Tips-tips Untuk Lulus Ujian Komputer J.P.J.

Posted on July 30th, 2009

Analisis Kertas Ujian Komputer Kod Jalan Raya (Highway Code) – Cara-cara Untuk Lulusnya

Ramai menulis kepada blog Driving School Malaysia ini “bersungut” kononnya mereka rasa sungguh hampa kerana menghadapi ujian komputer “Kod Jalan Raya”. Ada yang sudah gagal buat 2 – 3 kali. Siapa yang tidak merasa “hampa” dalam keadaan demikian.



Tetapi nasihat saya adalah, jangan begitu senang putus asa. Ingat, kalau anda cuba dan cuba dan cuba lagi, pasti pada akhirnya anda akan menemui “kejayaan”. Percayalah saya.

Untuk mukluman para pembaca, saya sendiri menduduki Peperiksaan S.T.P.M. atau H.S.C. (Higher School Certificate) sebanyak 7 – 8 kali sebelum mencapai sijil lulus akhirnya.

Kepada yang sudah hampa sebab gagal beberapa kali dah, jangan “give up”. Teruskan berusaha! Jangan lupa, lesen memandu itu mustahak. Ia penting. Khasnya kepada seorang wanita.

Saya akan mencuba sedaya-upaya untuk membantu anda lulus dalam Kod Jalan Raya atau “Highway Code” ini.

Sebenarnya, mungkin pengajar anda yang salah. Dia mungkin tidak bekalkan anda dengan segala buku-buku, risalah-risalah, tape-tape atau C.D. yang ada dalam pasaran. Tetapi dalam hal ini, mungkin anda juga yang salah.

Tanya pengajar atau instructor anda kalau ia boleh sediakan anda dengan:

i) Buku teks.

ii) Buku Ulangkaji 500 soalan.

iii) C.D. atau disk 500 soalan.

Tetapi, jangan semata-mata cepat tuduh instructor yang salah saja. Anda bagaimana? Persediaan anda sebelum ke bilik komputer cukupkah?

Andai anda dah bersedia bersungguh-sungguh dan akhirnya gagal juga, lainlah ceritanya.

Baik. Ke arah bagaimana hendak membantu calon-calon yang merasa sukar untuk lulus kertas “Highway Code” ini?

Kena ingat, untuk Lulus kertas ini, anda Mesti memperolehi 84%. Itu sebenarnya adalah A1 tahu.

Section “A” ada 15 soalan. Baca bahagian ini dengan baik. Lagipun bahagian ini “Tanda Isyarat”. Penting!

Kalau buat salah banyak-banyak, macam mana boleh?

Biar saya soal awak satu soalan. “No Entry” bolehkah masuk? Lagipun kiranya “Double Line” anda memotong kereta bolehkah?

Jadi nasihat saya mudah saja. Baca atau sedia Bahagian A ini bersungguh-sungguh. Jangan, kalaunya boleh, buat salah satupun di bahagian ini.



Section B ada 25 soalan. Soalan-soalan tentang “Panduan Berhemat”. Tajuk-tajuknya termasuk:

i) Halangan

ii) Kesihatan

iii) Peraturan Jarak

iv) Kecemasan

v) Olah gerak dan banyak lagi.

Daripada 25 soalan, anda jangan buat Salah lebih daripada 3 atau 4 kesalahan maximumnya. Jadi jangan salah lebih daripada itulah. Pendikata hendaklah bersedia bersungguh-sungguh!

Akhirnya Section C 10 soalan. Tajuk-tajuk:

i) Jenis lesen

ii) Sistem Demerit

iii) Hal-hal motosikal

iv) Akta Pengagkutan Jalan ’87

Di bahagian ini, anda diizinkan buat 2 – 3 soalan salah saja.

Rumusnya, kita kira balik kesalahan-kesalahan. Tiada kesalahan di bahagian A, 3 atau 4 soalan di Bahagian B dan maximum 2 -3 soalan salah di Bahagian C.

0 + 4 + 3 = 7 kesalahan keselurahannya.

Markah lulus ialah 42 / 50.

Dengan hanya melakukan 7 kesalahan saja, anda akan Lulus!

Sebenarnya, lulus atau tidak, semuanya di tangan anda!

Ingin Mendapatkan Lesen Memandu Kereta?


Adakah anda ingin mendapatkan lesen memandu kereta? Jika ya, kunjungilah laman web e-buku Jom Belajar Memandu yang di karang oleh Cikgu Yap. Dengan lebih 40 tahun pengalaman beliau di dalam industri sekolah memandu Malaysia, Cikgu telah mengemukakan tips-tips serta petua-petua yang terbukti berkesan untuk mendapatkan lesen memandu kereta dalam masa yang tersingkat.

Jika anda khuatir dengan ujian berkomputer undang-undang jalan raya serta ujian praktikal JPJ, Jom Belajar Memandu akan membekalkan teknik-teknik untuk lulus kesemua ujian buat kali pertama. E-buku ini di tulis dalam Bahasa Malaysia khas untuk semua masyarakat Malaysia. Klik link di bawah untuk maklumat lanjut.

==> Kunjungi laman Jom Belajar Memandu




116 Comments • Posted in Ujian Komputer

Comments

  1. vivian

    thank you for information and sharing great idea :)..cause i will do soon so if having like this information make me more comfortable and think not fear to make all the way

    • admin

      Dear Vivian,

      We are happy to provide you with “confidence” to take up driving.

      Best of luck.

      ‘Cikgu Yap

  2. along

    saya telah 2 x ambil ujian komputer..markah kali pertama ’40/50..dan markah kali ke 2 ’41/50″..lagipun ujian ni telah tamat tempoh setahun..maka perlukah saya ulangi semula diawal nya..menghadiri kursus dahulu seperti dulu

    • admin

      Saudara Along,

      Keputusan anda sungguh sedihkan. Jangan putus asa. Cuba lagi!

      Kena hadir kursus K.P.P. (Kursus Pendidikan Pemandu) sekali lagi.

      ‘Cikgu Yap

  3. Yugeswaran

    Ini kali pertama saya menduduki kursus lesen.Selepas saya register lesen ,mereka bagi (SOALAN DAN JAWAPAN KURIKULUM PENDIDIKAN PEMANDU) yang bernipis dan berwarna putih.saya cuba menjawab soalan ujian buta warna tetapi empat soalan telah gagal.saya berasa takut semasa kursus.bagaimana saya nak lulus ujian buta warna dan ujian tes komputer.

    • admin

      Saudara Yugeswaran,

      Buat latihan dalam buku yang di beri. Berhati-hati semasa mengambil ujian komputer.

      Sedia elok-elok sebelum menghadiri ujian berkomputer.

      ‘Cikgu Yap

  4. Saiful

    Salam Sejahtera…
    Saya baru berumur 16 tahun…
    Pada hari Selasa 22/12/2009 ini saya akan menghadiri ujian komputer…
    Saya telah mengulang kaji…
    Walaupun begitu…
    Saya tidak yakin akan diri saya…
    Saya takut gagal…
    Oleh itu saya berharap kalian semua mendoakan saya agar berjaya…
    By the way…
    Guide yg dikongsi ini sangat berguna dan bermakna bg saya…
    Terima Kasih…

    • admin

      Saudara Saiful,

      Komen-komen anda sangat di hargai.

      Sediakan dengan bersungguh-sugguh. Anda tentu akan berjaya!

      ‘Cikgu Yap

  5. fafatenfen

    saya akan exam komputer on this thursday…saya takut sangat gagal dlm exam ni nanti…saya dah study but i think i want to buy buku 500soalan but i think its too late…idk how to study efficiently =(

    • admin

      Dear Fafatenfen,

      Try getting all correct for section A. Section B has 25 questions. Try to make no more than 2 mistakes here.

      Section C has 10 questions. Study this section well! This section is about Demerit system, AKJ ’78 and motorcycles. And answer all questions. Do not leave any question unanswered.

      ‘Cikgu Yap

  6. YAT

    Saya ada ambil ujian komputer 2x tapi gagal. Sampai sekarang saya tak nak repeat semula takut gagal lagi. Walaupun saya ada bersedia, apa yang perlu saya lakukan?

    • admin

      Saudari Yat,

      Untuk pengetahuan anda, saya in Gagal peperiksaan H.S.C. (atau S.P.M) sebanyak 6 -7 kali. Saya sebenarnya calon persendiriaan.

      Gagal ujian komputer memang sedih tapi janganlah begitu mudah putus asa!

      Belajar lebih sungguh lagi. Saya yakin anda tentu akan berjaya akhirnya.

      Blog ini bertujuan memberi Perangsang dan Galakan kepada mereka-mereka umpama anda!

      ‘Cikgu Yap

  7. fafatenfen

    hi cikgu yapp….i already passed my exam…i got 46…quite lucky cuz i passed on my first trial…its not so hard actually if u read the book given n do some exercises provided in internet or u buy a cd consist a lot of question….i answered a lot of question the night before exam and luckily all question in ‘that’ cd is same as the real exam…but dont forget to check you answer before u quit your exam session n dont be over confident as i see a lot of teens were eager to quit the session so fast n lastly they fail n i pass =))…i hope this could help a bit…

    • admin

      Dear fatatenfen,

      Glad you passed the exam. Thanks for all the advice given. Other readers should emulate what’s suggested!

      ‘Cikgu Yap

  8. dausz

    saya akan menduduki ujian memandu pada hari ahad ini 10hb 01 2010 saya harap akan lulus dalam ujian tu..hati berdebar2.

    • Cikgu Yap

      Saudara Dausz,

      Untuk ujian anda pada hari Ahad (10/1/2010), saya mengucapkan selamat berjaya!

      Untuk jalan raya, sila baca artikal 10 Ways Of Passing Your JPJ Road Test.

      ‘Cikgu Yap

  9. mio

    reply along and admin,
    along,saya diberitahu oleh istructor bahawa awak boleh buat rayuan untuk mendapatkan kelulusan komputer. Awak jangan buang sijil yang diberi seperti yang awak sebut,41 dan 40. awak bawa ke dua-dua sijil itu ke ibu pejabat JPJ,berjumpa dengan pegawai JPJ dan kemukakan kedua-dua sijil itu sebagai bukti untuk membuat rayuan.Kebiasaanya markah diantara 39~41 akan dipertimbangkan untuk mendapatkan kelulusan.

    • Cikgu Yap

      Saudara mio,

      Usul anda saya pernah dengar. Tetapi saya tidak berani mengesahkannya. Walau bagaimanapun, anda boleh mencuba!

  10. YoYo

    Hello …..where can get JPJ practice Questions from internet??? anyone can send me link please!!! urgently need….

    • Cikgu Yap

      For practice questions you mentioned, try liaising with your instructor. He should be able to assist you.

  11. ieda

    hi cikgu yap…
    saye da amik test komputer tuh…
    n saye gagal..
    saye hampe sgt..
    saye ingatkan senang,,,
    sbb kwn2 saye sumenye lulus..
    saye sorang saje yg failed di kalangan kawan2 saye..
    mm..saye da give up nak amik test ag..
    da la kene bayar rm50.
    saye takut kalow saye amik lg,saye gagal lagi..
    tapi,bile pkir2 balik,,
    saye da laburkan rm161 kat jpj uh..
    huh….
    ape patot saye wat cikgu yap???
    tension gilew amik test uh..
    mengalahkan exam spm..
    soalan nye mg susa btoy..
    saye da bace pon,,still xleh jawab… :(

    • Cikgu Yap

      Jangan putus asa. Kena cuba lagi.

      Anda perlu lesen memandu. Cuba dapatkan buku teks baru oleh Perpisma. Buat kesemua soalan-soalan latihan dalamnya. Khafal jawapan kepada soalan 500 itu.

      Pendikata, anda hendaklah berusaha.

      • Dayat

        Hi cikgu yap .
        saya dah bnyak kali test komputer tapi masih lagi tiada pencapaian yang baik , selalu gagal . 5 atau 7 kali dah cuba buat yang terbaik tapi masih hampeh lagi. saya tension sangat2. kawan saya ambik sekali test dah lulus tapi saya yang banyak kali cuba masih tetap sama. saya takut hadapi kegagalan lagi :( …… buku latihan 500 soalan sudah saya baca sumanya tpi soalan kat komputer tuh kebanyakkannya putar belit cikit. so saya sngat konfius.

  12. ubai

    saya sudah 3x amik ujian kmpter..kali pertama sy dpt 35,kali kedua sy dpt 41,dn kali ketiga pn same 41..sy failed pd bahagian sistem demerit dn jgk akta pengangkutan 97…sy rse mlz saje nk angkat lg…

    • Cikgu Yap

      Memang sedaih, tapi jangan putus asa. Perhatikan mana bahagian lebih kesalahan. Usaha lebih pada bahagian tersebut. Tentu boleh lulus! Hendak jawab kesemua soalan.

  13. hazreen

    sya da 4 kali amek ujian undang2 nie…markah tetap jgk sma 40,41,40,41….rasa mcm mls da nk angkat…huhu…

    • Cikgu Yap

      Bahagian A (15 soalan), boleh tak mencapai semuanya betul. Itu langkah pertama ke arah lulus ujian undang-undang.

  14. farah

    hye cikgu yap! nak tnya ni.. brapa lama tempoh sah nak ambil ujian komputer lepas dgr crmh KPP..? sebab tahun lalu saya dgr crmh KPP but x smpt ambil ujian komputer coz sambung belajar.. masih boleh tak ambil ujian komputer or saya perlu duduki ceramah KPP semula? please answer ASAP..thanks!

    • Cikgu Yap

      Tempoh sah kursus KPP 1 tahun. Kiranya sudah lepas tempuh itu, harus hadir kursus baru.

      • farah

        thanks cikgu yap! saya dah lulus ujian komputer n dpat markah 48! hehe..n now, i’m ready 4 the next bengkel..saya hanya ada cuti x sampai 1 bulan from now..sempat ke nak dapat lesen P..??

  15. shad

    Hai Cgu Yap! ada tak tips terbaru? Esok tngl 8/6/10 sya akn mnjlani test kmputer..in kali pertama sy akn test komputer stlh Kursus KPP 2 minggu lalu..sy rsa sungguh brdebar… sy harap dengan habis mnjwab buku soalan yg sy beli dengan hrga RM10 tu akan berbaloi.. sekarang sy akan trus berusaha membuat ulangkaji malam ne.. Wish me luck! =)

    • Cikgu Yap

      Nampaknya, anda sungguh konfident. Best of luck to you!

  16. shad

    terima kasih Cikgu Yap atas nasihat anda.. sya akhirnya telah lulus dengan sekali percubaan shj..sy mendapat 48/50.. =)

  17. Estina_Sheena

    hai cikgu yup!
    saya dah amik ujian test komputer..tp gagal. ari sabtu nie saya akan ambil semula ujian komputer. harap saya lulus kali nie.

    • Cikgu Yap

      Jangan salah lebih daripada 2 soalan dalam tiap bahagian. Baca topik motorsikal juga.

  18. SHAHRUL_hazwan

    hari hr yg sgt mgmbirakan…saya lulus ujian komputer….45/50…thnks cikgu yap…
    walaupon kiter tk pnh knl…
    tp blog ni byk mbntu sy utk kuatkn keyakinan sy….

    • Cikgu Yap

      Tidak menjadi maslah kita tidak kenal. Yang penting anda berjaya. Syabas!

  19. Gomez

    hai cikgu yap sya akan menghadiri komputer test pada khamis ini.
    harap2 cikgu wish me success yah. thanks for the gr8 tips.

    • Cikgu Yap

      Best of luck!

  20. Aimi

    salam sejahtera. saya berumur 16 tahun. sudah 2 kali saya mengambil ujian komputer. tetapi masih gagal. saya juga sudah 2 kali mendapat komputer yang sama. kawan saya hanya sekali lulus. saya sudah buat latihan di dalam buku yang diberi. kesemua 500 soalan saya sudah buat
    tapi, kenapa saya maseh gagal. apa yg patut saya lakukan?

    • Cikgu Yap

      Di cadangkan buat / kaji Bahagian C dengan sungguh-sungguh.

  21. izwan

    hai cikgu yap…saya dah berusaha membuat ujian komputer tetapi saya gagal lah…nie dah termasuk 2 kali ujian komputer saya gagal.ujian pertama saya dapat 32/50 ujian kedua 31/50..kenapa saya gagal lagi sedangkan saya dah baca semua soalan dengan betol…saya byk gagal dalam bahagian B dengan C
    buku yang diberi oleh KPP dan saya terus baca dari pagi hingga malam…tapi gagal juge..saya selalu berdoa supaya saya lulus dan bila saya buat ujian komputer 31/50 hati saya hampa sgt2…cikgu yap bantu lah saya dalam soalan ujin komputer …klau gagal lah kene byr RM30.saya tak nak gagal lagi masa akan datang…

    • Cikgu Yap

      Ingat, tiap bahagian, tidak boleh lebih 2 kesalahan saja. Cuba dapatkan semua betul dalam bahagian A. Ini nasihat saya. Kiranya tidak mahu gagal, usaha dengan rajin.

  22. Rahman

    wahh , terime kasih atas info ini .. saya berasa lebih yakin untuk menghadapi
    ujian komputer buat kali pertama .. saya telah buat banyak latihan di rumah dengan adanya cd ujian komputer yg saya beli dari instructor saya , saya akan kenal pasti kelemahan saya terutamanya di bahagian sistem kejara .. sebelum ni saya telah 2 kali lulus jawab soalan2 daripde cd tersebut .. saya harap saya dapat pertingkatkan lagi prestasi saya kali nie .. terima kasih !

    • Cikgu Yap

      Gembira akn keyakinan anda. Harap anda lulus.

  23. Ady

    hari sabtu nie 8/1/2011 saya akan pergi menjawab semua soalan yg di berikan.. masuk nie saya dah 2 kali ambil peperiksaan nie.. saya sudah agak bersedia untuk menjawab sume soalan2 itu.. saya dah bace dgn betul2.. and dah jawab sume 500 buku soalan.. dan saya harap saya berjaya lulus nanti.. harap.. doakan saya yer.. salam sume.. =)~

  24. lee Poganeswary

    hari sabtu ini 8/1/2011 saya akan pergi ujian test komputer ,,,,,, saya masuk ini 3 kali ambil peperiksaan ini . saya sudah agak bersedia untuk menjawab soalan semua itu , saya dah baca dgn betul dan saya dah jawab semua soalan dlm buku sebanyak 500 soalan. dan saya harap harap saya lulus kali ini …….pls doa for me???????

    • Ady

      hahahaa… same la ayat kita lee poganeswary… tiru ea.. wakakakkaa.. saya dah pun lulus.. markah saya ialah 46/50… syukur alhamdulilah.. lepas tuh hari isnin terus saya amek kelas teori dan pada hari rabu saya ambil kelas amali.. dan semua berjalan dengan lancar.. dan sekarang saya sedang menunggu lesen L di keluarkan.. selepas tu barulah saya boleh belajar kereta 9 jam setengah tuh.. lesen L diberikan masa sebulan untuk saya belajar di litar dan jalanraya.. sebab kenapa sebulan ialah di negeri saya pengarah jpj johor telah menetapkan sebulan untuk saya semua pelajar belajar… agak leceh tapi ok la kan.. hehehehe.. dan akhir kata saya nak berterima kasih pada cikgu yap kerana telah membantu saya untuk berjaya dalam test komputer 50 soalan ini.. bagi saya ianya agak senang jikalau kita membaca buku yang diberikan dan menjawab soalan buku 500 soalan itu.. TERIMA KASIH SEMUA DAN BERHARAP ANDA SEMUA BERJAYA KELAK.. ( p/s : bulan febuari 2011 mungkin saya akan memperolehi lesen P.. INSYALLAH.)

  25. iza hafiza

    hai cikgu yap.. setelah mebaca tips2 anda saya mula kembali bersemangat utk mengambil semula ujian komputer untuk kali kedua.. thanks ya..

  26. iza hafiza

    cikgu yap
    thanks saya dpat 45/50 dri 1st time yg saya cuba cuma 41/50…
    apa-apapun thanks yaaa
    sekarang saya sedang menyiapkan mental saya untuk teori motosikal pulak kerana saya langsung tidak boleh menunggang motosikal
    wish me luck ya sir..

  27. narbiella93

    im goin to take the test tomorrow!
    wish me luck ya!

    • Ady

      my luck will go to ur luck.. and all people.. amin.

  28. suhaila masri

    yess ! saya dah lulus test comp . 46/50 hhe
    lepas ni saya akn pergi ke bengkel.
    dlm bengkel tu nnt , apa akn saya belajar plak? hee . :))

  29. aina

    saya telah ambil ujian komputer sebanyak 2x.markah kali pertama 41/50,41/50.pada 27/01/11 ni saya nk cuba utk kali terakhir.saya harap kali ni saya lulus.saya failed pada bahagian sistem demerit dan akta pengangkutan 97…bleh ke cikgu bagi tips-tips.utk mnghafal.sbb saya ni pelupa…..thnks cikgu

    • Cikgu Yap

      Sila baca artikal di atas dengan teliti.

  30. Nur Emyra Bt Mohd Salehuddin

    Saya dah ambik test dapat 33/50 .Saya sedih sangat sebab gagal ujian nie. Tapi 25 jan 2011 saya akan ambik sekali lagi..Tolong doakan sampai lepas ujian jpj nie. Saya x nak ambik sekali kali.Saya takut gagal lagi. Semoga saya dapat keputusan yg cemerlang..Amin

    • Cikgu Yap

      Baca bahagian A baik-baik. Jangan buat apa-apa kesalahan di sini. Tumpu perhatian kepada bahagian C – motor, APJ dan sistem demerit. Ada 10 soalan. Cuba dapatkan semue betul kalau boleh.

  31. aina

    cikgu yap,setelah saya membaca semua tips-tips yg di atas,dan saya telah lulus 49/50,terima kasih banyak-banyak cikgu.sekarang saya sedang menyiapkan mental saya untuk kelas memandu.

  32. phoenix

    tomorrow would be the 4th time of me doing my computer test. the previous results maintained the same – 41/50. i cried like crazy when i got 41 for the 3rd time. i almost gave up, but i’m 20 this year, so i think it is vital for me to gain my license a.s.a.p.
    i just don’t know what’s wrong that i constantly fail to get that extra 1 mark.

  33. muzzammil syamimi bin mohammad saibani

    sy telah beberapa kali ambil ujian teori berkomputer tp sy tetap tidak lulus jgk..pertama sekali sy ambil ujian komputer sy peroleh 39/50..kali kedua sy ambil ujian komputer sy peroleh 37/50..kali yg ketiga sy ambil ujian komputer sy peroleh 39/50..sy berasa cukup pasrah dan menyesal kerana da 3 kali sy ambil ujian komputer tp masih tidak lulus lagi..sy rasa hairan dan sedih kenapa dah 3 kali sy ambil ujian teori komputer tetapi masih tidak lulus lagi..sebenarnya apa masalah sy sampai 3 kali sy ambil ujian komputer tetapi masih tidak lulus lagi..?sy berharap sangat agar ada orang yg sangup tolong sy untuk lulus ujian komputer ini..sy harap ada orang faham masalah sy..sy merayu sekali lagi agar ada orang yg boleh membimbing dan menolong sy dalam ujian teori komputer ini…

  34. Mai EChon

    hey…i have been several time to take the theory test computer almost like 4 or 5 time dost not pass.First im only got 39 and second 41,and more just got 41 agin.
    i earn so FEEL..I sense wonder like 4 or 5 time take the theory test still not pass..have any tip for this problem.ples help me..5/04/11 i go take computer test agin..i hope i will pass for this time..

  35. backspace/danny putra

    helo semua,,
    ni nak share sket pengalaman wa ambik Ujian Berkomputer JPJ,, ni pun mak yang pakse ambik lesen keta sebab dah pandai bawak,,pada pagi ahad (15 May 2011),,wa pegi dengan mengantuk nyer ke tempat test komputer tu,,alamak ramai nyer owang duk baca2 buku KPP tu,,mlm tu wa just scan jer lah buku kpp tu,,bersih jer buku tu,,sebab first time baca,,,dengan confident aku pegi ambik ujian berkomputer tu,,mak wa dah ckp,,u mesti lulus,,wa tension,,first attempt,,wa GAGAL dpt 39/45,,mak wa kol,,lulus ke Gagal,,wa jawab,,Gagal,,wa dpt rasa my mum kecewa,,dengan perasaan marah dan tercabar,,wa terus pegu jumpa agent tu nak ambik sekali lagi hari tu jugak,,wa pun balik,,otak stress,,dengan masa 2 jam setengah wa berkurung dalam bilik,,hafal / baca/ buat latihan,,pastu dtg dengan sendiri ke tempat test jpj tu,,dan wa buat skali lagi,,

    Thanks God,,

    Akhirnya,,aku LULUS,,dpt 45/50,, (nasib wa baik kot)

    moral nya: jangan ambik mudah/ringan setiap benda penting,,

    slamat maju jaya kawan2,,

    semoga anda semua lulus dengan senang,,bye2

    • Cikgu Yap

      Terima kasih berkongsi pengalaman anda dengan para pembaca. Kepada sahabat-sahabit semua, ingat, jangan ambil ringan setiap perkara yang mustahak.

  36. ain

    saya sudah mengambil ujian komputer dan lulus. bengkel selepasnya pun saya sudah pergi. masalahnya setelah setahun saya masih belum membuat lesen L kerana sibuk dengan pelajaran. adakah ujian komputer saya itu masih boleh digunakan untuk membuat lesen L?

    • Cikgu Yap

      Keputusan anda telah luput. Kena buat undang-undang balik.

  37. fitry

    saya da gagal ujian komputer 3 kali dan saya rasa takut untuk mengambil semula tapi esok saya akan mengambil ujian komputer sekali lagi dan saya berharap saya akan lulus dan membawa pulang kejayaan ..

  38. yus

    hai cikgu esok saya akan menduduki ujian komputer..doakan saya yeee..trima kasih atas tip-tip cikgu.

  39. boy

    kali ni nk masok 3 kali sy test..tp gagal jugak…
    bahagian Sistem Demerit yg paling susah bagi sy…

  40. khai

    thanks for tips.. semalam baru lulus ujian komputer… 47/50…

    setiap section salah satu soalan..

    and yg paling best, saya selesaikan dalam masa 9 minit saat jew…

    semua org tkejut

    • AGG

      YES ! ! ! berjaye gak ujian kmpter.. lulus pun.. markah kesuluruhan 48/50.. luar dpd jangkaan sye.. time kasehh ckgu yap, d ats tips2 ckgu.. skrg bru rse lge n sonok.. bole lar jln2 tnpe rse rgu2.. wawawawa.. :)

  41. lily

    Hye ALL! tadi aku baru menduduki clas komputer ,hampa sangat sebab aku fail. tapi aku tak putus ase ,aku amek lagi tapi fail jugak .dua2 test markah same .41/50. dalah kena bayar rm27 sekali test .hmm macam fobia pulak nak amek lagi takut fail lagi! :(

    • sue

      semalam, i baru saja lulus dlm ujian komputer…. kali ke 4 i ambik.. akhir nye i brjaya dpat mrkah 42/50 .. thanks to god, my husban and femily.. hope u all semua dpat jawap dengan baik..

  42. Devesond

    Hi smua..hari ni saya amik ujian kom utk kali kedua stlh gagal 1st time dgn markah 41/50…mmg frust giler sbb 1 markah je lagi perlu utk lulus….(tapi happynya hari ni…sbb dah lulus wlpn kali ke-2..dgn markah 47/50…(tips: beli buku 500 soalan tue..smua soalan ada dalam tue….jawab smua….terutamanya sistem kejara tu kna…study…..buku tu perlu…..ok…beli buku tu..and jawab malam sebelum menhadapi ujian…ok..Sharing is caring….

  43. Hadie Mesra

    thanks for the tips…

  44. mr.ice

    Maklumat ini sangat berguna!saya telah lulus 45/50 walaupun kali pertama menduduki ujian komputer J.P.J! Terima kasih

  45. mayra

    saya dpt 48mrkh ujian komputer..sblm ujian sebenar smua calon dmstikan mgmbil latihan ujian komputer.setelah llus latihan brulah calon dbenarkan mduduki ujian sebenar..pd mulanya latihan ujian kmputer saya cuma mndpt 43..saya x puas hati biar pn mrkh tsebut lulus tp bg saya ianya nywa2 ikan.saya mbaca lg buku undang2 500 soalan itu b’ulang kali dan ianya b’hasil..trima kasih kpd tenaga pengajar krna myarankan saya mbeli buku tsbut..dan dgn mbaca artikal ini saya mendapat byk info dan akn mpraktiknya utk ujian saya seterusnya nti bahgianII&bahgianIII…

  46. hot cool

    lily,awk kna usaha lagi,jgn putus asa

  47. Noza75

    Cikgu Yap dan semua,
    Hari ini 7/01/2012 saya telah mengambil ujian computer, setelah mengikuti tip2 dan cadangan yg diberikan disini saya telah lulus ujian computer with full mark 50/50, x sangka dan x percaya, saya membuat latihan 500 soalan dan mengkaji jawapan yg salah, saya juga membuat latihan computer berbekalkan cd yg diberi dalam masa 1 hari saja kerana kesuntukan masa, Yang penting semak jawapan walaupun rasa macam dah betul….Nasihat kepada adik2 dan anda semua, kalau saya ibu kepada 5 anak dan berumur 36 tahun boleh lulus pasti anda semua boleh…jangan putus asa pada Rahmat dari yg Esa.

    • Cikgu Yap

      You have done well. I hope that yours will be a source of inspiration to others who have found it hard to pass the Highway Code.

  48. putri

    thank you :) sangat membantu :)

  49. ayman

    Saya Dah Dua Kali Gagal….Kali Pertama Saya X Belajar Sgt..Just Tengok2 Dpt 39/50 Then Saya Study Betul2..hafal CD Sehingga Dpt 49/50..Tpi Bila Buat Exam..Saya Mengigil Di Dpn Computer Walaupun Saya Tiap2 Hari Mengadap Computer….Lepas Itu Dpt 41/50…Sungguh Kecewa..Tpi Rabu Ni Saya Repeat Balik..Harap2 Saya Berjaya~

    • Cikgu Yap

      Jangan putus asa, cuba lagi.

  50. Benjamin

    This morning I take the test and I fail by 1 point. Then I took it again this evening and get 42. I’m so happy right now..

  51. Fikri

    Saya dah 5x ambil ujian , tadi saya dapat gagal sume markah tak jaug beza 41,39,38,36,39. Hadoii. Saya akan cube sedaya upaya saya.

  52. abdfatah

    saya dapat 42… 3 bijik lagi tak lepas. boring betul daaa… pastu kena Kena hadir kursus K.P.P. (Kursus Pendidikan Pemandu) sekali lagi aaaaa….

    takper benda mustahak kena usaha sungguh sungguh… wassalam…

  53. bella

    sy telah cuba membuat latihan didalam buku latiham 500 soalan, dan resultnye.. 481/500 .. dan sy dapati sy bnyak kesalahan di bahagian c..
    sy beli lagi buku latihan 500 soalan.. (setelah sy mengulang membaca buku kokurikulum pendidikan pemandu) dan hasinya, lebih kurang sama dengan result yang pertama.. khamis nie sy akn menduduki ujian berkomputer.. sy risau sgt.

    • Cikgu Yap

      Dengan gigih dan semangat anda, tidak ada alasan mengapa anda tidak berjaya.

  54. ERIC ALAFARIZI

    22-02-2012 ini sya akan mnduduki ujian berkomputer,,sya betul risau,pertama saya buka org tempatan,dan bnyak soalan yg sya sdr kurang faham,sebab sya org sebrang,ad beberapa perkataan yg sya tidak pernah dengar di negara kami,sy risau sgt?apakah takda sedikit kelongaram buat kami org asing,tmks..

    • Cikgu Yap

      Anda harus rajin belajar demi lulus ujian komputer. Tiada apa-apa kelonggaran bagi orang asing.

  55. helena

    dear cikgu yap, i have attended 4 times for the exam but i failed. my latest marks are 39/50 and the “markah lulus” is 42/50. i wonder if i really do fail or is there some error? i will be taking the test again tomorrow. again.
    on the same place.

  56. Muhammad

    ptg semalam baru saya tahu yg saya kene ambik computer test tu harini , entah mcm mane boleh salah tarikh pun tak tau , serius menggelabah sbb saya lgsung x bace ape2 lagi , semalam tidur pun x sampai brape jam sbb nk bace buku 500 soalan tu , smalam mse tgh search internet terjumpa pulak website ni, website ni mg bagus dan banyak membantu bagi org yg x tahu tentang pemanduan mcm saya ni , pagi tadi nervous jugaklah nak jawab test tu sbb bace last minit , tapi nasib saya baik saya dpt 48/50 walaupun 1st time ambik test ni, thanks cikgu yap kerana banyak memberi tips dlm website ni!!!

    • Cikgu Yap

      Mujur anda lulus.

  57. Esther-the scared girl

    Tomorrow is my fourth time retake ujian berkomputer.I know i have to work hard on every section to get Pass so that i can get a L license as soon as possible.Thx for the tips inside to help me improve myself.

    • Cikgu Yap

      Hope you are successful the 5th time around.

  58. Asyraf Zulkifli

    Blog ni da buatkan aku lulus uijian…terima kasih atas nasihat pemilik blog ni…sebelum ni aku asyik dpt 41 jer sekarnag da 50/50!

  59. alya

    tomorrow is my 3rd time going to take this exam . ugghhh ! sumpah takut oh . at 1st i got 41/50 , second i got 38/50 :( jangan lah kali ketiga down lagi . please !!!!

    • Cikgu Yap

      Ada yang senang lulus. Segelintir lagi merasa sukar. Belajar bersungguh-sungguh.

  60. Asyraf

    I failed my test. 1st time it was 40 than i retake on the same day i got 36 and it was a big slap on my face. I feel pissed. Now am planning to take for the 3rd time. Still havent set any dates. Can you help me what can i do to get the pass mark at least. I also putting my negative thoughts away and pushing myself to pass :/ help me. Really need to get the license. Tq

  61. emily abullah

    mt ptg cikgu yap,sya da dua kali gagal ujian komputer ni,prtama kali sya dpt mrka 28 ja yg kedua kali 38,ni mau ketiga kali uda sya ambil ujian komputer ni,sya rasa sungguh hampa sekali.Sya buka internet dan sya taip ujian komputer memandu keluar pula halaman ni jadi sya baca halaman ni,sya rasa bagus pula,cikgu yap tolong la sya cm mna nak lulus ujian komputer ni?

    • Cikgu Yap

      Sila baca artikal di atas. Semua tips telah di kemukakan.

  62. Adiey

    Salam Cikgu Yap.. 3 kali Saya Failed Dlam Ujian Komputer Ne..Dan Hari ne saya menduduki Ujian komputer kali Ke 4 Dan Saya Study Last Minit !
    Apa harus sya lakukan ? Saya Harap Saya Lulus.. Wish me Gud Luck Cikgu Yap !

    • Cikgu Yap

      Good luck!

  63. zyro

    I’m going to take the test tmrw, read already the text book and questions with answers book but I’m still afraid if I fail in the test since Section C seems kinda hard D:
    Wish me luck Cikgu Yap and thanks for this awesome tips!

  64. Mai

    saye first time ambik lesen kereta.semalam saye pergi test ujian computer,tapi saye gagal dekat ujian warna.ape patut saye buat? saye rase sedih sngt kecewa pon ade jugak.baru pertama kali dh gagal.! tolong saye.

    • Cikgu Yap

      Sila baca tips-tips di atas beberapa kali.

  65. Nabila

    Saya baru lepas pergi ceramah pada hari Sabtu iaitu 29/12/2012 dan saya fikir saya mahu ambil ujian komputer pada hari sabtu kerana saya tidak yakin akan dirir saya dengan kerja full time selepas menduduki SPM.Adakah saya boleh buat sekiranya saya belajar even sekejap bermulanya pada hari isnin selepas habis kerja pukul 11? Saya takut yang saya tidak akan lulus.Tolong saya

    • Cikgu Yap

      Kejayaan anda berdasarkan pada kesungguhan anda mempelajari undang-undang jalanraya itu.

  66. shakira

    thanx a lot for the tips CIKGU YAP…
    saya lulus TEST KOMPUTER baru-baru ne…:)

  67. Gary

    Does anyone have experience getting the license in 2 months?
    It is possible?

    I will study hard for the test, listen to all instructions and follow them carefully when driving.

    This is because I am only free during university holidays..

    • Cikgu Yap

      It is possible to get a license within 2 months.

  68. M

    Some Of my friend finish it only for 2 weeks…

  69. najjah

    Hai mr yap..saya da 4-5 kali gagal dLam ujian komputer..saya nk tanya boleh tak saya nak buat rayuan untuk lulus..sebab saya dah putus asa untuk ambil lagi..

    • Cikgu Yap

      Kalau mahu lesen, teruskan gigih berusaha. Tidak perlu rayu keputusan.

  70. Kuganes

    I just attend undang class yesterday,and want take exam
    I hope for the best…..

  71. Abby

    Sharing is Caring cikgu !! i done computer exam for 5 times but i am still fail..
    i give up !! but after i have this informations i trust that i can do well for tommorow exam !! tq cikgu !!

Leave a Comment...

Blog Search
Free E-book
Driving School Malaysia
"Driving a Manual Car For Beginners"
>> Click here for instant download!
Recent Comments
  • agness: I’M STAYING AT PUCHONG …CAN U INTRODUCE AN INTRUCTUR FOR ME….EXCLUDE THE PUSAT LATIHAN...
  • Rizaljb: Salam Saya sngat minta pnjelasan atas apa yang berlaku :Mungkin saya tidak mahir undang2…tapi saya...
  • Peg: Hi Cikgu Yap, need ur advice here, I had a not compound summon, it means I have to wait for court case, right?...
  • Asdar Ali: Can a Malaysian PR holder MYPRKAD may apply for psv licence
  • bayya: saya dah dpt lesen l pada januari 2013 lagi tp sampai skrg sy tak meneruskan ujian utk mndapatkan p..saya...
  • Soo: Hi Cikgu Yap, Looking for an experienced Chinese driving instructor for refresher course (auto car lesson) in...
  • siti: Cikgu, tmpt memandu yang saya belajar sekarang menggunakan kancil untuk belajar sahaja walaupun kereta viva...
  • Manesh: Cikgu Yap :) my “P” expired 3 weeks ago( 28th/03/2014 ) and was too busy with exams to renew it....
  • Sydney: Hi Cikgu Yap, I have got my license for 4 years ago but I rarely drive due to lack of confidence in my...
  • james: Bolehkah seorang yang mempunyai penglihatan monocular memperbaharui lesen GDL nya?
  • Faris: Salam Cikgu Yap, saya ada mengalami kemalangan ketika hujan, break serta hand-brake gagal berfungsi lalu saya...
  • Zol: Kenderaan saya di langar lori kontena..kemudian cover insuran saya adalah rendah dari market value..jadi semasa...
  • Faisal: Good Morning Sir, I plan to buy lorry 1 tone or 3 tone for my company usage and what your advised for the GDL...
  • Ahmad: Saya pemegang lesan L dan disaman kerana mempunyai roadtax tamat tempoh dan akan ke mahkamah..bagai mana...
  • Shree: Can I get your contact details? I need a P license.Please get in touch.
  • pary: Mr Yap, My license already expired on 27/07/2012.”P” I didn’t realised my license would be...
  • Belle: May I know how much is the total fee? Can u pls email me the details,thank you