Memperolehi Lesen Kategori “E”

Posted on June 9th, 2009

Lesen Kategori “E” – Treler

Walaupun telah berkecimpung dalam arena sekolah memandu buat begitu lama, saya gagal mengambil usaha bagi mendapatkan Lesen E untuk kenderaan treler.

Mungkin institut saya saiz kecil dan perkhidmatan mempelajari lori berjenis treler bukanlah satu-satu daripada perkhidmatan yang ditawarnya. Jadi akhirnya, sayapun tidaklah mengambil langkah untuk mencapai lesen jenis atau kategori lesen tersebut.

Dalam hasil karya ringkas ini, saya hanya akan menumpukan perhatian kepada keperluan-keperluan mencapai Lesen Treler (Kelas E) sahaja.

Keperluan-keperluan singkatnya adalah:

i) mesti ada Lesen E (lori biasa),

ii) perlu menghadiri Kursus Teori 6 Jam untuk mendapat JPJ L2B,

iii) harus keluarkan Lesen L (Probationary Drivers’ License) yang baru.

Elok tuan-tuan berdaftar dengan institut berdekatan. Perkara-perkara (i) – (iii) sudah tentu dapat diselesaikan dengan mudah. Institut-institut yang saiz lebih 7 ekar besarnya, tentu dapat memberi perkhdmatan yang anda perlu.

Keperluan-keperluan ujian lebih baik diserahkan kepada pihak Institut. Ujian jalan raya serta lain-lain keperluan nampaknya baik diserahkan kepada pihak Institut juga.

Andainya anda berjaya Lulus ujian Kelas E (treler), anda hendaklah mengambil langkah bagi membuat cantuman lesen Kelas F (treler) kepada lesen yang anda sedang miliki.

Harus diperingatkan hendak membuat perubahan kepada lesen G.D.L. (Goods Drivers’ License) anda sebelum boleh memandu kategori jenis E (treler) anda yang baru.

Sekiranya ada apa-apa kemuskilan, sila berjumpa pihak institut atau sekolah memandu anda.


2 Comments • Posted in Lesen Lori

Comments

  1. adnan

    What do you think?saya dalam perancangan hendak mendapatkan lesen kelas
    E , apakah kelebihan mempunyai lesen kelas E sahaja tampa memiliki lesen GDL?

    • Cikgu Yap

      E biasanya perlukan GDL.

Leave a Comment...

Banner03
Blog Search
Recent Comments
  • Anderson Tan: I age 38 planning to get GDL licence but never drive lorry before D licence driving experience 20...
  • Nazmi: Harini 1 mac 2015 aku ujian SPA sebagai pembantu penguatkuasa, gagal bahagian mudah, bahagian pengecaman...
  • wan: hai cikgu yap, semasa saya melepaskan clutch selepas menukar gear 1 ..kereta saya enjin mati tiba-tiba, macam...
  • KC: Dear Cikgu Yap, I’ve read your blog post and all the comments carefully to see if I could glean advice for...
  • john steve: saya dikenakan saman, saya gagal mempamer lesen memandu saya, walhal lesen itu ada kat dashboard mana...
  • nathan: hi, i am malaysian ,age 52 planning to get a gdl licence. presently having D licence. driving experience 30...
  • Helmi Syafiq: saya nak tanya… jika saya nak transfer ncd kereta lama ke kereta baru (dlm proses pembelian)...
  • vincent tan: hi mr yap I got the same situation donavan…and I try to contact a driving center they told me not...
  • haida: Pada 28/8/2014 sy mengalami kemalangan dgn 4 buah keretabke semuanya. Soalan sy, cuaca gerimis, sy kereta ke...
  • Karen: I have involved in the minor accident and have make the police report. The accident happened when i overtake...
  • ABU: Sy nak tyn.Semalam anak saya memandu kereta VIVA dan melanggar kereta KELISA krn kerena itu terhenti...
  • Bala: Hi Mr. Yap. My wife’s a P driver and the car is registered to her. I was driving over speed limit using...
  • Shao: Hi, am looking to do a refresher course As soon as possible. My liscense is valid & up-to-date, but I have...
  • ina: Mr. Yap, Kereta saudara saya dilanggar lori ais tetapi tidak boleh tuntut insurans kerana lori ais tu kenderaan...
  • cr007: Hai cikgu… Saya nk tanya… Saya membawa kereta sewa… Saya pemegang lesen P… Saya dgn...
  • Mr CutQ: cikgu , saya kena satu surat saman sebab potong Q di traffic light. tapi surat saman itu tak tulis jumlah...
  • Jimmy: Mr. Yap, I was involved in an accident at my housing area. The accident occurred on a junction whereby I...