Masalah-masalah Pemandu O.K.U. Diatasi

Posted on July 10th, 2009

Permit S.M.I. (Sekolah Memandu I) mengizinkan pengajaran

a) calon-calon biasa

b) calon yang kurang berupaya atau “O.K.U.”. Setahu saya, sebelum tubuhnya institut-institut memandu, tidak ada “sekolah memandu” yang mempunyai kenderaan “Automatik” untuk mengajar calon-calon O.K.U.

Mengapa begini? Antara sebab-sebabnya ialah:

i) calon O.K.U. tidak ramai

ii) kereta “auto” mahal

iii) Motosikal 3 roda (yang hendak di pesan khas untuk O.K.U.). Jenis lesen “A” khasnya adalah untuk O.K.U.

Sekiranya, seorang cacat atau O.K.U. ingin belajar memandu, bagaimana pula langkahnya? Langkah-langkah ada seperti beriku:

1) Dapatkan sebuah kereta “auto”.

2) Pastikan kereta itu di daftar atas nama pelajar / calon sendiri.

3) Insurans di beli untuk calon, pengajar serta “tester” pada hari ujian.

Kalau kenderaan di pinjam, “surat kebenaran” perlu di dapati. Hal-hal insurans seperti diterangkan di atas, juga perlu ada.

Ada sejenis kerata “auto” yang dimodified atau di ubahsuai perlu dis entuh di sini juga. Untuk jenis tersebut, O.K.U. perlu kemukakan Kad Pengakuan Pendaftaran atas nama calon diendoskan bahagian Perdaftaran. Nota-nota insurans sama seperti di atas.

Pada hari ujian bagaimana pula? Kereta “auto” boleh dibawa masuk ke perkarangan institut. Kalau tempat-tempat meletak kereta (Parking) kurang sesuai, maka ia akan di ubahsuai untuk kehendak kereta “auto” itu.

Di harap dengan penjelasan yang ringkas ini, masalah-masalah golongan O.K.U. sudah dapat di selesaikan.

Untuk mengakhiri artikal ringkas ini, jangan di lupakan aitu perlu O.K.U. gunakan perkhidmatan seorong “instructor” untuk mengajar beliau memandu.

Saya sedar ada yang kurang senang dengan peraturan ini. Tetapi apa nak buat, itulah undang-undang negara kita.

Akhir sekali, harus di peringatkan, kereta-kereta yang hendak di tampal dengan perkataaan-perkataan “Awas! Pemandu-Pemandu Cacat” di depan serta belakang kereta.

Laman web Badan Bertindak O.K.U. Malaysia (BBOKU)


11 Comments • Posted in Pemandu Kurang Upaya

Comments

  1. ModifiedCarHand

    Selamat sejahtera Cikgu Yap ,
    Sy perlukan lebih maklumat mengenai kereta OKU yg diubahsuai.
    Sy nk ubahsuai kereta utk kegunaan OKU dn perlu dihntar ke PUSPAKOM utk pemeriksaan ubhsuai kereta pandu tangan.’car hand control’

    Ada org brthu alat2 utk diubahsuai perlu yg disahkn*Puspakom@SIRIM (mybe)
    sbb ada 2jenis alat ini di pasaran, kegunaan dn kualiti lebihkurang shj kecuali harga berganda. bezanya yg sudah disahkn dn belum sah. mcm brg Ori dgn brg local.
    Apakah syarat2 terperinci PUSPAKOM letakkn utk mereka luluskn ?

    *Sekarang dh ada Institut Memandu yg menyediakn kereta auto modified utk calon OKU.

    • Cikgu Yap

      Car modified to hand control must first of all have JPJ’s approval. Then it should be sent for Puspakom inspection later. I’m not aware of any institutes which has modified vehicles for OKU students.

      • caroku

        institut di seberang jaya ada kereta yg siap modified

        • Cikgu Yap

          Terima kasih anda beritahu orang ramai khas OKU tentang berita baik ini. Syabas kepada institut berkenaan.

  2. kie

    selamat sejahtera…
    saya ada seorang kawan golongan OKU,dia ada masalah apabila memandu kereta..tiadak dapat menukar signal apabila hendak masuk simpang@ keluar.dia hendak menukar posisi signal pada kedudukan sebelah kiri.sekarang beliau memandu kereta kelisa.apakah langkah-langkah yg perlu diambil..

    • Cikgu Yap

      Menukar tempat signal dari kanan ke sebelah kiri agak sukar sedikit. Bagaimanapun, cari mekanik yang baik untuk membantu anda.

  3. ain

    kalau o.k.u penglihatan macam mana pula? hilang upaya sebelah mata. masih layak memandu or menunggang motosikal ke? layak ambil lesen ke?

    • Cikgu Yap

      Terpaksa jalani pemeriksaan matoleh hospital besar terlebih dahulu.

Leave a Comment...

Blog Search
Recent Comments
  • Ami: saya nak tahu lesen LDL saya dah tamat tempoh 2 tahun bulan 9 2014 dan saya belum menjalani test jpj untuk lesen...
  • Godfrey: I have an international drivers license can I use that to attend the Psv school to eventually obtain the Psv...
  • erdem: Hi Cikgu Yap, My wife hold a driving licence but she couldn’t drive. I am looking for refresher course....
  • patrick: dimana boleh saya dapat try ujian rabun warna seperti yang ditanya oleh jpj….ada contoh tak dalam...
  • CO: Hi, I lost my CDL some time ago and I think the license had also expired. I need some guidance and a runner who...
  • hafiz: Cikgu saya msih tidak faham krana bru mempunyai lesen gdl BTM3500kg dan blh ke saya membawa lori BTM 3400 kg...
  • Cecilia: Hi Cikgu Yap, My friend from China & I would like to get a driving license, we are looking for...
  • Jay: Cikgu Yap…kwn sy terlanggar seorg budak berumur lingkungan 10 thn. Dimana semasa kejadian itu...
  • ain: Hi..cikgu Yap..bisakah partner sy mengambil lesen di Malaysia kerana bekerja disini.partner warga...
  • Santeek: Hai….sy nk tanya,kalau nk memohon L utk B FULL.kena sendiri pergi kat JPJ ka atau pergi daftar kat...
  • Ms Long: Dear Cikgu Yap, Can foreign worker go for lorry driving classes without wanting to obtain driving license?...
  • Hanif: Setahu saya, merujuk website dari Portal JPJ, pemohon boleh wakilkan individu yang diperakui oleh pemohon utk...
  • Wong: hi!currently im working in singapore,but i plan to drive a mini bus for my son sake,he will be in primary one...
  • Thiang: Hi Cikgu, i’m sorry. i din’t get any email from you yet, could you send the email again?
  • stefenie: Hi Cikgu Yap, im looking for class for my boss (diplomats) wife, prefer driving lessons conducted in...
  • jacky: can u contact me on email?
  • Madam Soon: Cikgu Yap, My child ,age 17 would like to have driving lesson with you . May I know the procedure...