Memperolehi Lesen Kategori “E”

Posted on June 9th, 2009

Lesen Kategori “E” – Treler

Walaupun telah berkecimpung dalam arena sekolah memandu buat begitu lama, saya gagal mengambil usaha bagi mendapatkan Lesen E untuk kenderaan treler.

Mungkin institut saya saiz kecil dan perkhidmatan mempelajari lori berjenis treler bukanlah satu-satu daripada perkhidmatan yang ditawarnya. Jadi akhirnya, sayapun tidaklah mengambil langkah untuk mencapai lesen jenis atau kategori lesen tersebut.

Dalam hasil karya ringkas ini, saya hanya akan menumpukan perhatian kepada keperluan-keperluan mencapai Lesen Treler (Kelas E) sahaja.

Keperluan-keperluan singkatnya adalah:

i) mesti ada Lesen E (lori biasa),

ii) perlu menghadiri Kursus Teori 6 Jam untuk mendapat JPJ L2B,

iii) harus keluarkan Lesen L (Probationary Drivers’ License) yang baru.

Elok tuan-tuan berdaftar dengan institut berdekatan. Perkara-perkara (i) – (iii) sudah tentu dapat diselesaikan dengan mudah. Institut-institut yang saiz lebih 7 ekar besarnya, tentu dapat memberi perkhdmatan yang anda perlu.

Keperluan-keperluan ujian lebih baik diserahkan kepada pihak Institut. Ujian jalan raya serta lain-lain keperluan nampaknya baik diserahkan kepada pihak Institut juga.

Andainya anda berjaya Lulus ujian Kelas E (treler), anda hendaklah mengambil langkah bagi membuat cantuman lesen Kelas F (treler) kepada lesen yang anda sedang miliki.

Harus diperingatkan hendak membuat perubahan kepada lesen G.D.L. (Goods Drivers’ License) anda sebelum boleh memandu kategori jenis E (treler) anda yang baru.

Sekiranya ada apa-apa kemuskilan, sila berjumpa pihak institut atau sekolah memandu anda.


2 Comments • Posted in Lesen Lori

Comments

  1. adnan

    What do you think?saya dalam perancangan hendak mendapatkan lesen kelas
    E , apakah kelebihan mempunyai lesen kelas E sahaja tampa memiliki lesen GDL?

    • Cikgu Yap

      E biasanya perlukan GDL.

Leave a Comment...

Blog Search
Recent Comments
  • sam: Sir, saya pemandu lesen p, saya berhenti di stesen minyak dan ingin memasuki simpang brdekatan stesen minyak...
  • FIFI: Suami sy baru xcident motor dgn sebuah kereta yg mana driver adalah lesen P. Pemandu kereta adalah bersalah...
  • AISHA: Hi Mr Yap, kereta saya di langgar oleh orang yg keluar parking mengundur, pintu sedikit kemek dan kesan calar...
  • Tina: Hi Cikgu Yap, I am a Malaysian and just renewed my domestic license(CDL) and it only expire in 2019. I plan to...
  • Ina: Saya hendak melancung ke California, USA…boleh kah saya pakai lesen Malaysia di sana dan menyewa kereta?
  • Sleepless night: Hi Ken, Wondering can I contact you? I wish to talk to you, as I cant sleep. Did you manage to...
  • HAS: salam… nak tanya …saya dah renew roadtax motosikal atas penama yg dah meninggal iaitu hanya untuk...
  • Rahim: Hai Ana, Saya seorang peguam dan pernah mengendalikan kes pengalaman yang sama seperti anda. Anda tidak boleh...
  • Ken: Dear Cikgu Yap, I should have found your website before selling my car. Now, I have lots of sleepless nights. It...
  • Mr. Lau: Dear Cikgu Yap/ chan, I also need to transfer a personal car to become company car. i just know need to fill...
  • Tabitha: I live in Setia Alam. I do not speak Bahasa. Could you recommend a driving school or instructor who can...
  • farah: soalan saya sama seperti naz. suami telah meninggal bulan 7 baru ni..so mcm mana sy nk hidupkan road tax...
  • Ana: Hi cikgu, situasi saya adalah saya telah dikenakan saman seksyen 43 kerana memandu tidak cermat dan tidak...
  • Tan: Dear Cikgu, I just been issued summon by JPJ for no car road tax, my insurance is valid as I just renewed. Am I...
  • nizal: saya memandu sendirian, ada sebuah avanza dihadapan dipandu oleh wanita. disebabkan avanza tersebut dipandu...
  • zura: saya nak tanya. apa hukuman melanggar orang secara tak sengaja? pemandu tu ngantuk sebenarnya. tahu tahu dah...
  • Chan: Dear Cikgu Yap, Thank you for reply. I am impressed by your commitment in this blog.