertera atas di katakan menyembunyi masalah injak tersangkut di kenderaan Toyota.

Toyota di katakan tidak memberitahu secepat mungkin kerajaan Amerika tentang masalah serius ini. Denda sebanyak RM51.4 juta adalah tinggi sekali penalti sivil yang di tuntut daripada sesebuah syarikat pembuat kereta oleh kerajaan Amerika.

Menurut berita, Toyota telah membuat panggilan balik sebanyak 6 juta kenderaannya di Amerika Syarikat. Lebih daripada 8 juta kenderaan jenis Toyota telahpun di panggil akibat masalah injak tersangkut dari seluruh dunia.

Beberapa model kenderaan di katakan terlibat dalam latihan ini. Selain daripada masalah tersebut atas, kereta Toyota jenis “hybrid” Prius di lapor menghadapi masalah brek juga.

Tiada sebarang komen dari pihak Toyota mengenai pengumuman yang di buat oleh Jabatan Pengangkutan Amerika Syarikat baru-baru ini.

Menurut Setia Usaha Pengangkutan Amerika Syarikat, En. Ray Lahood, dokumen-dokumen yang di perolehi dari Toyota jelas menunjukkan Toyota sedar akan masalah injak tersangkut seawal-awal bulan September 2009 lagi.

Tetapi Toyota tidak menjalankan sebarang panggilan kembali kenderaan-kenderaannya sehingga Januari 2010 baru-baru ini. Masalah tersebut di atas ini melibatkan sebanyak 2.3 juta kenderaan Toyota.

Lahood, terus berkata bahawa Toyota telah tidak menjalankan tanggungjawab legalnya. Seterusnya, En. Lahood menambah, Toyota Corporation sengaja menyembunyikan masalah ini beberapa bulan daripada pengetahuan para pegawai Amerika Syarikat dan tidak mengambil tindakan segera demi melindungi berjuta-juta pemandu serta keluarga mereka.

Berdasarkan kepada sebab-sebab yang di nyatakan di atas, pihak Jabatan Pengangkutan Amerika Syarikat menuntut penalti tertinggi di bawah undang-undang yang sedia ada ketika ini.

Di bawah undang-undang perlembagaan Amerika Syarikat, pembuat-pembuat kereta di wajibkan memberitahu pihak National Highway Traffic Safety Administration (N.H.T.S.A.) dalam tempuh 5 hari sebaik saja mengenalpasti masalah keselamatan wujud di ikuti pula oleh panggilan balik kenderaan-kenderaan yang terlibat.

Bagaimanapun, Toyota ada 2 minggu untuk sama ada menerima atau tanding penalti yang di kenakan itu.

Menurut sejarah, dendaan tertinggi dalam industi auto ini, belaku pada tahun 2004, apabila pihak General Motors membayar sebanyak US 1 juta akibat lambat memanggil balik sebanyak 600,000 kereta yang di landa masalah penyapu cermin besar hadapan.

Akhirnya, Jabatan Pengangkutan Amerika Syarikat berkata, Toyota kemungkinan juga di denda penalti-penalti lain di bawah penyiasatan berlanjutan yang sekarang sedang di jalankan.

Tindakan tegas yang di jalankan oleh pihak Amerika Syarikat terhadap Toyota Motors Corporation, memang di alu-alukan demi keselamatan pemandu-pemandu jenis kenderaan yang polular ini.

By | 2012-09-22T00:05:20+08:00 April 9th, 2010|Kemalangan Kereta|0 Comments

About the Author:

Leave A Comment