Ujian Praktikal Memandu J.P.J. Di MalaysiaSebelum di tubuhnya institut-institut memandu, iaitu 10 tahun yang lalu, “ujian praktikal” J.P.J. di langsungkan di perkarangan pejabat jabatan tersebut di Petaling Jaya.

Perkara ini telah berlangsung buat beberapa tahun. Sekolah-sekolah memandu yang berhasrat calon-calon mereka di uji pihak J.P.J. terpaksa menghantar calon ke tempat tersebut.

Perkara ini tidak merupakan masalah kepada sekolah-sekolah berdekatan seperti Klang umpamanya. Tetapi bagi sekolah-sekolah lain yang lebih jauh daripada Petaling Jaya, seperti Kuala Selangor atau Kuala Langat misalnya, perkara ini menimbulkan banyak masalah.

Saya pernah mendengar kisah sekolah-sekolah memandu terpaksa bermalam di Klang awal satu malam sebagai persediaan menghadapi ujian kemudian harinya di Petaling Jaya.

Sepertimana anda ketahui, ujian-ujian bermula 8:30 pagi. Keseluruhan, perkara di atas itu merupakan suatu masalah kepada ramai. Tidak lupa pula, kos perbelanjaan meningkat tinggi, samada kepada pihak pengurus-pengurus sekolah memandu mahupun calon-calon.

Mujurnya dengan terbinanya institut-institut merata tempat di seluruh negara, masalah ini sudah dapat di atasi. Ujian-ujian practikal kini di jalankan di institut-institut tertentu.

Kiranya dulu kami yang ke pejabat J.P.J. untuk mengambil ujian, kini pula “penguji-penguji” yang ke institut menjalankan ujian untuk calon-calon kami.

Semua barangan yang perlu di pakai untuk menjalankan ujian, seperti tiang-tiang, kenderaan motosikal, kereta-kereta dan sebagainya di sediakan pihak institut.

Harus di peringatkan, ujian praktikal untuk ujian Kelas D (kereta) dan E (lori), kelas B2 (motosikal 250 c.c. ke bawah) dan B Penuh (500 c.c. ke atas) kesemuanya di langsungkan di institut.

Ada sesetengah institut yang baru-baru di bina, kini tidak lagi menggunakan tiang-tiang penanda kayu lagi. Malah di katakana guna “sensor” pula.

Di perkatakan bahawa, terdapat sebuah institut terletak di pekan Meru, yang di bina mengikut specifikasi baru J.P.J.

Di fahamkan bahawa beransur-ansur, satu persatu institut akan di perbarui dengan kemudahan-kemudahan moden. Bahawa ini akan menggenakan perbelajaan yang tinggi, tidak dapat di nafikan. Tetapi demi kemajuan, konsep ini patut di alu-alukan.

Banyak telahpun di buat terhadap soal parking naik bukit dan parking letak tepi dan ujian motor di sirkuit institut. Walaubagaimanapun, tiada sebarang butir pun tentang ujian jalanraya lagi.

Bagi pengetahuan calon-calon, ujian jalanraya jenis lesen D (kereta) dan E (lori), calon mengiringi ke jalanraya yang sepanjang 15 kilometer mengambil masa hampir-hampir 15 – 20 minit.

Jalanraya yang melalui ke bandar pesat, melalui bulatan, sekolah, pusing “U”, pasar tani, lampu merah, lintasan zebra dan lain-lain, sudah tentu dapat menguji kebolehan calon untuk memandu.

Saya percaya bahawa, seseorang calon dapat memandu dengan baik melalu kawasan-kawasan ini akan merasa yakin memandu selepas mencapai lesen memandu mereka.

Walaubagaimana, sudah tentu ada segelintir yang tentu akan gagal. Bagi mereka di nasihatkan jangan rasa hampa. Ambil balik ujian semula. Ini pula bagi pihak pemandu-pemandu motorsikal. Jangan putus asa. Cuba lagi!

By | 2012-11-02T12:54:56+08:00 August 19th, 2009|Ujian Praktikal|2 Comments

About the Author:

2 Comments

  1. azizah May 8, 2012 at 8:20 am - Reply

    hi cikgu..
    semlm sy bru ambil test JPJ (7/5/2012). sy lulus di bahagian litar iaitu 3 bukit, parking and 3 penjuru tetapi gagal di bahagian jalan raya. saya gagal du bahagian jalan raya kerana langgar ‘chevron’. sy xtahu apa itu chevron kerana tenaga pengajar saya tidak pernah beritahu apa itu chevron.rupanya itu adalah istilah line putih yang dimana kita harus berhenti sebelum line putih. terus jpj itu suruh sy berhenti dan free kan gear dan dia take over kereta dan pulang kembali ke sekolah memandu. terus dia mengatakan saya gagal. sebelum ini semasa beljar dengan cikgu, saya tidak pernah langgar line putih itu tetapi masa hari test semuanya terjai..disitu la saya gagal. dan saya akan retest semula pada 21 mei ini..

    • Cikgu Yap May 10, 2012 at 11:42 am - Reply

      Berhati-hati lain kali.

Leave A Comment