Terjunamnya Sesebuah Kereta Ke Dalam Sungai

Antara begitu banyak kecemasan, terjunamnya sebuah kenderaan ke dalam sungai merupakan sesuatu peristiwa yang paling di khuatiri kebanyakan pemandu.

Kenderaan yang terjatuh ke dalam sungai akan terapung di permukaan air antara 3 hingga 10 minit sebelum ianya tenggelam.

Tahu ataupun tidak bahawa lebih kurang 50% daripada pemandu, tidak tahu berenang?

Dalam kecemasan sedemikian, apakah yang perlu buat oleh seseorang pemandu?

Terlebih dulu, sebenarnya terdapat 2 pendekatan yang dapat di syorkan. Yang pertama adalah di syorkan membuka pintu kereta dengan pantas ataupun merangkap keluar daripada kereta.

Kedua, jangan merasa panik. Tutup segala tingkap kereta. Izinkan kenderaan itu tenggelam ke dasar sungai. Sama ada anda memilih untuk memasang lampu kabin kereta ataupun tidak adalah pilihan anda.

Biasanya, pakar-pakar mencadangkan bahawa lampu kabin eloknya di nyalakan sewaktu kecemasan sedemikian berlaku. Kanak-kanak di laporkan kurang gelisah dengan keadaan yang lebih terang.

Walaubagaimanapun, perlu di ingatkan bahawa ada segelintir orang yang terperangkap dalam sesuatu kenderaan tidak tahan terperangkap terlalu lama dalam keadaan begini. Mereka ini di katakan mengidap sesuatu phobia.

Selain itu, perlu juga di beritahu bahawa oksigen dalam sebuah kenderaan dapat menampung pernafasan selama setengah jam saja. Selepas itu, keadaan menjadi cemas dan kematian boleh berlaku.

Dalam keadaan kecemasan yang sedemikian, perlu di lantik seorang yang bertanggungjawab sebagai ketua bagi uruskan langkah-langkah menyelamatkan orang-orang yang terlibat dalam kecemasan ini.

Kiranya tidak, di khuatiri mungkin akan berlaku pertelingkahan antara mereka yang perlu di selamatkan.

Perlunya di ingatkan juga, usaha membuka atau menendang buka pitu dari dalam bukannya perkara mudah. Ini kerana tekanan air dari luar agak kuat. Oleh demikian, tendangan yang akan di buta dari bahagian dalam harusnya merupakan sesuatu yang agak kuat.

Siapakah yang harusnya di selamatkan terlebih dulu?

1) Bayi-bayi kecil atau kanak-kanak merupakan yang pertama di hantar ke permukaan sungai. Di permukaan atas terdapat orang-orang yang sedang mengyaksikan peristiwa ini sudah tentu rela menawarkan bantuan.

2) Yang keduanya perlu di beri pertolongan adalah gelintir orang-orang yang lebih tua atau berlanjutan umur.

3) Mereka yang terdiri daripada golongan yang kuat atau berkebolehan, sudah tentu di hantar ke permukaan sungai lebih lewat kemudian.

Kenderaan yang sudah terjunam ke dalam sesebuah sungai sudah pasti akan mengalami banyak kerosakan yang teruk. Kusyen-kusyen sudah tentu mengalami kerosakan dahsyat. Wiring-wiring sudah pasti akan mengalami kerosakan yang banyak.

Pada pendapat saya, sesebuah kenderaan yang sudah tenggelam ke dalam sungai, sudah pasti tidak boleh merupakan kenderaan yang baik bagi penggunaan sesiapapun.

Oleh sebab itu, di cadangkan bahawa kenderaan sedemikian lebih elok ianya di kondemkan saja dan di ganti dengan sesebuah kereta yang baru.

Lebih baik cadangan ini di ambil daripada menghabiskan perbelanjaan yang tinggi demi menperbaiki kereta yang rosak teruk itu. Sesebuah kenderaan yang berkeadaan sedemikian lebih baik di jadikan besi buruk saja.

By | 2010-10-24T23:21:52+08:00 January 30th, 2010|Kemalangan Kereta|0 Comments

About the Author:

Leave A Comment