Pihak-pihak Yang Berkuasa Mengeluarkan Saman Di Malaysia Bahagian I

Saman! Suatu Perkara Yang Pemandu-Pemandu Amat Khuatiri

Saman! Kenapa, kita sebagai pemandu, harus di saman oleh pihak-pihak tertentu. Kalau ianya ditinjau, “saman” ada peranannya. Yang pertama, saman memastikan bahawa pemandu-pemandu boleh diharap memandu dengan baik dan mengikuti segala peraturan. Sudah tentu, kemalangan-kemalangan di jalanraya dapat di kurangkan.

Para pemandu yang melakukan kesalahan trafik di kenakan saman ataupun di dakwa oleh pihak Polis, J.P.J. atau pihak Majlis Perbandaran.

Kesalahan-kesalahan yang kecil yang melibatkan “meletak kereta” misalnya boleh di pertanggungjawapkan kepada pihak Polis. Pemandu-pemandu yang buat kesalahan boleh di saman.

Dalam kemalangan serius yang berlaku di lebuh-lebuh raya kita, pihak J.P.J. yang bertanggungjawap mengeluarkan saman.

Pihak Majlis Perbandaran tugasnya adalah menjaga meter-meter meletak kereta di bandar-bandar tertentu.

Isu meletak kereta di tempat-tempat “larangan” (non-parking areas) juga di bawah penjagaan Majlis. Dengan kerjasama pihak Majlis Perbandaran, kita dapati keadaan trafik di kebanyakan Bandar di dapati teratur. Bolehkah anda bayangkan keadaan sekiranya tiada Majlis Perbandaran yang terlibat dalam pengurusan trafik di bandar?

Saman-saman yang di keluarkan oleh pihak J.P.J. di sepanjang lebuh-lebuh raya Negara kita kepada bas-bas dan lori-lori atas kesalahan-kesalahan umpamayanya kenderaan-kenderaan yang tidak menjalani pemeriksaan Puspakom, pemandu-pemandu yang tidak berlesen serta memandu secara terlampau laju, adalah di antaranya saman-saman yang di keluarkan oleh J.P.J.

Kesemuanya kesalahan ini boleh di bawa untuk berbicara di mahkamah. Pesalah-pesalah haruslah berhadapan dengan seorang hakim atau majestret kerana kesalahan mereka lakukan.

Kes-kes “kompaun” keluaran pihak Polis di bayar di Balai Polis. Biasanya tempoh “Satu” bulan di beri kepada yang di dakwa menbayar denda-denda ini.

Kesalahan traffic (meletak kereta) ataupun “meletek kenderaan tanpa membayar bayaran meletak kenderaan” kesemua di bawah kuasa pihak Majlis Perbandaran tempatan. Denda-dendanya dapat di selesaikan di pejabat Majlis.

Kalau sekiranya pemandu-pemandu membereskan saman-saman mereka dan merasa dengan itu tamatlah kisah saman mereka, mereka berpendapat “salah”. Ibu pejabat J.P.J. mempunyai “Sistem Komputer Online”. Sebaik saja seorang itu membuat bayaran atau dendanya, sistem ini membuat kiraan di bawah Sistem Demerit.

Di minta para pembaca Blog Sekolah Memandu ini supaya membuat baca lanjut demi memahami sistem tersebut. Dengan ringkasnya, Sistem Demerti ini untuk:

a) Pemegang “P” (Probationary Driver’s License)

b) Pemegang C.D.L. (Competent Driver’s License)

Pemegang L.D.L. (Learner Driver’s License) tidak terlibat dalam system ini. Pemegang “L” adalah pemegang lesen sementara.

Pemegang “P” yang mengumpul 10 mata Demerit dalam tempoh 1 tahun, lesennya akan dibatalkan.

Pemegang C.D.L. yang mengumpulkan 15 mata Demerit dalam tempoh masa 2 tahun akan di ambil tindakan oleh pihak di ibu pejabat Putrajaya.

Sampai sini sajalah artikal ini. Artilkal ini akan bersambung di Bahagian II.

By | 2012-09-22T10:54:33+08:00 July 17th, 2009|Undang-undang|0 Comments

About the Author:

Leave A Comment