Tips-tips Ujian Jalan Raya JPJ Untuk Kereta

Posted on April 28th, 2009

Langkah-langkah Ke Arah Mencapai Lesen Memandu Kereta (Kelas D)

Menghadapi ujian Jalan Raya (Route), seorang calon elok berpakaian sopan dan bertatatertib. Dibawah adalah Tips-tips yang harusnya kita laksanakan semasa ujian berlangsung.



1) Berhenti di Persimpangan
Berhenti 2 meter belakang garisan. Tarik brek tangan. Bubuh signal ke arah hendak belok. Pasti tiada kereta datang dari sebelah kiri atau kanan sebelum gerak.

2) Memandu di Jalan Raya
Memandu dekat sekolah had laju 30 kmj. Di jalan raya, had laju purata 60 kmj. Pasti dapati kawal stereng dengan baik. Elok jangan “mengular” (tidak stabil). Beri jalan kepada kenderaan dan pengguna lain.

3) Memandu di garisan dua (Double Line)
Jangan potong di garisan kembar. Demikian juga di selekoh.

4) Memandu di Lampu Isyarat
Tuan-tuan hendaklah mematuhi lampu isyarat. Kalau kenderaan belum lepasi garisan kuning, and seharusnya Berhenti. Kalau kenderaan sudah lepasi garisan, maka berjalan secara berjaga-jaga saja.



5) Kawalan Stereng
Kedudukan tangan di stereng elok berposisi pukul 10 dan 2. Juga pasti memegang stereng tangan jangan bersilang. Jangan guna sebelah tangan semasa memandu. Anda diizinkan memegang dengan satu tangan apabila menukar gear.

Memandu dengan selamat semasa dijalan raya. Elakkan kemalangan berlaku semasa ujian. Apabila sampai balik be institut, hentikan kenderaan dan tarik brek tangan. Tanya penguji kalau ia hendak kunci suis ditutup atau tidak. Patuhi arahannya.

Akhir kata, kalau anda beretika lembut kepada pengguna jalan raja lain dan anda memandu dengan penuh keyakinan, anda akan berjaya.

Memakai pakaian kemas sewaktu ujian, sudah pasti anda akan mencapai Kejayaan dalam ujian jalan raya. Sekian, terima kasih.

Ingin Mendapatkan Lesen Memandu Kereta?


Adakah anda ingin mendapatkan lesen memandu kereta? Jika ya, kunjungilah laman web e-buku Jom Belajar Memandu yang di karang oleh Cikgu Yap. Dengan lebih 40 tahun pengalaman beliau di dalam industri sekolah memandu Malaysia, Cikgu telah mengemukakan tips-tips serta petua-petua yang terbukti berkesan untuk mendapatkan lesen memandu kereta dalam masa yang tersingkat.

Jika anda khuatir dengan ujian berkomputer undang-undang jalan raya serta ujian praktikal JPJ, Jom Belajar Memandu akan membekalkan teknik-teknik untuk lulus kesemua ujian buat kali pertama. E-buku ini di tulis dalam Bahasa Malaysia khas untuk semua masyarakat Malaysia. Klik link di bawah untuk maklumat lanjut.

==> Kunjungi laman Jom Belajar Memandu




131 Comments • Posted in Lesen Memandu

Comments

  1. Emily Leong

    Mr.Yap,I have been practising the JPJ undang test and I was curious about the “H”sign in blueand the “Y” sign in yellow ,and although I managed to get a passing score most of the time(just nice 82),I don’t think that I can pass the test.Considering the unfamiliar questions and tricky ones.

    • admin

      Dear Emily Leong,

      I agree some questions are tricky. Try overcoming the unfamiliar questions before sitting for the test.

      Blue “H”, is for hospital. Yellow “Y” denotes fork road or a road branching into 2 directions.

      Hope the above meets with your requests.

      ‘Cikgu Yap

  2. Alice

    i am pretty scared that i might fail my exam cause i am not very good at remembering the road , the clutch and the, signal i get pretty nervous.

    Any tips on how to pass with this problem? sorry for asking silly question

    • admin

      Dear Alice,

      You have to learn sufficient times on the road to ensure you can drive well.

      There are many articles in this blog that you can refer to. You are advised to read them.

      ‘Cikgu Yap

    • admin

      Dear Alice,

      Do not worry! Learning driving for cars will remain at 17 for the time being.

      ‘Cikgu Yap

  3. Kevin

    Hi,

    Can you help clarify when is it when i need to do a car check ( signals, mirrors, viper etc.), is it just once and do part II and part III right after part II is completed or will I be call out for the two parts of the test on two separate occasions.

    I am also not proficient in malay, will the testers be able to communicate in english?

    And lastly for the slope test, for decending the slope, I pull the handbrakes, rev and slowly release the clutch until there is a small jerk then i release the handbrakes. Right after this do i just depress the accelerator further for the car to move or do i have to release more clutch at the same time?

    Thank You

    • admin

      Dear Kevin,

      In practical test, Part II is slope. Part III is jalan raya or road test.

      You will be called separately.

      Don’t worry! Simple English is sufficient for the test purposes.

      Checking car: Check them before starting road test.

      Your slope test appears correct. You are advised to depress clutch as you go down the slope.

      Best of luck!

      ‘Cikgu Yap

  4. MZK

    Umm just asking, the “ujian komputer” is all same or just change the question number? By The Way, I fail my Ujian Komputer getting 40/50. So the second time i think i can do it, if the question remain the same or question number changed. I think i fail at the LAW part. KEJARA and the akta, seksyen.

    • admin

      Dear MZK,

      There are 10 objective books in all. Each book has a different set of 50 questions each.

      Yes, most people ignore the part on demerit system, A.P.J. ’78 and motorcycles section. Study these parts well! You should be able to pass.

      ‘Cikgu Yap

  5. nik

    saya fail di bahagian 3 pointer..boleh tak bagi tips yg lebih tepat untuk saya berjaya..saya masih tidak dapat angle untuk lulus part itu..please anyone help me..i really need it..

    • Cikgu Yap

      Dear Nik,

      I have already written the articles on 3 point turn. Please read them.

      3 Point Turn articles

  6. fuma

    I m planning to take undang test soon. Is there any way to find the tool to practise undang test (English) like Emily Leong mentioned above. Appreciate all your help. TQ in advance.

    • Cikgu Yap

      Regarding English text books, they are hard to locate. Please ask your driving instructor to help you.

  7. Jasmine

    Although I pass my QTI test,but I still cannot remember bhg 3 d.On the road.Can I ask the pegawai about the road during jpj test?because I am so confused with the junction there.
    And 2nd,my slope.I can’t control my clutch and fuel pedal properly.Any advise?
    Can I use side mirrors as my guide so the tires won’t go off the yellow line easily.Thanks.

    • Cikgu Yap

      You are advised to learn few more times before your practical test. Avoid asking the tester for help, whenever possible. It looks as if your instructor has not done a good job with you. The only alternative for you is to learn up more times.

      Yes, you can sue the side mirrors.

  8. lin

    hello sya tak lama lg akan menghahadapi ujian test jpj ada tak tips untuk hilang kan rasa gementar ni pls tolong saya

    • Cikgu Yap

      Minta maaf, blog ini tiada ubat untuk hilangkan gementar. Tetapi cuba tarik nafas panjang.

  9. mellow

    hi mr yap. saya ada lesen L kereta yang tempohnya tamat 2/2/2010. saya pernah test jpj sebelum ini (tahun 2008) tapi gagal bahagian jalan raya. saya bercadang untuk menyambung kembali. adaka saya masih layak untuk menyambung terus ke bahagian 3 atau perlu mengambil kursus kpp semula?

    • Cikgu Yap

      Sebelum saya jawap apa-apa, bila mati undang-undang anda? Kalau tamat tempoh undang-undang, terpaksalah menduduki ujian undang-undang semula.

  10. pissedof

    Hello, bagaimana nak buktikan (kalau ada) pegawai JPJ dapat imbuhan dari sekolah memandu apabila menggagalkan calon2?
    Sekolah memandu caj RM150 untuk re-test.
    Bahagian 3 saya gagal — kesalahan saya cuma satu saja, iaitu tidak menggunakan lorong yang betul (berhenti di lorong yang salah di persimpangan lampu isyarat). Tapi dia potong 9 markah.
    Bahagian 2 lulus.
    Terima kasih.

    • Cikgu Yap

      Nampaknya anda kemungkinan silap faham bayaran ulangan ujian. Bayaran yang di kenakan sekolah memandu antara RM130 – RM150.

      Bayaran di atas untuk:
      1) 2 kali belajar tambahan (wajib) – RM50

      2) Daftar ulangan ujian oleh institut RM45 – RM55.

      Jumlah bayaran kesemuanya – RM95

      Upah servis pengajar antara RM35 – RM50 untuk menghantar anda pergi / balik tapak ujian.

  11. Eileen

    Hi Mr Yap,

    I’m not good at driving uphill so my driving instructor offered me to skip the uphill test for RM350, but i think it was too far fetched i’m hesitant about it. What should i do?

    • Cikgu Yap

      Professionally, I hold my comments on your instructor’s suggestion. The better solution is for you to undergo further classes to improve your slope driving. With further training, I’m sure you’ll improve and be able to do the slope well.

  12. henry

    Hi Cikgu Yap,

    During the jpj test…

    1) Should we always pull our handbrake at every T junction when stopped even if it quiet small kampung rouad near the IM?

    2) What are the best gear combination to pass through bumper area? switch down gear 1 and roll pass the bumper and then stick to gear 1 through the rest of the bumper? or we can slow down to near 0 km/hour with gear 2 and cruise through it.?

    3) whenever we try to stop ( traffic light or turning right &entering main road with dash line) , should we turn our gear down from 3-2-1 sequentially or can we just stop with gear two on and then move out with gear one?

    My apologize if those question are too detail for this section but i have some problem getting advice from my instructor and my QTI is soon.

    thanks in advance

    • Cikgu Yap

      Ideally, it’s suggested you pull up the handbrake at every T-junction, especially during J.P.J. test.

      At speed breakers, you sometimes have to go down to gear 1 and slowly control the car over. You can use gear 2, control the car, slowing down to 0 km/h. Nothing wrong with that.

      Stopping at traffic lights of junction – ideally for the 2 situations, bring the car down to 2 and stop. Then change to gear 1 and move off again when the lights turn green.

      Feel free to air your problems. I welcome your queries.

      • henry

        Yo Cikgu Yap!

        Thanks for the swift and precise response. How i wished i could meet such a committed and caring instructor near my area. Lastly i wish your all the best with your blog and career. Ty Cikgu Yap

    • dewa

      Thank you Cikgu Yap!
      Your answer has help me a lot

  13. desmond Ooi

    i fail my Ujian Undang Undang J.R alot time -.- .. what can i do ?

    • Cikgu Yap

      If I remembered correctly, a lady reader by the name of Prema Munusamy suggested:

      a) Get a copy of the 500 question objective test book for exercise.
      b) Try all the questions in it.

      Sounds like a good advice. What about it?

  14. mr akmar

    saya gabra sikit mengenai
    bukit kerna saya dah lepas kluch ckgu suruh tekan pedal laju tapi kenapa dia tersentak sentak????? n sementara kita berenti d lampu isyarat kemudian bebaskan gear tapi bila dah lampu hijau masuk gear 1 then belok ke kanan masuk pusat tapi waktu belok boleh masuk gear 2 x?????

    • Cikgu Yap

      Masalah yang anda terangkan nampaknya adalah masalah teknikal kereta. Selepas masuk gear 1, macam mana boleh ke gear 2 tanpa anda memasukinya.

  15. mr akmar

    apa yg mengerikan berlaku… semalam benda yg sama berlaku akhirnya gagal… :-( tersentak-sentak kereta yg sama walhal kereta lain saya naiki bukit ok.. tau tau dapat keta sama.. gagal ah.. nasib baik jalanraya ok

    • Cikgu Yap

      Nasihat saya, “manusia patut salahkan diri, daripada menyalahkan benda-benda / orang yang lain”. Kan itu prinsip yang lebih elok.

  16. Ahyish

    i’ve passed the part 2 (slope,parking and 3point), but failed on the road (part3).. shud i only to repeat on the road or need to repeat the part 2 also?

    • Cikgu Yap

      Do only Part II (Jalan Raya).

  17. suhaila

    hi cikgu! sy nak tanya, sy bru je dpt lesen L yg bertempoh 2/6/2010-1/9/2010. adakah tempoh yg diberi memberi maksud sy mesti ambik ujian jpj dlm tempoh tu atau slps tempoh ni sy boleh renew tempoh lesen L sy?dan jika boleh renew dlm mase brp thn ye lesen L tu masih hidup?trm kasih cikgu!

    • Cikgu Yap

      L biasa 3 bulan. Selepas itu, renew lagi. L boleh pakai biasanya sehingga 2 tahun. Ujian practikal, buatlah dalam 2 tahun itu.

  18. iffa

    hi ckgu yap.. =)
    cuma nk berkongsi sesuatu dgn ckgu..semalam saya baru menduduki pretest. bahagian I dan II lulus.. bhgn III gagal sbb kawalan stereng sy xbagus dan ade beberapa perkara yg sy lupa lakukan..hari ni sepatutnye ade kelas terakhir sebelum test esok tp disebabkan masalah transport di institut tersebut, mereka xdpt ambil sy, jadi kelas terpaksa dibatalkan..sy xdpt berlatih n perbetulkan kesilapan sy smlm sdgkan sy akan menghadapi test jpj esok.. saya sgt gementar..apa yg harus saya lakukan?? tolong saya cikgu.. =(

    • Cikgu Yap

      Sayang anda tidak dapat jalankan kelas yang akhir. Sudah tentu anda dapat membetulkan kesalahan-kesalahan anda. Merasa yakin, walaupun nervous, jangan sampai gementar. Be positive!

      • iffa

        glad to share with u ckgu..thank you.. =)
        saya harap sgt saya dpt buat yang terbaik dan lulus esok..pray for me yea ckgu! =)

  19. Aman

    Bos kalau saya langgar org dr tepi smpi keta dia melambung walhal sepatutnya sebelum kuar simpang keta tu patut berhenti sbb ada tanda berhenti… siapa yg salah yer bos???

    • Cikgu Yap

      Nampaknya yang tidak berhenti di tanda berhenti salah. Tapi berapa laju and pandu ketika itu?

  20. nia

    Hello cikgu..

    dekat simpang after pull up the hand break, then if i want to continue back, can i just pull down first the hand break, or have to follow steps like bukit,, which is clutch, accelerator and hand break?

    Thanx

    • Cikgu Yap

      If there are no slope around, simply leave the handbrake down and move off.

  21. RS

    Mr. Yap,
    After u pass the road test, do the jpj officials give u a paper stating u passed?

  22. lala

    hello…
    sy ade sedikit kemusykilan…
    kalau di persimpangan yg tidak memerlukan kite berhenti..boleh x saya terus menukar gear dari 4 ke gear 1 atau 2..?
    sebab di persimpangan tu kite tidak perlu berhenti tp perlu perlahankan kenderaan…

    • Cikgu Yap

      Boleh itu boleh, tetapi di setiap simpang. hendaklah Berhenti dulu. Lebih selamat!

  23. farah

    hye Mr Yap,

    sy nak tanya basic how to drive viva masa test jpj sbb selama saya belajar L sy belajar menggunakan kancil first version…bila test on the road sy di suruh pandu kereta produa viva masalahnya, bila saya lepas clucth enjin viva tu matikan sedangkan saya dah tekan minyak…so, sy nak minta tips how to control the viva so that enjin dia tak mati plus can i request to drive kancil during the JPJ test to the pegawai yang incharge…

    • Cikgu Yap

      As Viva is bigger and heavier, step the accelerator pedal more to prevent the engine dying off. Leave the clutch 50% up. Control the other 50%, leaving the clutch up slowly as the car moves.

      As you institute is using the Viva for the road test, I don’t think they will allow you to use Kancil instead.

  24. natasaha....

    hello cikgu yap…..
    semalam sy tst jpj…..lepas tue ujian mendaki bukit dan parking lulus…..
    cuma 3 penjuru sy gagal…..jpj suruh buat ulangan….adakah nanti sy cuma buat ulangan 3 penjuru??

    • Cikgu Yap

      Kena buat bukit, side parking and kemudian 3 penjuru semula.

  25. shez

    Hallo Mr.Yap,

    saya risau bahagian bukit,sbb sy akan test JPJ minggu depan (2/9/2010). Instructor sy takkan buat latihan dah.So sy confuse masa nak melepasi garisan kuning turun drpd bukit.sbb instructor sy ajar, masa nak melepasi bukit kena tekan minyak sampai menunjukkan meter 2-3 dan lepas clutvh perlahan2 sehingga kereta seperti tertujah kehadapan.Tp sy gagal lakukannya,kerana enjin selalu mati bila saya buat kaedah begini.Tetapi adik saya bgtaw bhw instructornya pula ajar angkat clutch sehingga meter 0.5,dan kemudian tekan minyak sehingga meter 4,kemudian turunkan hand brake dan jln.so yg mana betul dan kaedah paling baik,pleaseeeeeeeee..TQ

    • Cikgu Yap

      Elok anda mengikut kaedah adik.

  26. Amy

    Hi Mr Yap,

    Im asking on behalf of my mother. Her license expired 3 years ago and she forgot to renew it.

    Our question is, what are her options to getting her license again besides sitting for driving test? It is hard for her to drive a small manual car after 30 years of driving an auto car.

    And if she does have to take the driving test, is it possible to use a automatic car instead?

    Hope you can help with this. We are in a dilemma here! Thanks!

    • Cikgu Yap

      Sorry, your mom’s license has become null and void. She’ll have to resit for Part II (Slope / Parking / 3 Point Turn) and Part III (Road) in a special test. She is exempted from Part I (Highway code) though.

      • Tini

        I am facing the same problem. I am so used to driving auto-car. If I have to re-take the practical exam, is it possible to request for an auto car? Plus I don’t see the point of using a manual car since I will come home driving an auto car anyway. Please clarify. Thanks.

        • Cikgu Yap

          Retest of all practical tests must use manual cars.

  27. Stephanie Phang

    I am going for the test this coming Monday (18th Oct) and part of me is looking forward for it so I could get it over and done with but part of me is super nervous… it seems that I don’t know how to calm myself. Do you have any tips on how to keep calm during my driving test….?

    Thank you

    Stephanie

    • Cikgu Yap

      Best to you during your test. Take a deep breath. Think positive. I’m sure all readers of this blog will pray for you.

      • Stephanie Phang

        Dear Cikgu Yap,

        Thank you for the encouragement. However I failed unexpectedly on parking. I tend to rush out from the parking space which failed my test. However I will retake the test next Monday. I hope with more practice I’ll be able to do better for my test next week.

        Stephanie

        • Cikgu Yap

          Sad to hear that you have not been able to get through parking. Take your time next time around.Best of luck.

  28. alif

    Hi Stephanie I’m going to take the test on the same date..All the best to you.I pray everything will running fine.Best of luck to both of us.haha.

    Cheers…

  29. Ruben

    its interesting in getting to know about the driving rules especially when un r going 4 d test

  30. Ruben

    dear cikgu yap,

    can u tell me abot the part 1,2 and 3 and all about the test for driving licence

    • Cikgu Yap

      Part I is about undang-undang. Part II is on ow to drive and doing slope, side parking and 3 point turn. Part III is the road test.

  31. rose

    Salam sejahtera Mr. Yap,

    Saya akan menduduki ujian JPJ bagi lesen Kereta tidak lama lagi, saya amat gementar berkenaan ujian jalan raya disebabkan semasa ujian QTI bersama jurulatih saya telah gagal. Faktor utama kegagalan saya kerana saya berasa amat tidak selesa memandu sambil segala tindakan saya diperhatikan. ini amat menggangu saya, ini juga merupakan kali kedua saya mencuba untuk mendapatkan lesen selepas trauma kemalangan yang saya alami sebelum ini. saya ingin dapatkan tip bagi menghilangkan gementar..

    Terima kasih.

    • Cikgu Yap

      Cuba jangan gementar. Kawal emosi anda. Anda di nasihatkan membaca artikal-artikal tentang ujian jalan raya dalam blog ini. Selamat maju jaya.

  32. nisa

    saya akan menghadapi ujian memandu pada esok hari..masalah nya saya tak yakin yang saya mampu memandu dengan baik esok..terutama sekali on the road..
    kawalan stereng saya tidak berapa bagus..apa yang patut saya lakukan bagi menngurangkan sedikit gementar ini.

    • Cikgu Yap

      Cuba tenang. Caba artikal do atas dan cuba apa yang di syorkan. Pandu seperti biasa tapi dengan yakin, sekiranya boleh. Harap anda berjaya.

  33. nisa

    cikgu..saya gagal tadi semasa test jpj..bukit ok,parking ok,tiba-tiba keluar dari petak parking,terlanggar tiang..mean i failed..
    then pergi palk pada on the road..permulaan nya ok saja,tiba-tiba ada sebuah motor keluar dari simapang secra tiba2,menyebabkan sy gagal membrek secar baik,lalu mati enjin..masalah nya sekarang saya jadi trauma,untuk mengulangi test jpj pd mnggu hdpn.sy takut utk GAGAL lg..tlg la sy..sy rasa tertekan sgt..

    • Cikgu Yap

      Saya sedih anda tidak berjaya. Tapi jangan putus asa. Cuba lagi! Akan datang, berhati-hati. Hampir berlanggar motor akan mengakibatkan anda gagal.

  34. nisa

    trima kasih cikgu.saya akan cuba yang terbaik.

  35. FLCN

    thank for the guide….
    tomorrow is my test…..
    FIGHTING!!!!!

  36. Nisaa

    hi cikgu..saya bersyukur kerana saya menjumpai laman web cikgu ni. Saya sebenarnya buntu mncari jln penyelesaian bgaimana untuk saya lulus dlm ujian memandu di litar disebabkan saya masih lagi gagal dalam ujian ulangan yang ke-2 di litar, dan sekarang saya kurang bersedia untuk membuat ulangan yg ke-3 kerana takut gagal lagi…1st test, saya gagal di 3 penjuru kerana sya terlampau nervous smpai sya tak ingat di 3 penjuru tak boleh gerak lebih drpd 3 kali..dan saya telah membut pergerakan lebih dr 3…test ulangan, sya gagal di bukit kerana berundur..mungkin kedudukan kaki sya di kluc tidak betul sehingga saya rasa kluc kereta sgt tinggi dan cpt2 lepaskan hand brek dsbbkan saya takut mati enjin pula..dan rupa2nya mmg kluc saya tak sampai, dan kerete berundur….frankly speaking, saya memang sangat frust ketika itu dan smpai sekarang, saya masih tak boleh lupa ke dua-dua kesalahan yang saya lakukan ketika di uji sedangkan saya boleh melakukan ke 3-3 ujian itu ketika latihan dan cikgu juga amat yakin dengan saya…sampai harini, sudah hampir 2 minggu saya meninggalkan ujian ulangan tersebut dan rasa belum cukup confident untuk buat ulangan ke-3…orang2 di sekeliling saya cuba memujuk saya untuk cepat2 buat ulangan semula supaya tidak terlupa step. tapi saya masih lagi belum membuat keputusan untuk memilih tarikh untuk latihan dan ujian ulangan tersebut……mungkin saya boleh katakan di sini masalah saya adalah terlampau gemuruh/nervous dan tidak begitu yakin dengan kemampuan diri saya setelah gagal berulang kali…. saya sudah cuba melakukan yang terbaik, tetapi masih gagal..saya harap sangat cikgu dapat membantu serta memberi nasihat dan jalan yang terbaik buat saya untuk lulus ujian ulangan ini..saya harap cikgu dapat membantu memandangkan cikgu adalah orang yang berpengalan…..terima kasih..=)

    • Cikgu Yap

      Kukuhkan semangat anda dan jangan putus asa.

  37. rabiatul adawiah binti md rais

    saya sebenarnya tak tahu pasal kereta manual ni sebab saya nak ambik lesen tahun ni jadi saya tak ada kereta manual cuma ada kereta outo sahaja.dan saya cuba tengok tips dalam internet ni dan saya cuba untuk fahamkan tentang kereta manual ni.Good luck for me

    • Cikgu Yap

      Banyak pengajar yang menggunakan kereta manua untuk bantu anda.

  38. hanz

    hai cikgu..
    sy akan menduduki ujian QTI esok, jd sy nak tny,
    Semasa ujian slope, parking & 3 point, sy kurang pasti pada masa bila kita perlu membunyikan hon dan mengangkat tangan.

    Adakah;
    1- sebelum naik bukit, & apabila hendak kemabli bergereak turun dr bukit?
    2- Sebelum memulakan side parking, & semasa hendak keluar dr side parking?
    3- Sebelum mula 3 point?

    Harap dpt beri penjelasan.

    Terima Kasih :)

    • Isabel

      Hi cikgu, my P has expired & JPJ allow me to re sit for part 2 &3 only.
      My question is what is the estimated cost to sit for this exam if I don’t opt to take class from driving instructor ?

    • Cikgu Yap

      Tiap institut ada caranya sendiri. Biasanya, selapas habis slope, angkat tangan. Selepas side parking juga sama.

  39. Jessica

    I failed my road test. I used Viva and I felt it was quite difficult to handle that car. Is it true ? How can I overcome this ?

    • Cikgu Yap

      You are advised to take more lessons to get used to the Viva.

  40. Ady

    hi cikgu yap… hari khamis ini 3/3/2011 saya akan mengambil ujian jpj kereta dan motorsikal… mungkin pagi saya akan mengambil ujian jpj kereta dan petang saya akan mengambil ujian jpj motorsikal.. tetapi sebelum hari itu.. hari rabu 2/3/2011 saya akan berlatih dahulu.. saya harap saya dapat lulus ujian itu nanti… doakan saya ok.. salam 1 malaysia.

  41. Joe

    saya akan retake ujian jalan raya 18hb ni.saya gagal sebelum ini kerana sering mati enjin masa menggunakan kereta viva sedangkan semasa saya gunakan kereta kancil tidak pernah mati enjin pun.jadi bagaimana nak atasi masalah ini ye? dan satu lagi sekiranya ingin membuat U-turn perlu ke berhenti dahulu atau turunkan kepada gear 2 sahaja?

    • Cikgu Yap

      Nampaknya anda patut pelajari lehin banyak kali lagi. Semasa U-turn, elok berhenti dan tukar kepada gear 1.

  42. ashraf

    helo cikgu Yap,

    saya sudah lama mempunyai lesen kereta, sekarang saya nak amik lesen moto pulak. perlukan saya menduduki peperiksaan undang2 dan dapatkan lesen L saya balik, atau saya cuma perlu ambil test membonceng sahaja. untuk pengetahuan cikgu, saya sudah lama naek motor tanpa lesen..=)

    • Cikgu Yap

      Undang-undang tidak perlu. Hadir teori 6 jam untuk motor kemudian keluarkan L motor.

  43. joanna

    hi, i gonna take Qti test at tomorrow morning. but before i’m doin the test my coach gonna test me first. the problem is, i really nervous when i with her. i’m just new, about 4 days. the reason why im takin qti so soon because i will cont my study next week. she makes me stressed out even i did a lil mistake. this make me out of control and can’t remember the whole things correctly. before this, i learnt with another teacher and she told me that i can go through d test coz im doin pretty well. please share me some tips how can i overcome this feeling. about a few days she’s tought before, im shakin all day long, this make me upset. i know i can do those things very well. but how…. :(

    • Cikgu Yap

      Looks as if you’re not too ready to face the QTI. How you do in your test is in your own hands.

  44. Thish

    Hi friends , i failed my road test twice and will try again today morning . I was disappointed on my failures but they made me more stronger mentally now. Trust me failure always makes us a better in future. Wish me luck with my test .

  45. rose

    hi teacher Yap…. I’m going for my driving test wt JPJ on the 19th July. I’ve nt much problem wt Part 2..But whn it comes to Part 3 (on the road), I get a little nervous & confuse. I’ve few questions to ask:
    1) Traffic light- whn reaching red t’fic light, can I press clutch & brake&release gear without pulling up hand brake?
    2) Slope- there’s a slope near my driving school range. Whenever I want to go out to the main road, I must go through that slope…I couldn’t control my clutch & accelerator pedals nicely…end up the car stops everytime….
    Pls advice me on these two matters teacher Yap.

    • Cikgu Yap

      At traffic lights, free gear and pull up handbrakes. If you are unable to gear up a slope on the main road, how are you to perform the slope climb maneuver in Part II? I feel you appear ill prepared for your test.

  46. rose

    Hi Mr.Yap….I went for my JPJ test and I passed!!! Thanx….and by the way, pls mind your word next time. Previously u replied to my problems as…’ill preprared for the test’. It’s a bit annoying statement for me. As a beginner, I’m sure there are thousands of people out there had same experience with me…from my point of view, driving on the dirving range and driving on the road, are 2 different things…some students totally out of focus once they’re on the road. I mean, we couldn’t implement wht we’ve learnt….we get panic. As for me, I was a total zero knowledge about driving. Never sit on the driver’s seat nor hold a steering in my life….But with the grace of God, He sent me an angel to guide & teach me all through!!!Untill I passed with flying colours!!

  47. Mimie

    I’m going to take exam on 10 September..which is actually my second time.. I got nervous the last time and I think I will be fine but I’m not sure in some parts yet..

    1) when approaching the roundabout, should I brake? Through out my practice, it usually have no car and my tutor always said to just drive on..

    2) I know that gears are changed according to speed but can I just stick on 3rd gear only if I don’t want to change to 4th? I get nervous about changing gears so I want less changing gears..

    The tutor car and the test cars are different, may I try the clutch before putting my hand up? The last time, I belum biasa with the clutch so end up mati engine although I released a little bit..probably too fast la

    • Cikgu Yap

      When entering a roundabout and there are no cars approaching from the right hand side, drive on, ideally using 2nd gear and engaging your signal correctly. During test, do no use 3rd gear only, change also to the 4th gear. Using the 3rd gear alone may cause you to fail. Indeed, test cars may differ slightly from the cars you normally use. You have to adapt to the cars used during the test the best you can. You cannot try the clutch system of the cars used during test.

      • Mimie

        Thanks for the advise, I passed!! I was so nervous but a lot of breathing helps. My tester was a little annoyed but thankfully he gave me the pass. I really thought he would failed me!

  48. myra

    Thanks untuk tips2…amat membantu:)

  49. fiza

    my last jpj test on july last year. unfortunately, i was fail on the road becoz i failed to control the speed as there were several school compound and village area and then need to enter the town. i failed to control the speed as i was nervous and less conscious on the car meter bcoz i juz like want to stay look forward as i was quit bad in control the steering too. how to control the speed in these three different area ? and how to remember what gear that are using during driving ? dats my weakness too. kadang2 teragak2 nak masuk gear berape sebab tak ingat mase tu gune da gear berape. plz help cikgu.

    • Cikgu Yap

      I suggest you improve you ability by taking extra lessons.

  50. Lulu

    I will face JPJ test in 2 days.
    I really hope I can pass this test,..hope God will ease my way.
    Will share my experience later
    Thanks for the tips provided Mr Yap :)

    • Cikgu Yap

      Hope you have been prepared well by your instructor.

  51. cy

    cikgu,
    kita kongsi sikit..bagaimana nak jawab kalau calon tnya macam ni, masa tu dia ujian bhg 2 kat parking sbelum mula dia angkat tangan dan pegawai penguji suruh mula..dah masuk kenderaan tu dalam petak parking dia angkat tangan..habis tu dia tunggu pegawai bagi isyarat suruh keluar tak juga sampai habis masa 5 minit. Pegawai penguji bagi tau dia gagal kerana lebih 5 minit dalam petak tu.

    • Cikgu Yap

      Nampaknya pengajar anda gagal memberi anda nasihat yang betul.

  52. fara

    Cikgu, semasa pra ujian di highway ,saya gagal untuk menukar gear . Menaiki bukit, side parking n 3 penjuru sya dah lulus. Jadi, saya kena ulang balik pra ujian di highway sahaja ataupun keseluruhan?

    • Cikgu Yap

      Ikuti peraturan JPJ, anda harus mengulangi ujian jalanraya saja.

  53. ayman

    Hello Cikgu..Tadi Saya Test..Lulus Litar..Jalan Raya Gagal..Sewaktu Turun Bukit…Saya Termasuk Simpan Sebelah Sedikit..Lepas Tu Saya Ke Kiri Balik….TIba2 JPJ Brek…dia gagalkan…Saya Dah Belajar 14jam..Pasni Tambah 2 jam lagi untuk jalan raya..ada tips2??

    • Cikgu Yap

      Anda nampakny amakan jalan dan di dapati gagal. Harus belajar beberapa kali lagi demi memperkukuhkan pembawaan kereta anda.

  54. Cindy

    Hi Cikgu Yap, when i was learning with my instrutor’s car(viva), the car doesn’t have power steering, so i have to “balas” the steering myself. but when i had my pretest yesterday, i found that the car i used(viva) have power steering. so when i have my JPJ test, the car is also equipped with power steering?

    • Cikgu Yap

      Should your institute use a power steering vehicle, them it’s likely you might be given such a vehicle. Anyway, best if you ask the management people.

  55. Joan

    Hi Cikgu Yap. I thought I left a comment yesterday but I don’t see anymore, anyway I’ll ask again :

    1) How does one ensure that they don’t “termakan jalan orang lain” when they make a turn?

    2) Do you normally have to use the gas pedal when you reverse? The JPJ car I used that day would mati enjin when I reversed unless I gave it some gas, but the cars I used for practice never had this problem and I could just use the clutch and brake.

    • Cikgu Yap

      A student undergoing a test will fail if he/she crosses the middle lane into another person’s lane. I suggest you take up more driving lessons. Ensure your steering control is good. Poor steering will definitely not get you your license.

      Regarding parking and reversing procedures, most instructors seem to teach their students the no stepping on the accelerator procedure. I will not comment on the above method used. All I can say is, it is not the correct way of instructing, that’s all.

      Finally, step 2 meter behind T junctions.

      • Joan

        Thank you for replying, Cikgu Yap. Yes I don’t usually use the accelerator when parking/reversing, but the JPJ car I used on my first test would stall if I didn’t, and I realised if it happened during 3-point-turn I would have failed, so I wanted to be cautious. So no accelerator when doing 3-point-turn either?

        One last question, during 3-point-turn, once I’ve shifted to the reverse gear if the car moves forward a bit before it reverses, will that count against me?

        I’ll be retaking my test on June 15th, wish me luck :)

        • Cikgu Yap

          In my opinion, an instructor would have failed in his duty if he/she has not taught his pupil how to master the control of the accelerator well. Permit me to ask you one important question. What have you learnt if you are unable to do the above manoeuvres perfectly?

          Has your instructor really imparted the techniques of driving to you at all? Regarding vehicle moving backward/forward during 3 point turns, you are capable to fail. Finally, let me advise you again, you have to use the accelerator during 3 point turns.

          • Joan

            The way my instructor taught me only needed the accelerator for the final step of the 3-point-turn, when moving out of the rectangle. The first 2 steps didn’t require the use of the accelerator sans moving into the rectangle.

            And I repeat – I only used the accelerator when reversing toward the parking space because the car I used during my first JPJ test would mati enjin if I didn’t give it some gas. The JPJ officers themselves told me to do this when I told them of the problem.

            • Cikgu Yap

              If that’s the way your instructor has taught you, then ideally you should follow him and hope for the best.

  56. SZ

    Dear Cikgu Yap,

    i have a question – how to drive a Viva properly on the road? Failed my jalanraya test recently as the JPJ officer told me that I had operated Viva similarly to a Kancil. Need your advice and guidance.

    thanks!

    • Cikgu Yap

      I can think of a few tips for you:
      i) Press the accelerator pedal more because the car is heavier.
      ii) Beware of its power steering.
      iii) The brakes are more sensitive, so be careful then stepping on the brake pedal..

  57. Shazliani

    Semasa ujian QTI saya ada membawa kereta Viva di jalan raya…masalah saya bila berada di persimpangan enjin kereta sering kali termati…sedangkan saya sudah menekan minyak dan melepaskan klac sedikit demi sedikit.Pegawai QTI kata kereta Viva memerlukan tekanan minyak yang banyak.tetapi saya takot kalau saya terpaksa mengambil masa yang lama untuk keluar dari simpang.

    • Cikgu Yap

      Anda kena ambil lebih latihan dengan kereta Viva.

  58. Cleo Stephanie

    Hi Cikgu Yap… Terima Kasih atas tips2 cikgu ni… Sy amat menghargainya. Untuk pengetahuan cikgu, sy dah pun lulus ujian JPJ utk bahagian 2 & 3 dengan jaya nya pada 18 September 2012. Itu semua atas tips2 yg sy telah baca sblm ni. Mula-mula sy memang tidak yakin yg sy akan lulus ujian bhgn 2 & 3, tapi sy tanamkan sifat keyakinan diri sy. TERIMA KASIH CIKGU YAP… =)

    • Cikgu Yap

      Kejayaan adalah usaha anda sendiri. Saya hanya mainkan peranan yang kecil.

  59. Syafiq Afendi

    dear mr..reverse gear for manual car always tricky or often..for certain car,i do not inserted it fully.then it sound ‘crack’ when i released the clutch..is this sound will effect the car..

    • Cikgu Yap

      Step clutch correctly with front portion of your foot. In a way, it will.

  60. mahen

    i have some problem when i drive kereta viva on the road. kereta saya selalu mati apabila berhenti di persimpangan slope(bukan tinggi sangat), bila saya mula menekan minyak dan dengan perlahan-perlahan melepaskan clutch. saya juga tidak dapat merasai kereta saya “going to the front”. and saya selalu menggunakan kereta kancil for latihan jalan raya . could please tell me what should i do? i’m also going to take jpj test soon.

    • Cikgu Yap

      The Viva is a larger car. Unlike Kancil, you need to accelerate a little bit more to provide it better power. Also, try leaving the clutch up a little slowly and also carefully.

  61. Michelle

    1. Do I need to wear seat belt during slope test, side parking and “3 penjuru”? My instructor told me can no need to wear.
    2. About the slope, I am not really accurately reach the yellow line, how should I control the speed or having a better skill?

    This is my first time having this test. Any tips or advise that help me?

    • Cikgu Yap

      Wear seat belt during all aspects of JPJ test! Advice that you learn more before tests.

      Yap

  62. husna

    I going to site for my pra-test but my teacher keep makes me confusing.i dnt know what time should i raise up my hand.and the start for check everything.he dont give the correct method(susunan)plz need help

    • Cikgu Yap

      If you’re referring to parking procedures, take your hand up on the slope and also after completion of side parking. Unnecessary to take up your hand after completing 3 point turn.

Leave a Comment...

Blog Search
Recent Comments
  • hafiz: Cikgu saya msih tidak faham krana bru mempunyai lesen gdl BTM3500kg dan blh ke saya membawa lori BTM 3400 kg...
  • Cecilia: Hi Cikgu Yap, My friend from China & I would like to get a driving license, we are looking for...
  • Jay: Cikgu Yap…kwn sy terlanggar seorg budak berumur lingkungan 10 thn. Dimana semasa kejadian itu...
  • ain: Hi..cikgu Yap..bisakah partner sy mengambil lesen di Malaysia kerana bekerja disini.partner warga...
  • Santeek: Hai….sy nk tanya,kalau nk memohon L utk B FULL.kena sendiri pergi kat JPJ ka atau pergi daftar kat...
  • Ms Long: Dear Cikgu Yap, Can foreign worker go for lorry driving classes without wanting to obtain driving license?...
  • Hanif: Setahu saya, merujuk website dari Portal JPJ, pemohon boleh wakilkan individu yang diperakui oleh pemohon utk...
  • Wong: hi!currently im working in singapore,but i plan to drive a mini bus for my son sake,he will be in primary one...
  • Thiang: Hi Cikgu, i’m sorry. i din’t get any email from you yet, could you send the email again?
  • stefenie: Hi Cikgu Yap, im looking for class for my boss (diplomats) wife, prefer driving lessons conducted in...
  • jacky: can u contact me on email?
  • Madam Soon: Cikgu Yap, My child ,age 17 would like to have driving lesson with you . May I know the procedure...
  • jacky: hi cikgu yap .. i am international student desire to drive in malaysia whats the procedure of getting driving...
  • Angah: Hai cikgu yap.. saya nak tanya adakah NCD kereta yang telah genap 10 tahun usianya akan menjadi 0%...
  • kina: Saya nak tanya. Saya dari kota bharu, dan nak ke kuala lumpur minggu nie. Tetapi masalahnya, saya akan mengguna...
  • radhakrishnan: I am a foreigner working in Malaysia. I have learned car driving long back and I would like to refresh...
  • Wan: Salam sejahtera..Kawan saya telah mengalami buta mata di sebelah kanan akibat kemalangan jalan raya.....