Toyota Di Malaysia – Pemasangan Kereta Camry di Malaysia

Di katakan Toyota Motor Corporation, Jepun kini memasang kereta sedan Camry di negeri China.

Ada yang mengatakan kereta yang terkenal di atas itu sedang di pasang di negeri Thailand pula.

Walau bagaimanapun, menjelang 2 tahun lagi, iaitu pada tahun 2012, Camry akan di pasang di kilang Assembly Services Sdn Bhd yang terletak di Shah Alam, Selangor.

Untuk maklumat para pembaca pula, Assembly Service merupakan salah suatu pengbungan bersama di antara Toyota Jepun, Toyota Tsusho Corporation dan UMW Corporation Sdn Bhd.

Pihak UMW Toyota, baru-baru ini telah mengumumkan berhajat hendak melaburkan sebanyak RM100 juta demi untuk memulakan pengeluaran tempatan kenderaan yang terkenal itu, iaitu Camry.

Malaysia kini dalam usaha sedang giat melancarkan projek Dasar Kebangasaan Automotif Nasional. Dan sokongan daripada Toyota Motor Jepun serta UMW Toyota Malaysia jelas menunjukkan sokongan padat kepada dasar tersebut di atas.

Apa yang penting dalam sokongan tersebut di atas adalah menggalakkan penggunaan barangan-barangan buatan tempatan dalam industry pemasangan kereta di Malaysia.

Adalah di harapkan bahawa dengan usaha kerjasama ketiga-tiga pihak yang di nyatakan di atas, ianya dapat menguntungkan kesemua pembuat barangan tempatan yang akhirnya akan membawakan kepada kejayaan industry auto Malaysia.

UMW Toyota Malaysia yang kini adalah pengedar kereta-kereta jenis Toyota di negara ini telah di laporkan melaburkan sejumlah RM290 juta kebelakangan ini demi untuk memperkembangkan kemudahan-kemudahan mengeluarkan kenderaan-kenderaan di negara ini.

Tambahanpula sebangyak RM170 juta telah di jangkakan di labor ke dalam sysrikat Assembly Services dalam jangka waktu 3 tahun akan datang ini untuk meningkatkan kebolehan syarikat ini menghasilkan kenderaan-kenderaan jenis Toyota.

Berhubung dengan kereta Toyota jenis Vios pula, kereta tersebut kini sedang di pasang dengan penggunaan 40% barangan-barangan tempatan dan ini akan di pertingkatkan kepada kadar 50% tidak lama kemudian.

Untuk model-model kenderaan Toyota yang lain pula di negara ini, kadar barangan dalamnya sudah pasti akan bertambah banyak lagi pada masa-masa yang akan datang kelak.

UMW Toyota berkata lagi, sebanyak jumlah RM200 juta lagi telah di khaskan untuk membina satu “stockyard” berpusat di tempatkan di Bukit Raja, Klang.

Di kata tempat yang tersebut di atas di jangkakan akan bermula operasi pada tahun 2011.

Ke semua pengguna-pengguna kereta jenis Toyota mengalu-alukan ke semua perkembangan ini yang di umumkan.

By | 2012-09-21T22:20:30+08:00 July 21st, 2010|Penjagaan Kereta|0 Comments

About the Author:

Leave A Comment