6 Tips Keselamatan Menungggang Motorsikal Untuk Perjalanan Jauh

Suatu Perjalanan Jauh – Dari Kuala Lumpur Ke Pulau Pinang

Sekiranya anda berhasrat hendak menunggang motorsikal dari Kuala Lumpur ke Pulau Pinang, harus anda tahu perjalanannya lebih kurang 250 km jauhnya. Sudah tentu ia akan negambil 6 – 10 jam lamanya.

Bukan ramai orang yang boleh mencapai idaman ini. Pada mereka yang menpunyai cita-cita, untuk mencapai “marathon” tersebut, izinkan saya memberi sedikit nasihat sebelum anda bersedia untuk perjalanan jauh ini.

Terlebih dahulu, anda harus:

a) Mempunyai motorsikal ber c.c. besar.

b) Bertahan lasak keseluruhan.

c) Menpunyai kesabaran.

d) Boleh tahan lasak matahari panas dan hujan.

e) Berhenti rehat di R & R atau di bandar-bandar kecil sepanjang perjalanan.

6 Tips Keselamatan Menunggang Motorsikal

1) Kelengkapan.

Mula-mulanya, anda hendaklah mempunyai pakaian lengkap menungang motor seperti baju jacket, seluar jeans, sarung tangan kulit, “goggles” (cermin mata), kasut kulit tinggi ke paras lutut dan lain lain.

2) Pilih jalan lebuhraya.
Hindar daripada menggunakan jalan-jalan lama yang berliku-liku. Lebuh-lebuh raya mempunyai tempat berehat. Kelengkapan tandas dan kantin pun ada.

3) Pilih untuk berjalan pada waktu siang bukan malam.

Menunggang malam amat bahaya. Walaupun malam lebih sejuk, tetapi, soalan keselamatan perlu diingati.

4) Anda perlu mempunyai kebolehan memperbaiki kerosakan-kerosakan motor. Kerosakan seperti tayar bocor, menukar mentol, rantai putus, menukar “plug” motor di antara perkara-perkara yang perlukan khidmat anda sendiri.

5) Harus anda perlindungan insurans.

Soal insurans motor tidak jadi masalah. Anda seharusnya ada insurans P.A. (Personal Accident) untuk perjalanan yang jauh lagi susah dan bahaya.

6) Bawa bersama handphone atau telefon bimbit.

Alat ini amat di perlukan. Kita tidak tahu di mana kita akan memerlukannya sepanjang perjalanan yang jauh dan susah ini.

Ada orang bertanya apakah faedah menunggang motor balik ke Pulau Pinang. Kan baik dengan bas ekspress lebih senang.

Betul. Tetapi memunggang motorsikal itu ada keistimewaannya. Dapat lihat kampong, tempat-tempat yang sehingga kini tidak dapat melihat.

Lagipun, kesesakan jalan kurang. Kos perbelanjaan pun kurang. Pendikata, perjalanan itu sesuatu pengalaman yang hanya boleh nikmati semasa kita muda saja.

Ambillah peluang sekarang. Pergi merantau ke Pulau Pinang dengan menaiki motor. Anda tidak akan menyesal.

By | 2012-09-22T10:35:46+08:00 October 4th, 2009|Ujian Motorsikal|12 Comments

About the Author:

12 Comments

 1. zuhairi azizi April 1, 2010 at 2:09 pm - Reply

  saya ada satu soalan untuk ditanyakan kepada encik. saya tinggal di ampang, selangor dan akan balik ke kampung saya di bukit mertajam pulau pinang pada ari ahad pagi ini 11/04/2010. saya akan blik buat pertama kalinya dengan menaiki motosikal baru saya FZ150i yamaha. soalan saya, apa yang perlu saya lakukan atau persediaan untuk mengelakkan sebarang kejadian yang tidak diingini berlaku pada saya? misalnya hujan dan lain-lain lagi…

  • Cikgu Yap April 3, 2010 at 5:26 am - Reply

   Kebanyakan soalan anda telah saya “cover” dalam artikal di atas. Ambil perhatian yang di syorkan.

   Saya ingin menambahkan satu-dua nasihat yang terbaru:
   1) Jangan memandu terlalu laju sangat.

   2) Samasa hujan, turunkan had laju kapada 50 % demi keselamatan.

   3) Sekiranya ada lorong motor, gunakannya seberapa yang boleh.

   Harap anda tiba ke destinati anda dengan selamat.

 2. mr michael April 28, 2010 at 7:32 pm - Reply

  bila baca forum tuan, saya pun minat kerana saya ni peminat motor juga..soalnya apa kelebihan memiliki motor 250cc berbanding kapcai?? setakat ini saya telah menunggang motor beribu kilometer dengan 3 jenis motor Yamaha, suzuki dan kini honda. masa terdekat saya berhasrat memiliki 250 cc kawasaki..dan akan menjelajah sabah, brunei dan sarawak..saya sabahan.

  • Cikgu Yap May 1, 2010 at 6:39 am - Reply

   Memang seronok naiki motor 250 cc ke atas. Antara kelebihannya, ia stabil dan dapat memberi lindungan lebih kepada penunggang khasnya semasa memotong.

   Untuk menikmati kelebihan lain, belilah motor 250 cc baru tahu.

 3. fiq February 8, 2011 at 3:39 pm - Reply

  sy ingin tahu pendapat cikgu… selepas ape yang saya baca seperti dalam artikel cikgu, saya mahu tahu apakah yang perlu diperiksa pada motosikal sebelum perjalanan jauh dimulakan? sy menunggang motor Hoda Wave 125

 4. Shafiz June 9, 2014 at 2:24 am - Reply

  Minggu depan saya nak gerak kuantan ke Ipoh..dalam jarak 440km guna wave 125s..berapa kali kah saya harus berhenti??

  • Cikgu Yap June 10, 2014 at 7:29 am - Reply

   Kerana perjalanan anda agak jauh dan tentu meletihkan, di nasihatkan berhenti rehat agak-agak jarak 100 km. Sebenarnya, kiranya anda merasa letih, apa salah berhenti serta rehat. Di syorkan anda menunggang dengan selamat dan berhati-hati.

 5. Shafiz June 12, 2014 at 8:20 pm - Reply

  Baiklah ckgu..tp sy nk ajukan stu soalan..apakah factor motor bleh jem??adkh minyak pelincir kurang??ataupn enjin overheat??blehkh beri pendapat…

  • Cikgu Yap June 15, 2014 at 12:19 am - Reply

   Saudara Shafiz, Pastikan minyak hitam di paras betul. Kekurangan minyak hitam besar kemungkinan akibatkan enjin jam. Enjin motor terlalu pans pun boleh mengakibatkannya jam juga. Jadi, dinasihatkan berhenti lebih kerap-kali demi kebaikan enjin.

   Yap

 6. Krisshna May 27, 2019 at 11:34 am - Reply

  hi Cikgu Yap, saya planning untuk ride back from KL to Ipoh minggu ini dengan EX5 (100cc) …seperti yang cikgu syorkan perlu pit-stop every 100km kan ? ,,,and lagi satu bekas petrol apa yang perlu digunakan…untuk simpanan… Sila bagi saya nasihat…Thank you…

  • Cikgu Yap May 27, 2019 at 12:46 pm - Reply

   Do read carefully my article. Observe my suggestions, hopefully it will assist you and ensure you a safe and enjoyable ride of a lifetime. My only wish, if only I can join you and your team.
   EX 5 a reasonably powerful, use it well. Before setting off on your journey from KL to Ipoh, have your bike checked mechanically by a good mechanic. Ideally, this writer does not recommend keeping reserve petrol on your machine. Its dangerous! Petrol stations nowadays can be found almost anywhere. Hope you’ll have a safe and exciting trip ahead.

Leave A Comment