Rayuan Lesen Memandu “P” Dan CDL Yang Tamat Tempoh

Home/Lesen Memandu/Rayuan Lesen Memandu “P” Dan CDL Yang Tamat Tempoh

Rayuan Lesen Memandu “P” Dan CDL Yang Tamat Tempoh

Lesen “P” yang sudah habis tempohnya 2 tahun, harus di tukarkan kepada Lesen C.D.L. (Competent Driver’s License) dalam 1 tahun habisnya tempoh percubaan.

Gagal menukarnya ke jenis lesen C.D.L. akan akibatnya di batal.

Menurut Seksyen 29 (1)(b) A.P.J. 1987, lesen-lesen yang sudah melebihi 3 tahun tidak boleh di terima rayuannya.


Pemegang Lesen “P” boleh buat rayuan kepada pihak tertentu. Antaranya alasan-alasan yang dapat di pertimbangkan termasuk:

1) Menuntut di luar negeri.

Ada kalanya, seseorang itu menuntut di luar negeri buat beberapa tahun. Dalam kes demikian, bekalkan bukti-bukti seperti Pendaftaran, pengesahan Kolej atau Universiti dan sijil-sijil yang ada. Bukti seperti tiket-tiket pesawat juga dapat di terima.

2) Masalah peribadi.

Ada sesetengah orang mempunyai masalah peribadi. Akibatnya, mereka tidak dapat berurusan untuk menukarkan “P” mereka.

Dalam kes seumpama demikian, Pengarah jabatan dapat mempertimbangkan kes-kes yang wajar dan baik untuk rayuan.

3) Sakit / uzur.

Akibat sakit ataupun uzur, seseorang itu tidak dapat berhubung dengan pihak J.P.J. untuk menukarkan lesen “P”nya ke jenis C.D.L.

Dalam kes-kes demikian, harus bekalkan surat-surat klinik atau hospital sebagai bukti. Sekiranya tidak dapat bukti-bukti tertera di atas, dapatkanlah surat-surat pengesahan seorang doktor yang terkenal pun jadilah.

4) Di penjarakan.


Percayakah tidak, ada orang yang kena di penjarakan sewaktu mereka hendak menjalankan urusan penukaran “P”nya ke jenis C.D.L.

Akibat ini, mereka tidaklah dapat berinteraksi dengan pihak pengangkutan jalan untuk urusan sedemikian.

Dalam aspek ini, harus bekalkan bukti-bukti seperti pihak mana yang membuat penahanan, di mana penahanan itu berlaku, tempoh masa penahanan dan sebagainya.

Sebagai pemilik lesen “P”, anda mempunyai kuasa untuk sama ada menerima mahupun menolak sebarang rayuan. Keputusannya adalah pun “muktamad”.

Bercerita berhubung dengan rayuan “P”, maka perlu pula di sentuh rayuan C.D.L. (Competent Driver’s License) yang di batalkan selepas 3 tahun, maka secara automatik, lesen itu di anggap di batalkan.

Rayuan boleh juga di buat. Tetapi perlu di ingatkan bahawa rayuan hanya boleh di buat atas 2 alasan saja, iaitu:


1) Orang yang merayu berada di luar negara .

2) Orang yang merayu itu sedang menjalankan hukuman penjara.

Sedih bahawa tidak ada alasan lain yang dapat di pertimbangkan.

Kepilkan bukit-bukti penahanan penjara dan bukti-bukti “passport” (kalau berada di luar negara) untuk menyokong rayuan anda.

Tanpa bukti-bukti yang kukuh di atas, malangnya rayuan terhadap lesen anda tidak dapat di pertimbangkan.


By | 2017-04-04T19:18:44+00:00 August 21st, 2009|Lesen Memandu|200 Comments

About the Author:

200 Comments

  1. chuin September 13, 2009 at 9:34 pm - Reply

    dear cikgu yap,
    my “p” license is probably expired at 11/09/2008 and need to converted it within one year..but until now only i realized that..what am i going to do? @@

    -chuin-

    • admin September 14, 2009 at 5:26 pm - Reply

      Dear Chuin,

      Your “P” expired on 11/9/08. You should have converted to C.D.L. (Competent Driver’s License) by 10/9/09. You have now to appeal to Pengarah, J.P.J. in Putrajaya.

      J.P.J. Putrajaya will inform you regarding what to do after this.

      ‘Cikgu Yap

  2. suhaila November 30, 2009 at 6:32 pm - Reply

    hai, i have similar prob with chuin. i have my ‘P’ but i went to study. n when i got back, its more than a year already. im really worried. how do i do the plea?? i need to go to putrajaya with my plea letter and evidence or do i send the plea letter first?? if so, to whom do i send it to?i tried accessing the jpj website but failed. please help me.tq

    -sue-

    • admin December 1, 2009 at 8:02 pm - Reply

      Dear Suhaila,

      As your “P” has expired, you have to visit J.P.J. Headquarter at Putrajaya.

      It is a good idea to bring along evidence of your studies such as registration, college verification, certificate etc. You can also use your airline tickets as supporting prove.

      All the best!

      ‘Cikgu Yap

  3. GiLL April 14, 2010 at 10:20 am - Reply

    Dear Cikgu Yap,

    Few days ago I went to JPJ malacca to upgrade my P license to CDL.
    Unfortunately they not be able to process it because I have been blacklisted.
    So I asked my ex-driving’s instuctor to clarify for me and he said ;

    My ‘P’ license has been blacklisted due to 2 cases :
    1. Involved in a road accident
    2.Failed to put ‘P’ signed at my new car

    He said I have to write ‘surat rayuan’ but I dont know how and what should I say in the letter. I dont know to whom should I pass this letter.
    Please give me some advice and can you let me know whats gonna happen if my license has been blacklisted so I can prepare anything in advance, (T.T)

    • Cikgu Yap April 15, 2010 at 12:11 am - Reply

      Write to Putrajaya to explain your predicament. It would be best you visit J.P.J. HQ to talk to the officials regarding your case.

  4. Esther May 12, 2010 at 3:41 pm - Reply

    Hi Mr. YAp, I just passed my Part 2&3 test today. I already received all the results. I have one question regarding on how to apply the “P” license. It is compulsory for student who just passed the test to make the license A.S.A.P or how long the result will valid? Because it didnt stated in the forms. Really appreciate ur help.

    • Cikgu Yap May 13, 2010 at 10:15 am - Reply

      Results of practical tests lasts 1 year. Suggest you get your CDL as quickly as possible.

  5. adrian June 4, 2010 at 1:27 pm - Reply

    Dear sir,

    I just want to know if my expiry date ends on public holiday, ie Sunday. Can I go to JPJ on friday to upgrade my P?

    • Cikgu Yap June 4, 2010 at 10:22 pm - Reply

      Unfortunately, this is not encouraged. Go on Monday!

  6. Wallace June 26, 2010 at 4:23 pm - Reply

    Hi, Mr.Yap my P license the tempoh is 04/05/2009-03/05/2011..so i should renew it to CDL before 03/05/2011 or after?

    • Cikgu Yap June 29, 2010 at 12:05 am - Reply

      Ideally, renew it after 3/5/2011.

  7. Zim June 29, 2010 at 2:12 am - Reply

    if my license expired on 06/07/2010…but i renew it 2 week after that…can it be??

    • Cikgu Yap July 1, 2010 at 10:04 am - Reply

      Yes, you can do as you suggested.

  8. DOP August 11, 2010 at 3:54 am - Reply

    Dear Cikgu,I’m an L licence holder.My Bahagian 1 has expired on the end of July.But I have the renewed licence till end of September.How can I appeal to Putrajaya so that I can go to the JPJ test?

    • Cikgu Yap August 13, 2010 at 12:02 am - Reply

      If your Part I has expired, you’ll have to resit it again. Sorry, appeals are not allowed.

  9. YAP August 11, 2010 at 11:30 pm - Reply

    dear cikgu yap,
    my “p” license is probably expired at 26/12/2008 and need to converted it within one year..but until now only i realized that..what am i going to do?

    -YAP-

    • Cikgu Yap August 13, 2010 at 12:00 am - Reply

      Your “P” has become null and void. You have to go to JPJ Putrajaya regarding retest of Part II and Part III.

  10. ain October 26, 2010 at 10:07 pm - Reply

    now i am using P license B2 and D..the problem is this end of year im going to UK for study and i suppose to change my P license to CDL by Nov next year and it is quite impossible for me to go back M’sia before i finish my study which is taking 3 years time starting next year..help me cope with this problem can i dont want to do any retest when i go back to M’sia and i wish i can use my P license to get international driving license so that i can drive there..give me your advise please…

    • Cikgu Yap November 2, 2010 at 12:33 am - Reply

      Get a friend or relative to convert your P. P license cannot apply for international license.

  11. dania November 9, 2010 at 6:09 pm - Reply

    my c lisence expired 3 yrs ago because im working abroad.N now im in malaysia.Already applied for le lisence so what is my next step?do i need to go for practical or straight away JPJ test?driving school also refused to accept me because as i aware i dt hv to go for amali classes….emmm not sure .plsss advice

    • Cikgu Yap November 12, 2010 at 4:32 pm - Reply

      With L, go for driving lessons with a driving school instructor.

  12. Zaid December 14, 2010 at 9:20 am - Reply

    Hello, saya disini ingin menanya,

    Saya berumur 16 tahun dan memohon untuk lesen L, saya baru habis proses Ujian Berkomputer.
    Pada suatu hari, saya ke kedai dan ditahan polis dan dikenakan 3 saman

    1. Tiada lesen memandu
    2. Tidak memakai topi keledar
    3. Mengubah suai ekzos

    Persoalannya:

    Apakah yang perlu saya buat? Adakah ia akan menggangu proses lesen L saya? atau perlukah saya membayar saman itu dahulu?What do you think?

  13. Ian January 10, 2011 at 3:50 pm - Reply

    Hi, if i was overseas at the time after my P license expired, but within the 1 year grace period, do u think jpj will accept my rayuan?

    To be exact, i went overseas around 2 months after my P expired and just got back recently. By the time i’m back, already past the 1 year period. Now going to Putrajaya for rayuan but just want to know what u think will be the outcome.

    • Cikgu Yap January 13, 2011 at 11:29 pm - Reply

      P license expiring after 1 year becomes null and void. Go to JPJ Putrajaya for further advice. Normally, you’ll have to do retest for certain parts.

  14. Steph January 21, 2011 at 4:45 am - Reply

    Hi Mr yap, my P license has expired 5 years ago and JPJ Putrajaya have approved my appeal. Now they need me to provide “Surat kelulusan asal” to apply LDL license for retest of Part II and Part III, however I have lost my “Surat kelulusan” ..where can I get the Part I test result which I had passed 5 years ago?

    • Cikgu Yap January 25, 2011 at 1:19 pm - Reply

      Inform Putrajaya you don no have the surat kelulusan.

  15. merdu wati binti mohd nawi May 4, 2011 at 10:48 am - Reply

    saya belajar memandu pd 1998.. setelah lulus ujian saya tidak pergi mendaftar di jpj atas sebab2 peribadi salah satunya saya mengandungkan anak pertama. saya memiliki lesen L tetapi saya kehilangan lesen tersebut..selepas 5 tahun kemudian saya pergi ketempat sekolah memandu saya iaitu Semasa sekolah memandu di bangsar tetapi telah ditutup.sekarang ininsaya memandu tanpa lesen ..saya telah pergi chek nama saya dekat jpj bangi nama saya masih ada.. mcm mana saya ingin mendapatkan lesen sahb saya tanpa mengambil krusus memandu semula.

  16. shariffah binti syed hashim June 24, 2011 at 3:31 pm - Reply

    hello..saya ingin membuat rayuan memperbaharui lesen memandu kelas D yang sudah tamat tempoh dari tahun 2007 kerana saya mempunyai masalah peribadi..bagaimana saya ingin mendapat keterangan lebih lanjut…

    • Cikgu Yap June 25, 2011 at 9:02 pm - Reply

      Artikal di atas telah menjelaskan cara-cara tujuan anda.

  17. azfar July 6, 2011 at 2:37 pm - Reply

    hi cikgu, saya ada pertanyaan. saya harap cikgu dapat tolong saya.
    pada tahun 2008 saya ada ambil lesen L kereta dan belajar sampai dapat ambil JPJ test, malangnya saya telah gagal di litar sebanyak 3 kali dan saya berhenti dari mngulang smula untuk sambung belajar.
    pada tahun ini iaitu 2011 saya brcadang untuk mhabiskan lesen kereta saya. saya ada pertanyaan sama ada saya perlu mengulang test JPJ di litar itu sahaja atau saya perlu ulang dari awal iaitu ambil kelas untuk lesen L kereta.. selama tempoh 2008 smpai skrg saya tak pernah mpembaharui lesen L kereta sy.. saya dah ada lesen penuh bagi motor.

    harap cikgu dapat bantu…. =)

    • Cikgu Yap July 12, 2011 at 2:13 pm - Reply

      Nampaknya anda perlu hadiri Teori 6 jam untuk kereta untuk mendapatkan lesen L kelas D. Kemudian anda boleh belajar kereta.

      • azfar August 8, 2011 at 12:11 pm - Reply

        saya sentiasa ‘busy’ untuk sambung belajar kereta kerana saya terlibat dengan aktiviti kampus/kolej dan persatuan.. =(
        adakah proses belajar kereta yang dimaksudkan cikgu yap itu bermakna saya perlu mengulang semula pembelajaran 8jam kereta di litar dan jalan raya dan kena pra test? betulkah untuk ‘booking’ test JPJ memerlukan tempoh sebulan dari tarikh ‘booking’?

        terima kasih cikgu…skrg sy sudah mula mcari tmpt utk sambung..

        • Cikgu Yap August 9, 2011 at 10:57 pm - Reply

          Kalau anda telah habis mempelajari 8 jam latihan and sempurna buat pra ujian, anda layak buat booking ujian. Tarikh ujian dan tempoh menuggu berbeza dari institut ke institut.

  18. mad July 18, 2011 at 1:46 am - Reply

    hi cikgu yap, early this year i was involved with an acident, and after much discussion and consulting my friends, they advised me to just make a police report.before going to the police we agreed first to consult a workshop, the mechanic estimated that my car need about rm 300 and the car that i ran into needs about rm1000. the police determined that i was responsible for the accident. i have to pay the rm 300 summon to the police. the repair for the my damaged car and the other car was covered by my car’s(my sister’s car actually) insurance. in the summon paper it was written that my fault was ” tidak berhenti dan memberi laluan kepada lalulintas”

    i have P license at that time, i need to renew it this september, my question is,what will happen? can this accident affect my upgrade from P to competent driving license? if yes, how? can my license be cancelled?

    • Cikgu Yap July 21, 2011 at 4:39 pm - Reply

      Pay up the summons. You can appeal for it to be lowered. You should have no problem converting your P to CDL as your offense seems trivial.

      • mad July 23, 2011 at 11:40 pm - Reply

        thank you very much for the reply cikgu, i paid the summon the next day
        =)

  19. syafiq afendi February 8, 2012 at 8:44 pm - Reply

    dear mr yap i already have B2 license..my P will expire within a few months..if i take D license after i get the full license..will my P continue for the D license..or i will get a full CDL license..thank you.

    • Cikgu Yap February 10, 2012 at 12:12 pm - Reply

      Your P days over soon. When you have D license for cars, you do not have to use P anymore.

  20. Din February 17, 2012 at 8:55 am - Reply

    Cikgu Yap,
    I’m confused is it CDL same with GDL? Sorry if wrong place to put my quesion. If my GDL D already expired on 01/09/2009 is it possible to renew it now before 09/2012 ?

    • Cikgu Yap February 19, 2012 at 9:07 am - Reply

      CDL is driving license. GDL is for driving vans and small lorries. A GDL should not expire more than 3 years or it will be null and void.

  21. Mohd firdaus Bin Junait February 22, 2012 at 10:03 am - Reply

    Selamat pagi,lesen ‘P’ saya telah terbakar dalam kebakaran rumah saya pada tahun 2010,dan saya tak tahu bagaimana cara nak dapatkan lalu terlupa untuk menghidupkan kembali lesen tersebut.kini saya amat memerlukan lesen tersebut bagi urusan kerja,bagaimana caranya?

    • Cikgu Yap February 23, 2012 at 5:29 pm - Reply

      Saya berpendapat P anda telah tamat tempohnya. Lesen yang musnah dalam kebakaran, anda boleh cuba merayu kepada JOJ Putrajaya untuk di hidupkan kembali. Andainya rayuan anda tidak berjaya, anda terpaksa buat ujian khas dalam tempuh 60 hari. Bagaimanapun, ujian undang-undang dan ujian pra di kecualikan. Anda hendaklah jalankan Bahagian III dan dan Bahagian III.

  22. Fendi March 22, 2012 at 1:51 pm - Reply

    Cikgu Yap, sy ingin bertanya, lesen P saya telah tamat tempoh pada bulan 11 tahun 2011, sehingga kini saya masih belum menukar kepada lesen CDL berikutan saman yang belum saya habis bayar. Selepas lulus Ujian untuk mendapat lesen P, saya telah dikenakan saman , tetapi waktu itu, saya belum memperoleh lesen kerana belum menjelaskan bayaran sepenuhnya dengan institusi memandu.
    1) Adakah kesalahan yang saya lakukan itu akan mempengaruhi mata dimerit Lesen P saya?
    2) Adakah saya perlu menjelaskan semua saman kemudian baru saya boleg menukar lesen kepda CDL.

  23. dding May 9, 2012 at 10:05 pm - Reply

    Dear cikgu Yap, my driving license has expired for more than 4 years because I was residing in the US. Today, I went to JPJ, the lady over there asked me to submit eRayuan on JPJ website. I did that just now. I chosed “berada di luar negara” as the reason of failing to renew. However, there is no place for me to submit or attach the document proving that I was out of Malaysia. Will JPJ approve my appeal? I read from other sites saying that even my rayuan is approved, I only skip pratical test I, I am still required to do pratical test II and III. What are practical test I, II, and III? Thanks

    • Cikgu Yap May 11, 2012 at 7:24 pm - Reply

      Try appealing to JPJ to have your license reinstated. You might have to do special test for Part 1 and 2.

  24. fendi May 12, 2012 at 7:34 pm - Reply

    Cikgu Yap, sy ingin bertanya, lesen P saya telah tamat tempoh pada bulan 11 tahun 2011, sehingga kini saya masih belum menukar kepada lesen CDL berikutan saman yang belum saya habis bayar. Selepas lulus Ujian untuk mendapat lesen P, saya telah dikenakan saman , tetapi waktu itu, saya belum memperoleh lesen kerana belum menjelaskan bayaran sepenuhnya dengan institusi memandu.
    1) Adakah kesalahan yang saya lakukan itu akan mempengaruhi mata dimerit Lesen P saya?
    2) Adakah saya perlu menjelaskan semua saman kemudian baru saya boleg menukar lesen kepda CDL.

  25. Fendi May 15, 2012 at 9:28 am - Reply

    Cikgu Yap, sy ingin bertanya, lesen P saya telah tamat tempoh pada bulan 11 tahun 2011, sehingga kini saya masih belum menukar kepada lesen CDL berikutan saman yang belum saya habis bayar. Selepas lulus Ujian untuk mendapat lesen P, saya telah dikenakan saman , tetapi waktu itu, saya belum memperoleh lesen kerana belum menjelaskan bayaran sepenuhnya dengan institusi memandu.
    1) Adakah kesalahan yang saya lakukan itu akan mempengaruhi mata dimerit Lesen P saya?
    2) Adakah saya perlu menjelaskan semua saman kemudian baru saya boleh menukar lesen kepda CDL.

    • Cikgu Yap May 16, 2012 at 10:39 am - Reply

      Kemungkinan sistem demerit mungkin di kenakan meskipun lesen P belum di keluar. Elok bayar saman sebelum keluar lesen P.

  26. scha November 3, 2012 at 7:20 am - Reply

    My p expired on 29/9/10 n now its already 3/11/12. ); how.??? Tried to go to post office. They couldnt do anything n asked me to go to jpj which they also not sure which jpj should i go to. Pls help. );

    • Cikgu Yap November 6, 2012 at 4:46 pm - Reply

      Your P expired. Contact JPJ Putrajaya to do retest within 60 days. You have to do Part 1 and Part 2.

  27. Fahmie November 11, 2012 at 7:30 am - Reply

    Cikgu I just want confirmation, my license has expired on 25/04/2012 and now is 11/11/2012 .So,does it mean that I still have another 5 month to renew before my license to be canceled?

    • Cikgu Yap November 14, 2012 at 2:08 pm - Reply

      P period is for 2 years. After that, you have to change it to CDL. Beyond that, your P will become null and void. A retest is then required.

  28. Fahmie November 14, 2012 at 8:21 pm - Reply

    I mean period to change it to CDL is within 1 years right?.

    • Cikgu Yap November 15, 2012 at 11:14 pm - Reply

      Correct. You have 1 year to convert.

  29. Liew Fun Shing November 20, 2012 at 12:23 pm - Reply

    Hello, Cikgu Yap. Saya disini ingin menanya tentang lesen GDL saya telah tamat tempoh 6 tahun dan lesen tersebut dapat dibaharukan? Sebab tempoh sebelum ini saya berada di luar negeri . Macam mana saya membaharukannya ?
    ___________________________
    No.lesen (H 902710)
    No.K.P. K551685 MAL
    Tempoh : 08/12/2005-07/12/2006
    Kelas D
    ___________________________

    • Cikgu Yap November 21, 2012 at 9:14 am - Reply

      GDL anda telah mati. Saya rasa anda terpaksa hadir ceramah baru.

  30. khalis November 22, 2012 at 3:08 am - Reply

    hello sir yap,

    i have a question, i owned a CDL licence for motorcycle . i’m also taking a car licence, the problem is , i have stopped going for my car licence since may this year(2012) . my car licence is L, i just need to do the qti and jpj for it. i want to ask you if i could convert my car licence when i get ‘P’ to CDL straight away or not because i have completed my 2 years of probation for motorcycle? or do i need to do another 2 years probation for my soon car licence? taking account that i already completed my CDL for motorcycle.

    i really hope you could give your answer soonest possible . thanks in advance sir. may God bless you always .

    • Cikgu Yap November 24, 2012 at 10:09 am - Reply

      You P days over. Car license no longer require use of P.

  31. Loqman December 30, 2012 at 9:27 pm - Reply

    CIkgu Yap, Lesen P (kelas D) saya di dalam tarikh 22/09/2008 – 21/09/2010 dan saya masih belum renew kan ke lesen penuh. Masih layakkah saya untuk membuat rayuan? Apakah yang harus saya buat? Adakah saya akan dikenekan sebarang denda?
    Terima Kasih.

    • Cikgu Yap January 2, 2013 at 2:06 pm - Reply

      Lesen P anda telah di batalkan. Anda terpaksa ambil balik Bahagian I and II. Hubungi Putrajaya untuk nasihat selanjutnya.

      • Loqman February 4, 2014 at 11:42 am - Reply

        Cikgu Yap, boleh saya dapatkan nombor Putrajaya? Saya ingin hubungi untuk nasihat selanjutnya.

  32. Khyril January 22, 2013 at 9:37 pm - Reply

    Cikgu Yap,lesen P(kelas B2) sy di dalam tarikh 11/03/2010 – 10/3/2012 dan sy masih belum renew kan ke lesen penuh…..Adakah sy perlu membuat rayuan?Apakah yang perlu sy lakukan?Adakah sy akan di kenakan denda?mohon penjelasan dari Cikgu Yap

    • Cikgu Yap January 23, 2013 at 10:33 pm - Reply

      P anda masih berkuat kuasa hingga 9/3/2013. Tukarkannya secepat mungkin.

  33. Jane March 19, 2013 at 11:51 am - Reply

    Dear Cikgu Yap,

    my P license ended last month, but I’ve check with PDRM that I have 2 summons under my name. Will I success to convert it to CDL at JPJ? If can’t, what I have to do? Other than my I.C and license, what else should I bring to JPJ?

    Jane

    • Cikgu Yap March 21, 2013 at 7:41 pm - Reply

      You may let be blacklisted and therefore can convert your P. However, sooner or later your summons have to be settled also.

  34. imah March 21, 2013 at 6:22 pm - Reply

    Dear Cikgu Yap,

    My License P dah expired . Kalau saya nak buat rayuan,perlukah saya pergi direct ke JPJ atau saya boleh buat online? Thank You

    • Cikgu Yap March 22, 2013 at 7:23 pm - Reply

      Tidak perlu JPJ Putrajaya. Buat rayuan online saja.

  35. RAHIM BIN NAEN April 24, 2013 at 11:35 am - Reply

    Saya mempunyai lesen G.D.L yg telah lama tamat tempoh memohon untuk memperbaharui semula mohon rayuan segera kerana saya sebelum ini hidup selalu berpindah randah hingga terlupa untuk memperbaharui.

    • Cikgu Yap April 26, 2013 at 4:16 pm - Reply

      Saya bukan nak hampakan anda. Tapi, nampaknya anda terpaksa uji balik GDL anda.

  36. Muru May 15, 2013 at 11:45 am - Reply

    I hv my psv license but got expired in 2007.. went to JPJ, UTC puduraya they asked me to make an appeal at their webpage but i couldn’t find the erayuan at their site.. how should i go thru it now.. thanks in advance.

    • Cikgu Yap May 16, 2013 at 10:30 am - Reply

      To speed things up, pay a visit to JPJ’s headquarters at Putrajaya. You will get a speedier and more reliable response.

  37. ina June 4, 2013 at 5:43 pm - Reply

    lesen p saya bertarikh 5/4/2010-4/4/2012. boleka saya menukarnya ke lesen cdl? sekiranya tidak bole renew, apa yg perlu sy lakukan?

    • Cikgu Yap June 7, 2013 at 12:46 pm - Reply

      Anda mungkinan besar kena uji balik Bhg I dan II.

  38. Daniel June 5, 2013 at 6:46 pm - Reply

    hi, may i know if my license P is expired, and i had did rayuan and its has passed, what i should do for next? for to Putrajaya ? and what should i do?

    • Cikgu Yap June 7, 2013 at 12:47 pm - Reply

      With approval letter, go renew your P at any JPJ office.

  39. Mohtar June 5, 2013 at 11:25 pm - Reply

    Saya telah mengambil lessen P dan telah tamat tempoh pada tahun 16/5/2007. Tetapi saya tidak pernah memperbaharui sehingga sekarang disebabkan oleh masalah peribadi.

    Sekarang saya berniat memperbaharui tetapi saya tidak tahu bagaimana.
    Diharap cikgu dapat membantu.
    Sekian, terima kasih.

    • Cikgu Yap June 7, 2013 at 12:47 pm - Reply

      Anda terpaksa buat Bgh I dan II semula.

  40. arif June 16, 2013 at 10:08 pm - Reply

    Pada tahun 2011 saya telah membuat rayuan lesen CDL tamat tempoh lebih 4thn. dan rayuan saya telah diterima.
    Lesen L juga saya dah dapat.
    surat RAYUAN DITERIMA yg telah dicop dan tandatangan oleh ketua jpj negeri juga telah saya serahkan pada sebuah institut memandu untuk meneruskan prosidur yang seterusnya.

    Kemudian atas sebab2 yg tak dapat saya elakkan, sy xdpt meneruskn prosedur tersebut sehingga sekarang. Dan lesen L saya telah saya perbaharui semalam kerana berniat mahu meruskan prosedur t’sebut.

    Adakah saya masih boleh meneruskn semula prosedur t’sebut?
    Dan adakah saya masih dikecualikan dr mengambil beberapa bahagian seperti yg tertera pada surat RAYUAN DITERIMA t’sebut?

    • Cikgu Yap June 18, 2013 at 12:06 pm - Reply

      Biasanya, sesuatu rayuan harus di selesaikan ujiannya dalam tempoh 60 hari. Kemungkinan besar rayuan anda itu telahpun tamat tempohnya. Hubungi JPJ Putrajaya untuk nasihat seterusnya.

  41. yogie June 22, 2013 at 8:54 am - Reply

    dear cikgu yap,
    my “p” license expired on 13/4/2013..but now only i realized that..today is already 22/6/2013..what should i do? i am very worried they might cancel my license..and i just checked that i have 2 aes summon..please advice me on what to do next..tq

    • Cikgu Yap June 26, 2013 at 5:11 pm - Reply

      Your P can still be renewed but its better to setter your summons first. Anyway, try to renew your license as your summons may yet be entered into your records as yet.

  42. Daniel July 1, 2013 at 7:47 pm - Reply

    Cikgu Yap, may i ask if my license P is expired, and i had did rayuan and its has passed, and then i had renew my license become L license, should i need retest within 60days? because i cant make it within 60days, im busy with my study. What will it happen if over 60days if i no retest yet? my L license is only until 9/9/2013, can i renew it again for extend time and take the test again?

    • Cikgu Yap July 2, 2013 at 5:43 pm - Reply

      The special test must be done in 60 days or else it become null and void.

  43. Lawrence July 9, 2013 at 4:16 pm - Reply

    Hello Cikgu Yap,
    Isteri saya dahulu mempunyai lesen memandu kereta kelas D tetapi tidak diperbaharui selama 18 tahun lebih. Sekarang dia terpaksa memandu untuk mengambil anak di sekolah. Saya ingin bertanya bolehkah isteri saya mengambil lesen semula tanpa melalui ceramah terus mendapat lesen L kerana jika mengambil test baru ianya melibatkan perbelanjaan yang besar. Tolong berikan nasihat.

    • Cikgu Yap July 13, 2013 at 9:25 am - Reply

      Your wife can appeal to Putrajaya to exempt herself from Part 1 Highway Code. She have to do her Practical test for Part II and Part III. All these to be done in 60 days. All in all, its a long and costly affair. She will obviously have to go through a driving school.

  44. faizal July 23, 2013 at 9:38 am - Reply

    Cikgu yap. lesen p saya tamat pada 18/7/2013. sekarang sudah 23/7/2013. adakah lesen saya dibatalkan? atau boleh dihidupkan?

    • Cikgu Yap July 26, 2013 at 10:55 am - Reply

      Lesen P anda boleh di barui lagi.

  45. Marwan August 1, 2013 at 9:44 am - Reply

    Dear sir,

    I wanted to ask you how I can convert my P licenses to CDL since I am an international living in Malaysia. I got my p license on February 2011. and until now haven’t converted it to CDL. Can I still do it?

    moreover, the P was registered with my old passport number, is this ok/.?

    • Cikgu Yap August 1, 2013 at 10:40 pm - Reply

      Your P period ends Feb 2013. You have 1 year to convert to CDL. Get new passport and change the number.

  46. yvonne August 6, 2013 at 10:45 am - Reply

    Hi Cikgu Yap,

    My CDL driving license is expired 3 years. I try for few days to access to e-rayuan lesen memandu web side but it failed. Is it something wrong on the web side. Pls advice.

    Thanks & Regards;

    • Cikgu Yap August 14, 2013 at 3:49 pm - Reply

      Please visit JPJ Putrajaya personally to see the officers there.

  47. jafnmi October 21, 2013 at 9:49 am - Reply

    Hello Mr. Yap, Is there any payment if we want to make “e-rayuan” because my license (L)
    already over than 3 years. If I not mistaken, if we make through agent they will charge RM100.. . Is it normal charge?

    • Cikgu Yap November 1, 2013 at 8:19 pm - Reply

      No charge for e rayuan. You should get a reply shortly from JPJ Putrajaya. Do it yourself.

  48. Khartigh November 23, 2013 at 6:47 am - Reply

    I have a question Cikgu,

    To renew my P license to CDL im sure that i have to clear my blacklisted summons.
    but my question is it both jpj and pdrm or just jpj summons has to be cleared.

    Please guide me trough this matter,

    Thank you,

    P expiring on 16/12/13

    • Cikgu Yap November 29, 2013 at 3:41 pm - Reply

      Ideally settle both summonses.

  49. Khartigh December 2, 2013 at 5:00 am - Reply

    Thank you Cikgu,

    It was very helpfull as i cant seek for the answer for my question anywhere else.

  50. mira December 11, 2013 at 4:19 pm - Reply

    Hai..mr yap..saya nak tanya..berapa lama tempoh kita boleh tukar lesen p ke lesen penuh? Sebab lesen saya dah tamat tempoh 29.12.2012.

    • Cikgu Yap December 17, 2013 at 8:45 pm - Reply

      P mati selepas 1 tahun menjadi luput. Anda ada beberapa hari saja untuk barui P anda kepada lesen CDL.

  51. RAIHAN December 21, 2013 at 11:34 am - Reply

    Mr Yap,

    sy lulus test setahun setengah yang lepas tapi saya belum mengambil lesen P tersebut dan apabila ingin mengambil lesen P tersebut, pegawai JPJ menngatakan lesen tersebut telah telah tamat tempoh. Apa yang perlu saya lakukan kerana saya belum mengambil lesen tersebut dan belum membayarnya..

    • Cikgu Yap December 25, 2013 at 4:44 pm - Reply

      Sijil lulus praktikal sah untuk setahun saja. Anda terpaksa mengambil ujian semula.

      • bazli February 25, 2014 at 10:26 am - Reply

        i’ve one question..my license PDL expired before i converted CDL…now its almlost half one year my PDL expired….what i should do?

        • Cikgu Yap March 2, 2014 at 7:53 pm - Reply

          The PDL expiring is unimportant. You can still renew your CDL.

  52. aindun March 2, 2014 at 10:20 pm - Reply

    i want ask some question,my sister lience have expixed above 10 years ago and then how i want to renew my sister lience????she {OKU person} but now can drive again.please i want to renew my sister lience.

    • Cikgu Yap March 12, 2014 at 3:46 pm - Reply

      Your sister has to do retest for Part II and Part III. Contact Putrajaya.

  53. ila March 23, 2014 at 8:11 pm - Reply

    i have a question regarding on my licence L. what will happen if i fail to get licence P and my licence L is terminated? do i have to start all over again including attending the seminar? is there’s another way for me to solve this problem?? thank you.

    • Cikgu Yap March 27, 2014 at 11:25 am - Reply

      The undang-undang in your L license lasts 2 years only. Get your P license within the 2 years period.

  54. Ameerul Ashraf Bin Azman April 7, 2014 at 10:25 pm - Reply

    Lesen L saya sudah tamat tempoh pada 11hb March 2014, bagaimana boleh saya buat rayuan ke JPJ?

    • Cikgu Yap April 11, 2014 at 1:26 pm - Reply

      Tiada rayaun. Buat balik KPP dan uji balik undang-undang.

  55. pary April 10, 2014 at 11:11 am - Reply

    Mr Yap,

    My license already expired on 27/07/2012.”P”
    I didn’t realised my license would be expired and now it’s going to 1 and half years(4/10/2014),but i never renew my license yet. Can i renew my iicense to CDL?

    • Cikgu Yap April 20, 2014 at 3:56 pm - Reply

      Your P license has expired. Apply to Putrajaya to do a special test.

  56. noor hapiz fouzi April 25, 2014 at 9:43 pm - Reply

    Cikgu Yap,
    Isteri sy ke jpj kuantan hari ini untuk perbaharui lesen CDL yg tamat tempoh sejak 7/7/2013, dan dimaklumkan kerani bertugas perlu bayar denda sampai RM80 untuk perbaharui CDL untuk tempoh setahun sehingga 2015… Betulkah begitu? Sebab setahu saya lesen CDL luput kalau x renew sehingga 3 tahun… Mohon penjelasan… TK…

  57. John May 29, 2014 at 6:56 pm - Reply

    Mr Yap,

    I am a Malaysian undergoing undergrad studies in Australia.
    My P license is approaching its expiry.
    Is it possible for me to upgrade my P license to a CDL license from here (in Australia)?

    Regards,
    John

  58. ayuni June 7, 2014 at 11:34 pm - Reply

    Cikgu Yap,
    nak tanya apa yang patut saya lakukan untuk tukar lesen P ke lesen CDL sebab saya ada saman tidak pamer sticker P dan saman tu tak di bayar lagi?

    • Cikgu Yap June 10, 2014 at 7:31 am - Reply

      Elok bayar saman dahulu. Sama ada P anda boleh barui atau tidak, terserah kepada lama ianya telah mati. Jangan lebihi 2 tahun.

      • ayuni June 10, 2014 at 8:11 pm - Reply

        jika tidak dpt diperbarui boleh ke saya buat rayuan dan bagaimana caranya? terima kasih

        • Cikgu Yap June 12, 2014 at 5:56 pm - Reply

          Saudari Ayuni, Merayu adalah hak anda. Ke pejabat JPJ membuat rayuan.

          • ayuni June 14, 2014 at 10:56 pm

            Terima kasih Cikgu Yap

  59. Yeshwini June 13, 2014 at 12:37 pm - Reply

    Cikgu Yap, lesen P saya dah tamat tempoh 22.5.2014 dan saya ada saman tak pamerkan pelekat P pada tahun lepas yang blm dibayar. Boleh ke saya renew lesen lepas bayar saman?

    • Cikgu Yap June 15, 2014 at 12:18 am - Reply

      Saudari Yeshwini, Anda boleh cuba barui P anda. Mungkinan anda akan berjaya!

      Yap

    • ayuni June 18, 2014 at 8:26 pm - Reply

      hai.. nk tnya dah boleh renew lesen ke bila dah byr saman?

      • Cikgu Yap June 19, 2014 at 6:33 pm - Reply

        Saudari Ayuni, Sebarang senarai hitam akan diketepikan lepas bayar saman!

  60. emily July 9, 2014 at 1:20 am - Reply

    hello, i would like to ask whether can i still get back my p license without going through the exam again. my p license is from 06 April 2011 – 05 April 2013. the reason is just that i have forgotten to renew due to study in different state.

    • Cikgu Yap July 12, 2014 at 6:16 pm - Reply

      Dear Emily, Irregardless of whatever reasons for not converting your P to CDL, your licence is now invalidated. You have to re-do your test all over again. Contact Putrajaya for further advice!

      Yap

  61. Loshanah July 23, 2014 at 7:17 pm - Reply

    I finished my Bahamian 3 test last year June 2014 and now I can’t get my p license cause it exceeded one year. Can I appeal in putrajaya?

    • Cikgu Yap July 29, 2014 at 12:34 pm - Reply

      Do a retest for Part II and III.

  62. anyu August 7, 2014 at 2:03 pm - Reply

    Hi Mr. YAp, I already past Part 2&3 test last year but still not applying for the “P” license.
    and i now I’ve been told that it was not valid anymore. So,what should i do? do i need to take all the test again including the part ?really need your help.tq

    • Cikgu Yap August 8, 2014 at 10:44 pm - Reply

      Do Part 2 & 3 again.

  63. Rachel September 3, 2014 at 5:51 am - Reply

    I have been living in Australia for the past 10 years and have not been home for the past 7 years. Am I able to renew my license when I go home this year?

    • Cikgu Yap September 3, 2014 at 7:14 pm - Reply

      Dear Rachel, Your licence has become invalid. Do Pt II (Parking) and Pt III (Road). Contact Putrajaya.

  64. Faiz September 15, 2014 at 2:00 pm - Reply

    I will be going to UK on 17/9/14 for about 4 years, and my P license is from 14/12/12-13/12/14, so how do i convert my p license to CDL while im in UK? Can i do it online or can i ask my family member to convert it for me in Malaysia? If possible i do not want to take the test again.

    • Cikgu Yap September 19, 2014 at 12:12 am - Reply

      Dear Faiz, Get family member to help you.

  65. FARAH September 29, 2014 at 3:49 pm - Reply

    Cikgu Yap saya punya lesen expired bulan 6/2014 tapi sehingga kini saya masih belum renew. Ada kemungkinan ke lesen saya akan batal. Memandangkan ada beberapa kawan saya kata lesen akan batal dan saya kena buat semula ujian memandu.

    • Cikgu Yap October 3, 2014 at 9:19 pm - Reply

      Kalau lesen P, masih boleh membarui.

  66. fyna October 10, 2014 at 2:11 pm - Reply

    Cikgu yap.. how much cost to pay for retest part II and III?

    • Cikgu Yap October 12, 2014 at 5:49 pm - Reply

      Saudari Fyna, Yuran dan kos ujian kini dalam proses perubahan.

  67. benakal October 29, 2014 at 12:22 am - Reply

    cikgu yap,lesen p saya tamat tempoh pada 2009..pada masa yang sama saya mendapat penyakit epilepsi..skrg penyakit saya dh sembuh..bolehkah saya memperbaharui lesen p tersebut.

    • Cikgu Yap November 4, 2014 at 8:30 pm - Reply

      Saudara Benakal, This blog doesn’t like to discourage you, but an epileptic are not encourage to take up a course in driving. Nevertheless, your doctor should be able to provide you the best advice.

  68. Linda November 12, 2014 at 12:24 pm - Reply

    Hi Cikgu Yap,

    Just a quick question. My P license expired during 26th March 2014 and I’m currently at the U.S. for my further studies and I won’t be back till next year June. Could my mother help me renew my P license into a CDL license? I’ve already mailed my license back to my mother. Awaiting for your reply!

    • Cikgu Yap November 14, 2014 at 9:01 pm - Reply

      Yes, your mom can.

  69. Nor November 20, 2014 at 9:48 pm - Reply

    What do you think?
    Hi Cikgu Yap,
    I’m taking driving CAR lesson. I took my computer test somewhere last year. Until now I’ve not complete my driving lesson. My L license expired 7/2015. My problem is, only now I realized that my L license category is B2 not D. I bring this matter to the driving school that they had wrongly registered me but their answer, they cannot do anything. If I want to register L for D, I have to redo everything, including the computer test. I’m very frustrated.

    • Cikgu Yap November 23, 2014 at 11:00 am - Reply

      Dear Nor, You’ll have to redo the ‘kursus’ and ‘undang-undang’ for cars!

  70. Tan November 25, 2014 at 11:03 pm - Reply

    cikgu saya tak berapa pandai tulis harap cikgu akan faham.
    Isteri saya P lesen dah tamat tempoh pada 24-11-2013,apa boleh kita boleh buat?

    • Cikgu Yap November 27, 2014 at 5:10 pm - Reply

      Kalau lesen P isteri mati, ia masih boleh di barui. Sekiranya lesen tersebut sudah habis tempoh, masanay “P”, maka isteri anda terpaksa menjalani ujian praktikal semula.

  71. adlie November 27, 2014 at 5:05 pm - Reply

    Cikgu Yap,

    I’ve made a appeal to JPJ regarding my P license has expired more than 3 years via online appeal. Got the approval letter already saying that I need to retest bhg 2 and 3. My question is, the letter is valid or not since no signature from KP. Or I need to get the signature from JPJ and then only I can proceed with the retest and everything.
    Tq…

    • Cikgu Yap November 29, 2014 at 10:57 pm - Reply

      Computerised letters does not require signatures. Go ahead with your test booking.

      • dalilah February 16, 2015 at 2:07 am - Reply

        I have the same problem. Received the approval letter to redo test part 2 and 3 but in the letter, it stated that i have to go through the nearest jpj first.
        But do i really have to go through jpj or just go to the driving school directly and book the date without going to the jpj?

        • Cikgu Yap February 16, 2015 at 2:17 pm - Reply

          Dear Dalilah, Normally a driving school institute does an ‘L’ licence first, not the JPJ.

          • dalilah February 16, 2015 at 5:42 pm

            Meaning that i dont have to consult the jpj and bring the appeal letter to them? Just go directly to the driving school with the letter?
            I’m a little bit confused. Is it not necessary for me to go to the jpj to tell them that my licence was expired and i’ve made the appeal and received the appeal letter?
            This is the content of the letter, hope cikgu yap can help:

            Sehubungan itu, Tuan/Puan perlu merujuk kelulusan ini kepada Bahagian PelesenanPemandu, Jabatan Pengangkutan Jalan Negeri yang berhampiran untuk penetapan urusanpengujian yang dimaksudkan.

            5. Sesi ujian praktikal akan dijalankan oleh JPJ yang berkenaan di mana-mana premisInstitut Memandu mengikut pilihan yang ditentukan oleh Tuan/Puan.

            Permohonan baru LesenBelajar Memandu (LDL) juga perlu dibuat dalam tempoh 60 hari daripada tarikh surat ini

            Surat kelulusan ini sah selama 60 hari dari tarikh dikeluarkan bagi urusan pengeluaran Lesen BelajarMemandu (LDL) sahaja

            JPJ Negeri diminta membantu pemohon ini membuat tempahan Ujian Bahagian II dan III sama ada olehpemohon sendiri di JPJ atau melalui Institut Memandu yang dipilih oleh pemohon.

  72. Syafiq Iskandar December 5, 2014 at 10:59 am - Reply

    i have a question.
    i have both motor and car license but i already done with my car license and already finish my P for my car.In the mean time i forgot about my motor license.Ihave dont everything except for going to jpj test only for the motor license and now it already pass 2 years..
    what should i do? do i need to pay for a new motor lisence..?

    • Cikgu Yap December 6, 2014 at 5:54 pm - Reply

      Your B license seems expired. Do new kursus & Highway Coe over. Then, test B2 practical test.

  73. Syafiq Iskandar December 8, 2014 at 12:06 am - Reply

    my D licence already full…….do i still need to repat all over again for B2 test?

  74. Sarah December 15, 2014 at 7:44 pm - Reply

    Hello,
    if my P license expires in 19th Dec, can I apply to change to CDL before that? and, other than Jpj offices, can I apply the CDL at Driving schools? Regards.

    • Cikgu Yap December 19, 2014 at 11:27 am - Reply

      Change P only at due date. Make changes at JPJ, not driving school offices.

  75. Kance December 17, 2014 at 5:56 pm - Reply

    I wanted to ask what happened if i lost my JPJ L2B paper i had passed the exam and can get P lesen…but when i go to UTC they told me my data must be missed they asked me go to JPJ and bring my sijil paper as well but i lost already I can 100% sure that i passed wad can i do about it? Im living in ipoh.

    • Cikgu Yap December 19, 2014 at 10:53 am - Reply

      JPJ L2B for issuing L license. For issuing P, no reason for JPJ asking the above document.

  76. Fadirul January 3, 2015 at 3:12 am - Reply

    Salam tuan, tempoh 10/02/2012 hingga 09/02/214 , saya ada baca artikel bekenan lewat renew lesen P tidak bole melebihi setahun, saya dah 11bulan lewat,sekarang dah 3.1.2015. Adakah saya masih bole lagi renew lesen full? Harap tuan dapat bantu saya.

    • Cikgu Yap January 4, 2015 at 9:58 pm - Reply

      Anda masih boleh lagi membarui P, tapi CEPAT!

  77. Stella January 9, 2015 at 4:18 pm - Reply

    Hi cikgu Yap, boleh tak tukar lesen P ke CDL kat UTC?

    • Cikgu Yap January 10, 2015 at 5:06 pm - Reply

      Saya rasa P boleh diubah ke CDL di UTC.

  78. engku fariz February 9, 2015 at 10:07 pm - Reply

    Hi Cikgu Yap, lesen P saya expired pada 6/5/2012..saya pergi ke JPJ Padang Jawa, Shah Alam untuk tukar ke CDL pada 16/5/2012 (1 hari selepas hari lahir saya, 15/5) tapi pegawai JPJ cakap dah tak boleh tukar ke CDL sbb lesen P saya dah expired..pegawai JPJ tu suggest saya buat rayuan secara online utk ambil balik lesen P (belajar praktikal, test JPJ semua)..masa tu saya tak tahu apa2, saya cuma iyakan saje..bila saya baca blog cikgu, baru saya sedar sebenarnya saya BOLEH tukar ke CDL pd 16/5 itu sebab masih dalam tempoh setahun selepas lesen P saya expired..kalau diikutkan, pegawai JPJ tu yg salah kan?apa yang saya patut buat? harap cikgu boleh tolong saya,,terima kasih,,

    • Cikgu Yap February 12, 2015 at 10:54 am - Reply

      Kalau P anda telah tamat tempoh lebih 1 tahun iaitu pada 6/5/12, maka percubaan anda membarui lesen P pada 16/5/12 tidak dapat di izinkan. Buat permohonan online bagi membuat ujian Peringkat II dan III semula. Undang-undang di kecualikan.

  79. Ms.Lim March 18, 2015 at 7:48 pm - Reply

    Cikgu Yap,

    I hope you are well.
    I made my appeal letter today under reason further studies.
    I am not sure should i choose further studies or i am in overseas after reading your website?

    My License expired in 2011 and i further my studies in overseas from 2008-2012
    Later i got a job there and back for holiday to find out i can’t renew anymore.

    I am back to Malaysia for 2 weeks.
    The application takes 2 weeks.
    What should i do?
    How the procedure goes?
    Can my parents help me to follow up?

    Thank you ver much for your prompt feedback.

    • Cikgu Yap March 22, 2015 at 7:15 pm - Reply

      Do a retest. Licence expired!

  80. Zaharin April 8, 2015 at 9:48 pm - Reply

    Cikgu Yap, my L license has been expired for two years due to studying in another state. I’ve been informed that they’d send an appeal for me to Putrajaya and I’d have to wait for two weeks. Then, I’d have to do the retest for part 2 and part 3. Problem is, I won’t be able to go home and do a retest within that 60 days period since I’m away studying.
    So my question is : If i don’t do the retest within that 60 days, can I do ANOTHER APPEAL and retest someday when I have more flexible time? Thank you in advance.

    • Cikgu Yap April 11, 2015 at 8:50 pm - Reply

      Your L probably expired. Do 6 hours course 01. Do undang test again.

  81. Tengku rosza April 13, 2015 at 10:51 am - Reply

    Cikgu yap, i have a question. My friend is studying overseas and she renewed her license from P to full before she went abroad. However, she only renewed it for one year and by the time she got back, the license has already expired for quite some time. Does she have to take her license again or she can just renew it as she is already a full licensed driver. Thank you

    • Cikgu Yap April 14, 2015 at 12:13 pm - Reply

      Do not allow P license to lapse more then 3 years. Renew it quickly.

  82. Joanna Js April 27, 2015 at 3:36 pm - Reply

    Hi cikgu, P lesen saya tempoh 17/04/2013 – 16/04/2013. Saya tidak ada masa untuk pergi bayar dan renew sebab belajar kat luar negeri.
    kalau saya pergi renew sebelum bulan may 2015, adakah saya masih boleh renew? akan saya kena hukuman atau kena bayar sebab lewat?
    Di manakah saya boleh renew lesen saya ke CDL ?
    terima kasih

    • Cikgu Yap May 4, 2015 at 11:12 am - Reply

      Boleh buat pembaruan di mana-mana cawangan JPJ.

  83. Junior108 May 15, 2015 at 9:20 pm - Reply

    Hi mr yap,

    My P licence valid from 26/4/2012 – 25/4/2014. On the 10/5/2015, I went to JPJ STATE to renew my P licence to CDL licence. They mentioned my P licence is expired and made a rayuan to jpj. The gap was just 15 days as I forgotten to the valid period to renew was only 1 year not 3. How likely I have to resit the whole test? I am still waiting for the reply from jpj. Is there any other way I can seek for help to resolve this issue. Thanks

    • Cikgu Yap May 19, 2015 at 10:27 am - Reply

      Getting a driving license must surely be difficult. You have to do the test all over. For the time being, take the bus.

  84. azzra May 26, 2015 at 12:29 am - Reply

    Hai…i got my p licence last year..but i did not go to jpj and take my p licence..it already exceed one year 2 months..can i appeal or should i reset all of the test back??

    • Cikgu Yap May 28, 2015 at 12:08 pm - Reply

      Redo your test.

  85. diyana June 2, 2015 at 10:43 am - Reply

    hi mr yap,

    husband saya punya P from Nov 2011 untill Nov 2013 (if x silap)
    lesen tak ble di renew disebabkan ada saman JPJ diatas kesalahan org lain membawa motor dia tiada lesen.
    kalau ikutkan tempoh hanya setahun sahaja valid yang boleh delay x renew lesen.
    bahagian apa yang perlu diambil or boleh ke buat rayuan??

    • Cikgu Yap June 5, 2015 at 1:52 pm - Reply

      Lesen suami telah tamat. Buat bahagian 1 dan 2. Di kecualikan undang-undang.

  86. Dania June 9, 2015 at 9:55 am - Reply

    Hello Mr. Yap,
    My P License expired on 14/04/2011, I already call JPJ for appeal to retest.I’m gonna get the result this coming monday, and I have to do the retest within three months. I want to know what kind of test will i be taking and approximately how much i have tp pay for the test.
    PS: Please explain with detailed what is part I,part II or part III, Thank you…

    • Cikgu Yap June 12, 2015 at 8:34 pm - Reply

      Part I – Highway Code (exempted). Part II – parking. Part III – jalan raya. Cost differ from place to place.

      • waneyja July 4, 2015 at 3:09 am - Reply

        Salam sejahtera cikgu yap. Saya telah membuat rayuan lesen B2 PDL tamat tempoh. rayuan telah diterima selepas seminggu dari tarikh permohonan( sendiri semak melalui portal JPJ). Soalan saya
        1.Bolehkah saya renew kembali LDL saya lebih awal tanpa menunggu tempoh 14 hari dari tarikh permohonan?
        2.Setelah selesai ujian jpj 2 & 3 , lesen apakah yg sy miliki PDL atau CDL.
        3. Jika gagal dalam ujian JPJ itu bolehkah saya ulang sehingga lulus

        • Cikgu Yap July 7, 2015 at 12:01 pm - Reply

          Boleh. Selepas ujian, anda akan dapat CDL. Uji sampai lulus.

  87. mandi July 19, 2015 at 2:33 pm - Reply

    Hello Cikgu Yap I’d appeal my expired PDL license, it stated I exempted for test I but need to retest for Test II and III. How do i get back my LDL license? Surat kelulusan asal is what? i dont remember i receive any of it cause I get my LDL directly from the driving institute.

  88. Wen July 29, 2015 at 3:07 pm - Reply

    I’ve made an appeal online for my expired P lesen for 1 year 2 months+ on 12th of July. However they stated that 14 working days I’ll be able to receive an answer and print the letter / check result on JPJ website. However until today I still did not receive any answer from JPJ. Can I know what should I do? Thanks.

    • Cikgu Yap August 7, 2015 at 12:44 pm - Reply

      You have to understand the entire nation is currently celebrating Hari Raya. Be patience.

  89. Milly August 11, 2015 at 1:30 am - Reply

    Hi Cikgu Yap,

    My Kelas D License Memandu Malaysia expired on March 2010. I was living abroad the last 5 years in England. I have got United Kingdom driving license when I was living there and is still valid from Jan 2012 until Jan 2022.

    I am returning to Malaysia and went to post office to renew my Malaysia driving license today but the lady said I can’t renew my license. Do i have to retake all the tests? Please can you advise.

    Thank you.

    • Cikgu Yap August 12, 2015 at 12:01 pm - Reply

      Convert you UK license into Malaysia’s.

      • Milly August 12, 2015 at 12:39 pm - Reply

        Thank you Cikgu Yap for your reply. Please can I know how to convert?

        • Milly August 12, 2015 at 3:44 pm - Reply

          I phoned JPJ hotline, the lady asked me to do rayuan, saying I am Malaysian, therefore cannot convert my UK driving license. Please advise.

          • Cikgu Yap August 14, 2015 at 1:54 pm

            It seems you have to follow JPJ’s advice. Visit any JPJ state office to seek their help. Hopefully your Malaysian license can be reinstated.

          • Milly August 15, 2015 at 12:08 am

            Dear Mr. Yap,

            I appeal online 2 days ago, shall I wait for the result for 2 weeks, or go to JPJ office (Putrajaya or any JPJ office) now to show that I have valid UK license? to ask if they can reinstate my Malaysia driving license?

            I saw on the JPJ website, even if approved, I still have to do part 2 and part 3 test. Please can I know how much part 2 and part 3 test cost?

            Thank you for your advise.

          • Cikgu Yap August 19, 2015 at 11:24 am

            Go to Putrajaya and make an appeal. But if they say Malaysian owning UK license cannot convert it into Malaysian license, then you’ll have no choice but retest Part 2 and Part 3.

  90. kin August 12, 2015 at 1:27 pm - Reply

    Hi mr. Yap,

    My P license expired on sept 2011 but until now i haven’t renew to full license. I just realized bout it lately but when go to Jpj they told me to get the test again. Is there any other choice than repeat the test?

    • Cikgu Yap August 12, 2015 at 7:32 pm - Reply

      If JPJ said you have to retest, that’s what you have to do.

  91. Dila Shaharudin August 22, 2015 at 11:48 am - Reply

    Hi mr.yap lisen sy tamat tempoh 30.7.2014….disebabkan saya ingat lisen saya30.7.2016…kalau saya buat rayuan boleh ke mr.yap

    • Cikgu Yap August 30, 2015 at 10:29 am - Reply

      License expired. Do retest Bahagian II and III.

  92. Kamilia September 1, 2015 at 7:04 pm - Reply

    Dear Cikgu Yap,

    My P license expired over a year ago. I went to JPJ 3 weeks ago and they made an appeal for me to be exempt from Part I, but told me I still have to resit Part II and III. I have my appeal letter now but I’m confused – from your comments so far it seems I would need to resit the test within 60 days of the appeal being approved. But the letter itself says I have 60 days to get my new LDL license, but no mention of when it is that I have to resit the test. So is there actually a time limit on when I have to resit the test?

    • Cikgu Yap September 8, 2015 at 8:50 pm - Reply

      Read my previous article well. You will know what to do.

  93. zaffar December 13, 2015 at 6:26 pm - Reply

    my P expired on 10/10/2014. I got financial problem. Still can be renew with appeal or not?

  94. chua May 13, 2017 at 12:32 pm - Reply

    Hi there, currently I’m in Australia now and i just realised that my P-Lesen was due on last year saptember, What if i ask my friend help me to renew ? is it possible to renew it?

    • Cikgu Yap May 24, 2017 at 9:13 pm - Reply

      Yes, you can ask your friend to renew the license and post it to you in Australia.

Leave A Comment