Tip-tip Untuk Lulus Ujian Undang-undang JPJ

Posted on April 23rd, 2009

Selepas se-seorang calon tamat menghadiri Kursus K.P.P (5 Jam), kebanyakan mereka akan menghadiri ujian komputer.



Walaupun ramai akan mendapati tiada apa-apa kerumitan menghadapi ujian ini, tetapi ada segelintir orang yang mendapati ada sedikit masalah bagi melulus peperiksaaan ini.

Disini, saya akan beri satu-dua tunjuk ajar kepada calon bagi membantu anda semua. Ujian lulus ialah 42 markah. Ada yang gagal ujian hanya dengan 1 atau 2 markah. Oleh kerana ini, mereka harus menduduki ujian ini dua atau tiga kali.

Tujuan saya menulik karangan ini adalah untuk memberi tunjuk-ajar atau “tips” bagi menolong anda lulus ujian dengan mudah sekali. Oleh kerana sudah terkecimpung lama dalam bidang ini, adalah kepercayaan bahawa saya berpengalaman untuk membantu anda mengatasi ini.

Kertas ujian dibahagi 3 bahagian. Bahagian A (Tanda-tanda) mempunyai 15 Soalan. Sebenarnya bahagian ini yang termudah sekali. Jadi cubalah memcapai kesemuanya Betul dalam bahagian ini. Jangan buat satu salahpun di peringkat ini.

Bahagian B (mengenai Panduan Berhemat) atau “Prevention Of Accidents” mengandungi 25 Soalan. Soalan-soalan sini memang panjang dan susah sedikit. Meskipun demikian belajar bersungguh-sugguh bahagian ini untuk melakukan 3-4 kesalahan saja.

Jangan lupa, jangan buat lebih daripada 3-4 kesilapan dalam bahagian ini.

Kini, sampailah kita ke Bahagian C (topik-topik sini antaranya Akta Pengangkutan Jalan dan Sistem Demerit). Sebenarnya kebanyakan calon kurang endahkan bahagian ini. Ini kesalahan besar mereka.



Mencapai markah tinggi dalam Bahagian C penting. Tiada dinafikan, bahagian ini susah. Oleh itu, anda Boleh buat 2 atau 3 kesalahan. Tidak boleh lebih!

Sebagai rumusan, memandangkan anda Tidak buat satu salahpun dalam Bahagian A, hanya 2 atau 3 kesalahan dalam Bahagian B, dan di Bahagian C anda cuma buat 2-3 kesalahan, maka dengan membuat hanya 7 kesalahan saja, and akan akhirnya mencapai 42 atau 43 markah.

Yang diperlu untuk LULUS peperiksaan ini. Cubalah nasihat-nasihat saya.

Sebelum menduduki ujian ini, pastikan anda kompetent dalam pengurusan komputer. Carilah bantuan instuctor institut tertentu. Diharap tip-tip saya ini dapat membantu anda berjaya .

Sekian. Selamat Berjaya.

Ingin Mendapatkan Lesen Memandu Kereta?


Adakah anda ingin mendapatkan lesen memandu kereta? Jika ya, kunjungilah laman web e-buku Jom Belajar Memandu yang di karang oleh Cikgu Yap. Dengan lebih 40 tahun pengalaman beliau di dalam industri sekolah memandu Malaysia, Cikgu telah mengemukakan tips-tips serta petua-petua yang terbukti berkesan untuk mendapatkan lesen memandu kereta dalam masa yang tersingkat.

Jika anda khuatir dengan ujian berkomputer undang-undang jalan raya serta ujian praktikal JPJ, Jom Belajar Memandu akan membekalkan teknik-teknik untuk lulus kesemua ujian buat kali pertama. E-buku ini di tulis dalam Bahasa Malaysia khas untuk semua masyarakat Malaysia. Klik link di bawah untuk maklumat lanjut.

==> Kunjungi laman Jom Belajar Memandu




68 Comments • Posted in Undang-undang

Comments

  1. monaliza chek rus

    saya telah gagal 3 kali ujian komputer, saya kecewa sangat, saya telah cuba sedaya upaya tapi gagal. kali ketiga dapat markah 41…satu jer lagi…tension,rasa malas nak ambil lagi.

    • Cikgu Yap

      Jangan mudah putus asa. Walaupun benar rasa hampa, tapi cuba lagi.

      Kena sedar, tiada sebarang dapat di capai secara senang. Saya gagal 6 – 7 kali semasa mengambil peperiksaaan Form 6 semasa muda.

  2. Fitriah Port Klang

    Hi Cikgu Yap

    Saya ingin berkongsi pengalaman saya mengambil ujian komputer kepada Cikgu Yap dan kawan² semua…

    Saya telah mengambil kursus 5 jam pada 18 March 2010 dan mengambil ujian komputer pada 21 March 2010 dan saya telah lulus 46/50. Walaupun agak kecewa, sebab saya score 50/50 tapi saya bersyukur juga sebab tak gagal.

    Saya telah mengikuti tip² yang telah diberikan oleh Cikgu Yap .
    Score pada bahagian A . Tidak boleh langsung gagal dalam bahagian ini. Dan syukur saya dapat markah 15/15.

    Untuk bahagian B & C saya cuma salah 2 soalan untuk kedua² bahagian.

    Lagi sekali,Terima kasih kepada Cikgu Yap di atas tip ² yang diberikan.

    Blog ini sangat berguna kepada saya dan saya pasti menggunakan tip² yang lain untuk ujian JPJ pula.

    Kepada rakan² di luar sana, saya juga ingin menambah tip² jika ingin lulus ujian komputer. Pastikan rakan² membuat latihan dalam buku 500 soalan dan ulangkaji point² yang diberikan oleh penceramah semasa ceramah 5 jam . Saya yakin penceramah anda mesti memberikan ‘highlight’ soalan² yang akan keluar ujian.Juga jangan lupa mengikuti tip² yang diberikan oleh Cikgu Yap .

    Akhir kata semoga rakan² berjaya dalam ujian. Dan terima kasih pada Cikgu Yap. Blog ini sangat² berguna pada saya. Saya memang tercari² seperti ini sebelum ini. TQ .

    • Cikgu Yap

      Termia kasih sudi berkongsi pengalamanan anda dengan para pembaca. Syabas juga kepada kejayaan anda.

      Harap pembaca-pembaca dapat perangsang dari pencapaian anda.

  3. vidya kuala lumpur

    saya telah meduduki ujian komputer sebanyak 4 kali …. saya telah gagal sebanyak 4 kali tapi saya tidak putus asa. saya masih mencuba dan tidak melepaskan peluang yang saya ingin mencapai.

    • Cikgu Yap

      Itulah semangat yang di kehendaki! Jangan sekali-kali putus asa. Beritahu saya bila anda berjaya.

  4. prema munusamy

    Bagi saya ujian komputer sangat senang. saya lulus kali pertama dgn markah 49/50.Saya ingin berkongsi pengalaman saya bagi membantu kwn2 yg telah gagal beberapa kali.Caranye senang saje, sila beli buku soalan yang mengandungi 500 soalan.buku ini boleh dibeli di sekolah memandu.Baca 500 soalan tersebut, anda 100% pasti boleh lulus ujian komputer dengan senang sekali.Selamat mencuba kawan-kawan.

    • Cikgu Yap

      Saya amat banggga dengan kejayaan anda. Terima kasih sudi berkongsi pengalaman dengan orang lain. Harap pembaca-pembaca lain ambil perhatian kata-kata anda.

    • Cikgu Yap

      Kita doa bersama bahawa anda akan berjaya.

  5. sathyaraj a\l muthu kumar

    saye ini baru umur 16 tahun ambil lesen L sebanyak 4 kali saya gagal esok baru nak buat balik harap-harap berjaya dan saya berdoa pada tuhan semoga saya lulus…dan terima kasih pada cikgu yap dan rakan-rakan yang beri tip.

  6. dik selayang

    saya baru saja ambil test komputer td, n baru je gagal… termasuk ni da kali ke2 da , frust la jugak…bila saya baca blog ni, saya akan try ikot tips ni…wish me luck for the next exam ya… ;)

    • Cikgu Yap

      Itulah semangat yang kita hendak. Cuba lagi. Jangan senang putus asa!

  7. Jitz KL

    cikgu,saya telah gagal ujian GDL..
    boleh tolong bagi tips and sedikit info tentang soalan yang selalu keluar..??

    terima kasih..!!

    • Cikgu Yap

      Terpaksa belajar dengan lebih sungguh lagi. Harap dapat berjaya pada kali akan datang.

  8. aiman

    setelah saye membaca tips2..cikgu yap n rakan2 blog..semangat untuk lulus ada dlam diri saye..thank you for all

    • Cikgu Yap

      Gembira sangat saudara dapat perangsang!

  9. Izzat

    hi cikgu yap saya ambik ujian komputer dah 10 kali gagal ada x tips-tips yang boleh boleh saye lulus ujian komputer sebab kwn saye dia ambik sekali dah lulus tapi saye ambik 10 kali asyik gagal saje please help me

    • Cikgu Yap

      Kalau boleh, saya ingin membantu sangat calon-calon seperti anda lulus ujian ini. Cuma boleh nasihat ini saha. Sila baca artikal ==> JPJ Undang-undang Test Passing Tips

      Dengan formula atas, anda kemungkinan boleh lulus. Untuk mencapai formulas, haruslah membaca sungguh-sungguh.

  10. izzat

    thanks cikgu yap krn nasihat cikgu saya lulus dalam ujian komputer ini. terima kasih sangat2 cikgu

    • Cikgu Yap

      Kejayaan anda adalah kegembiraan saya. Syabas!

  11. ani

    pada saya…x susah pun ujian ni…saya amik skali je…markah 48/50….baca buku yang diberi…soalan pun ulang2…kalau kita baca byk kali, lg senang kita nak lulus…

    • Cikgu Yap

      Gembira anda dapat lulus dengan senang. Pada satu orang, ianya senang. Pada orang lain pula, susah.

  12. chien90

    hai cikgu Yap…..Saya baru menduduki ujian undang undang pada pagi ni…sy habis menjawap soalan 30 minit sahaja….setelah hbs menjawap….saya rasa berdebar2 untuk mengetahui keputusannya…hehehe….rasa terkejut bila dapat 45per50…gembira betul….

  13. Sarina Salim

    My daughter turns 17 in January 2011. I was wondering if she can do all the written tests and courses beforehand, meaning before she starts her practical classes?

    Thank you.

    • Cikgu Yap

      She can do her Kursus Pendidikan Pemandu and do her Highway Code at 16. She can only do her Theory Class on her 17th birthday. Then her practical lessons follow.

  14. faiz

    saya puny pnglmn agak best lah….
    first2 saya dapat 41/50. kewa jgak
    lpas tu sya bt lg skli time tu jgak. kali kedua saya buat saya dpt 50/50.:-)
    mmg puas hati lah…
    moral of this story is jngan mngaku kalah slgi belum berjaya. buat smpai berjaya!!!

    • Cikgu Yap

      Shabas kepada anda. Saya harap pembaca-pembaca ambil perangsang daripada kisah anda.

  15. urr

    hari paling bahagia…… 2 kali test gagal…. ary nie berjaya…… happy… thanks semua…. jgn putus pada yg belum lulus….

    • Cikgu Yap

      Syabas anda berjaya.

  16. mia

    Uhh..sedih gak, td ggl tme test kmputer.. komen2 kwn memberi perangsang pd saya..thkx.. esok i will try my best.. wish me luck..

    • Cikgu Yap

      Selamat maju jaya. Jangan putus asa.

    • ANJE

      lulus dah ke

  17. nazmi

    sy gagal sbyk 5kali………. dan hri nie sy amat berbangga kerana lulus ujian komputer dan mencapai tahap 48/50

    • Cikgu Yap

      Dah saya kata seringkal, jangan putus asa. Syabas!

  18. izwan

    ckgu yap….ujian yg ketiga saya gagal dpt 41/50..ujian kempat akhirnye saya lulus juge dpt 46/50…saya rasa puas hati ape yg saya usahakan salama nie…ucapan terakhir saya terima kasih nasihat oleh ckgu yap iaitu jangan putus asa..

    terima kasih
    cikgu yap

  19. Eddy

    sy akan mengambil ujian memandu GDL minggu depan.. thanks cikgu Yap atas tips ini sy akan berusaha untuk lulus.. wish me luck yeaa!!

  20. Fadzilah

    first time saya ambil ujian undang2 saya dpt 49/50 jadi terima kasih wat cikgu yap kerana bagi tip2 nie.

  21. ANJE

    cikgu,,tahun lepas dah 4x sy ambil ujian komputer…tetapi gagal…sy rase give up,,sedeyh pon ade,,,,…esok pulak sy akan mengambil semula ujian komputer,,sy rase berdebar lah cikgu utk mengambil yang baru nih,,,apabila sy deangar rakan2 dalam ni tidak putusasa,,,dan cube ulang lagi…sy akan ingat pesan cikgu mesti lulus bhagian A….jangan gagal…..

  22. Diana

    Saya telah lulus ujian komputer dengan markah 45/50.Sekarang saya perlu belajar memandu kereta.Masalahnya saya tidak pandai memandu dan cara untuk mengendalikan kereta.Saya juga berasa takut apabila memegang stereng kereta dan itu membuatkan saya menagguhkan pembelajaran saya. Bagaimanakah cara untuk saya mengatasi perasaan takut ini…..

  23. vish

    im goin for driving test tomorrow..wish me luck… hopefully i pass it

  24. paduka lila laroche

    terima kasih cikgu yap !!

  25. Maggie

    Thank u cikgu Yap for d tips, its really work.. Few days before my exam, I asked my brother abt d exam n he ask me to read through d book n most important is to do d exercise of 500 question then for sure will pass..so I did all d 500 question tht night till 5am n sleep for 3 hours then woke up at 8.30am for d exam n I score 47/50..part A-14/15 part B-24/25 part C-9/10..this is only my 1st time exam..thx to cikgu Yap n everyone who share their experience over here.

  26. Steven

    terima kasih atas tips cikgu Yap ………. saya sudah pass dengan mecapai 48/50 Terima Kasih Cikgu ^^

  27. inderjit

    thk u for giving me tips cikgu yap and all my frens

  28. muhammadaired

    saya ingin berkongsi cerita??? sebenarnye saya telah lulus ujian komputer
    masa form 5 tpi oleh kerana study saya terpaksa melengahkan2 waktu
    untuk pg latihan sehingga sudah tamat tempoh 2 thun.saya rasa menyesal sgt..sekarang saya start masuk ujian komputer,,tapi malang nasib saya kali nie..saya gagal saya dpt 37 saya telah berusaha sedaya upaya tpi nasib x melebihi saya..saya rasa kecewa sgt..saya ingt saya lulus seperti saya amik dulu..saya perolehi 48/50..mungkin da nasib saya dpt komputer yg susah tu..sedih

    • Cikgu Yap

      Benar, lulus peperiksaan kod undang-undang 5 tahun dahulu bukanya jaminan anda boleh lulus pada tahun 2011. Usaha dengan gigih lagi.

  29. nunnu

    i just passed my test….got 46/50

  30. Charles

    Passed with 48/50.
    Done with all the classes, now I got a question.

    Cikgu Yap, how long do I have to wait for the L license and where can I obtain it?
    Thank you.

    • Cikgu Yap

      After passing Highway Code, attend 6 hour theory course. Then only take out your “L” license.

  31. Rizer

    Passed with 47/50 in 10 minutes 40s… hoho.. overall, yeah it’s quite easy if u guys read the book given and do all the exercise. and yeah one more thing, dun give up kay. :) . u can do it!

  32. city teercy

    1feb 2012 test computer dan lulus 48/50…

  33. jork

    ini kali kedua saya gagal.mula-mula saya dapat 39/50 dan kali kedua dapat 38/50.markah saya semakin menurun dan sampai sekarang saya tak repeat lagi.tension punya pasal.hope you all boleh tolong saya lah.SAYA NAK LESEN !

    • Cikgu Yap

      Usaha lebih gigih lagi.

  34. jork

    okay.terima kasih
    harap-harap lepas ni saya lulus.Insya-Allah

  35. tuty sofia

    hi cikgu yap,sy ingin berkongsi kejayaan sy dgn rakan2 yg gagal ujian komputer..sy hanya sekali sahaja menduduki ujian berkomputer dan sy hanya mengambil masa 19minit sahaja dan telah memperoleh markah punuh 50/50. cara saya sungguh mudah saya hanya menjawab soalan2 contoh yang ada di dalam buku yang diperoleh dari sekolah memendu saya.

    • Cikgu Yap

      Terima kasih kerana kongsi pendapat anda dengan pembaca-pembaca lain.

  36. norAniq

    Saya nak berkongsi tips kpd kwn2….pertama,buat latihan 500 soalan yg ada dlm buku KPP tu tnpa merujuk kpd jwpn.kedua,kaji knp jwpn yg kita beri berlainan dgn jwpn yg sebenar.ketiga,ingat atau hafal jawapan bagi soalan2 yg kita fikir agak susah.keempat,semasa ujian,baca soalan dgn teliti yg melibatkan BENAR, SALAH, PALING SESUAI, dan sebagainya.kelima,singkirkan pilihan jawapan yg paling tidak tepat.keenam,semak semula jawapan yg kita berikan.biar semak berkali2 pn xpe.sebab masa yg diberikan pun agak lama iaitu 45 minit…..dgn cara2 di atas,sy telah berjaya lulus 50/50 dgn masa 24minit krn sy mnyemak jawapan berulang kali.biar lambat,asal selamat.jgn tergopoh2…selamat mencuba…

  37. faiq ahlami

    sebelum nie saye pnah gagal 2 kali..dengan ada nya tips2 yg telah saye bace tadi..saye yakin yang saye akan lulus pada ujian akan datang..esk saye akan duduki ujian ini skali lagi..saye harp akan lulus esok..semoga saye lulus yew…wish me luck..

  38. din

    sya rasa calon2 yang fail bukan sebab saolan2 tu sebab calon2 tidak membaca buku kpp tu berulang kali… sebab benda2 nih pernah terjadi pada saya..
    hari mula saya test ujian komputer nie dah fail sebnyak 2 kali….ini semua sebab malas nak baca buku kpp.. so saya terfikir kalau macam nie la berterusan sampai bila2 tak akan lulus..
    saya balik baca buku kpp berulang kali bila dah rasa comfiden tu baru pergi..
    akhir nya usaha yang saya buat tu berjaya perolehi 48/50

  39. Baiton

    Cikgu Yap…

    baru tadi saya pergi ujian computer (percubaan sebelum menduduki ujian sebenar), dan sya gagal.

    Namun saya akan guna tips ini dan belajar salama 3 hari. Dari sekarang baru saya akan menduduki ujian computer yang sebenar. Harap2 waktu itu lulus lah sya akan berusaha sedaya yg blh..

    t.q…

    • Cikgu Yap

      Belajar bersungguh-sungguh. Saya harap anda berjaya.

  40. lance chuan

    saya gagal ujian bertulis GDL sbanyak 3 kali..ketiga-tiga dengan markah 41/50 cuma 1 lagi untuk lulus…pelik jg tiap kali dapat markah yang sama. saja nak share walaupun bukan kena pada topic TQ….

    • Cikgu Yap

      Anda terpaksalah lebih berhati-hati. Saya yakin anda akan berjaya kelak.

  41. mohd

    Saya berumur 41 tahun,sedang mengambil ujian lisan di tawau tetapi mendapat markah gagal dan kali kedua ni saya mahu lulus ujian boleh ka? macam mana nak lulus ujian ni.

    • Cikgu Yap

      Sila mengikuti tips-tips di atas. Ia akan membantu.

  42. Ayub Adam

    Cikgu,

    Ujian KPP bagi Lesen D dan Ujian KPP bagi GDL adakah ianya sama atau berlainan format dan soalan?

Leave a Comment...

Blog Search
Recent Comments
  • Kelli: Hello, I’m foreigner with holding spouse visa (6 months). I’m have married to a Malaysian 2 years...
  • Edd: 2-days ago, my car had an accident. My P license going to be expired in 19-June-2015. As I drove on the middle...
  • jason chua: hi Cikgu yap, is malaysia licence or singapore licence ?
  • fadzil: Salam..Cikgu Yap..bolehkah kita memandu di Cambodia menggunakan lesen memandu Malaysia?
  • nurul: nak mohon psv adakah ketinggian seseorang itu syarat2 wajib klu kurang sedikit dari ketingian yg diperlukan...
  • Srinivasan: I have L license from one institue and they dont have automatic car to teach the driving. they are...
  • Ee: Hi teacher Yap, My incident was when i was driving on my left lane trying to go to right lane, then this car was...
  • K.C.: Dear Cikgu Yap, does E1 & E2 still exist or it there only E license available for now? I need to get a E1...
  • Rikke: Dear Cikgu Yap, I am a foreigner taking my driving license here in Malaysia. I have two questions: In my last...
  • LKH: Thank you for the information provided in this blog. Finally I got back my CDL after the retest on 23rd Oct...
  • faya: Salam cikgu yap Saya nak tanya, saya akan bercuti ke bali minggu depan. Adakah saya perlu memohon idl sekiranya...
  • Sean: Noted. I guess laws has changed since the comment you made 2 years ago whereby “you can ride indefinitely...
  • roshan: hello, i am from srilanka visiting Malaysia . is it possible for me to drive here in Malaysia with my Sri...
  • Shahji: Hello Cikgu, I found this article very nice & informative, I m a foreigner by citizenship but my wife is...
  • W.Sum: Hi Cikgu, I got a summon show not compoundable with the offence Dilarang Belok Kiri. Normally this case need...
  • Sean: Cikgu Yap, after getting my B Full L licence two years ago; I have been renewing it every 6 months at the post...
  • Mohd Razali: cik gu, sy telah memiliki lesen kelas E full bersendi bagaimana caranya sy hendak menambah kelas I...