Suatu Perjalanan Jauh – Dari Kuala Lumpur Ke Pulau Pinang

Sekiranya anda berhasrat hendak menunggang motorsikal dari Kuala Lumpur ke Pulau Pinang, harus anda tahu perjalanannya lebih kurang 250 km jauhnya. Sudah tentu ia akan negambil 6 – 10 jam lamanya.

Bukan ramai orang yang boleh mencapai idaman ini. Pada mereka yang menpunyai cita-cita, untuk mencapai “marathon” tersebut, izinkan saya memberi sedikit nasihat sebelum anda bersedia untuk perjalanan jauh ini.

Terlebih dahulu, anda harus:

a) Mempunyai motorsikal ber c.c. besar.

b) Bertahan lasak keseluruhan.

c) Menpunyai kesabaran.

d) Boleh tahan lasak matahari panas dan hujan.

e) Berhenti rehat di R & R atau di bandar-bandar kecil sepanjang perjalanan.

6 Tips Keselamatan Menunggang Motorsikal

1) Kelengkapan.

Mula-mulanya, anda hendaklah mempunyai pakaian lengkap menungang motor seperti baju jacket, seluar jeans, sarung tangan kulit, “goggles” (cermin mata), kasut kulit tinggi ke paras lutut dan lain lain.

2) Pilih jalan lebuhraya.


Hindar daripada menggunakan jalan-jalan lama yang berliku-liku. Lebuh-lebuh raya mempunyai tempat berehat. Kelengkapan tandas dan kantin pun ada.

3) Pilih untuk berjalan pada waktu siang bukan malam.

Menunggang malam amat bahaya. Walaupun malam lebih sejuk, tetapi, soalan keselamatan perlu diingati.

4) Anda perlu mempunyai kebolehan memperbaiki kerosakan-kerosakan motor. Kerosakan seperti tayar bocor, menukar mentol, rantai putus, menukar “plug” motor di antara perkara-perkara yang perlukan khidmat anda sendiri.

5) Harus anda perlindungan insurans.

Soal insurans motor tidak jadi masalah. Anda seharusnya ada insurans P.A. (Personal Accident) untuk perjalanan yang jauh lagi susah dan bahaya.

6) Bawa bersama handphone atau telefon bimbit.

Alat ini amat di perlukan. Kita tidak tahu di mana kita akan memerlukannya sepanjang perjalanan yang jauh dan susah ini.

Ada orang bertanya apakah faedah menunggang motor balik ke Pulau Pinang. Kan baik dengan bas ekspress lebih senang.

Betul. Tetapi memunggang motorsikal itu ada keistimewaannya. Dapat lihat kampong, tempat-tempat yang sehingga kini tidak dapat melihat.

Lagipun, kesesakan jalan kurang. Kos perbelanjaan pun kurang. Pendikata, perjalanan itu sesuatu pengalaman yang hanya boleh nikmati semasa kita muda saja.

Ambillah peluang sekarang. Pergi merantau ke Pulau Pinang dengan menaiki motor. Anda tidak akan menyesal.