Lesen Belajar Memandu “L” Malaysia

L.D.L. bererti dalam Bahasa Inggeris “Learner Driver’s License”. Untuk belajar memandu, seseorang calon perlu mendapatkan lesen tersebut.



Pelajar-pelajar katahui lesen ini sebagai lesen “L”. Untuk menunggang motorsikal kelas B2 (-250 cc), anda haruslah 16 tahun sekurang-kurangnya.

Kalau hendak membawa motor B Penuh (500+ cc), anda harusnya 21 ke atas. Anda juga semestinya 21 tahun ke atas sekiranya hendak membawa kenderaan besar umpamanya lori, trektor dan treler.

Pihak kerajaan kini dalam usaha menurunkan harga bayaran lesen motor dari RM20 ke RM2 saja. Berita mengatakan harga baru ini akan di turunkan berkuat kuasa 1 September 2009.

Sekiranya hendak mengeluarkan lesen “L”, anda hendak bekalkan institut atau sekolah memandu dengan butir-butir apa? Bekalkan:

1) 1 salinan MyKad 2 belah.

2) 2 keping gambar berwarna.

3) Keputusan atau sijil undang-undang Kod Jalanraya.

4) Sijil JPJ L2B keluaran institute.

5) Bayaran lesen (RM20 motor) dan (RM30 bagi kelas-kelas lain).



Memang benar lesen “L” di anggap sebagai lesen sementara. Tetapi, jangan sewenag-wenang melanggar peraturan jalanraya. Anda boleh kena saman seperti jenis lesen lain juga.

Sewaktu menunggang motorsikal berplet “L”, bawalah lesen “L” bersama.

Semasa belajar memandu kereta dengan instructor ataupun pengajar, bawalah “L” bersama juga.

Di ingatkan motor berplet “L tidak di izinkan membawa pemboncit di belakang.




Bawa juga lesen “L” apabila buat Q.T.I. atau Ujian Pra dengan pegawai-pegawai institut.

Semasa hendak memohon ujian, tidak kira apa jenis pun, salinan “L” hendak juga di kepilkan bersama Borang 4 serta borang-borang lain. Sekiranya kurang faham, tanyalah instructor anda.

“L” juga hendak di bawa bersama semasa hari ujian Praktikal anda. Pastikan tempoh masa “L” anda tidak luput atau pun mati. Tidak membawa “L” semada ujian, sudah pasti anda tidak di benarkan menguji.

Selepas habis ujian praktikal, pastikan anda dapatkan kembali lesen “L” dari tangan penguji.

Sekiranya anda berjaya, bekalkan butir-butir di bawah ini kepada institut atau sekolah memandu anda:

1) Borang JPJ L2B (kad ujian).

2) 2 keping gambar warna berukuran paspot.

3) Kepingan fotostat MyKad 2 belah.

4) Bayaran “P” untuk 2 tahun (RM60).

5) Bayaran upah proses (RM2 – RM5).

Inilah artikal serba ringkas L.D.L. atau “L” permulaan hingga ke hujung anda belajar, sama ada kereta ataupun motorsikal di institut atau sekolah memandu.

Walaupun sudah mencapai “P”, simpanlah “L” dengan baik. Manalah tahu, semasa hilang “P” kelak, ia boleh di buat rujukan!

Ingin Mendapatkan Lesen Memandu Kereta?


Adakah anda ingin mendapatkan lesen memandu kereta? Jika ya, kunjungilah laman web e-buku Jom Belajar Memandu yang di karang oleh Cikgu Yap. Dengan lebih 40 tahun pengalaman beliau di dalam industri sekolah memandu Malaysia, Cikgu telah mengemukakan tips-tips serta petua-petua yang terbukti berkesan untuk mendapatkan lesen memandu kereta dalam masa yang tersingkat.

Jika anda khuatir dengan ujian berkomputer undang-undang jalan raya serta ujian praktikal JPJ, Jom Belajar Memandu akan membekalkan teknik-teknik untuk lulus kesemua ujian buat kali pertama. E-buku ini di tulis dalam Bahasa Malaysia khas untuk semua masyarakat Malaysia. Klik link di bawah untuk maklumat lanjut.

==> Kunjungi laman Jom Belajar Memandu





243 thoughts on “Lesen Belajar Memandu “L” Malaysia

  1. Jess

    Hi. I’ve got a quick question. Is it true that the quickest time I can take the JPJ test is one month after the date of issuance on my L License?

    Thanks.

    Reply
    1. admin Post author

      Dear Matt,

      D license is RM30 (+ RM3 – RM5 service charge)

      B2 – previously is RM20 (RM3 – RM5 service charge)

      Recently, rumour B2 will be reduced to RM2. Please confirm with your instructor.

      ‘Cikgu Yap

      Reply
    1. admin Post author

      Dear Stephanie,

      Find a driving school / institute. Attend the 6 Hour Theory for motor.

      Take out the L.D.L. or “L” for B2 (motor).

      ‘Cikgu Yap

      Reply
  2. L driver

    Hello.

    If I have L license for car, can I practice driving at public road with my parent supervising? My parent has a driver’s license.

    Thank you.

    Reply
    1. Cikgu Yap Post author

      Dear L Driver,

      Sorry, you can’t!

      As of 1st January 1970, L students must learn with an authorized driving instructor from a driving school or institute only.

      ‘Cikgu Yap

      Reply
  3. Wan

    Good night & salam 1 Malaysia….
    Can I know? Are there legal provisions regarding the following problem. Motorists who want to take a license LDL for class D vehicles can be fined for loss of license LDL class B1?

    Reply
    1. Cikgu Yap Post author

      Saudara Anah Johor,

      Biasanya PDRM “online” dengan J.P.J. Bagaimanapun, anda boleh mencuba. Kemungkinan nama anda tidak di senarai hitam. Kalau begitu, anda bolehlah di daftarkan J.P.J.

      Reply
  4. syikin

    Hai! Selamat petang Cikgu? Nak tanye sikit lah. Bila kita sudah habis ujian memandu, bilakah kita akan dapat keputusannya, samada LULUS ATAU GAGAL? Lama tak tempohnya?

    Reply
    1. Cikgu Yap Post author

      Saudari Syikin,

      Keputusan parking selepas anda habis parking dan 3 penjuru. Keputusan jalan raya apabila anda turun dari kereta.

      Reply
  5. blur

    hai cikgu. :)
    saya ada masalah.
    saya dah buat lesen L kereta pada satu institut memandu..
    saya bayar rm200 untuk pra-L dan L… dan L tu dah siap..
    jadi saya mintaklah pada cikgu tu, tapi dia taknak bagi L saya.
    dia cakap saya kena bayar rm100 dulu untuk dia keluarkan borang SM4.
    masalahnya saya nak pindah ke tempat lain.
    dan saya nak ambil L tu je n continue my practical kat tempat lain.
    betul ke ape yang cikgu memandu tu cakap?
    that we have to take the borang SM4 at the same place?

    saya harap cikgu boleh reply komen saya di emel saya.
    thank you cikgu!

    Reply
    1. Cikgu Yap Post author

      Dear Blur,

      Sebenarnya, RM200 cukup-cukup untuk:
      a) Kursus K.P.P.
      b) Ujian komputer.
      c) Kursus Theori 6 jam
      d) “L” lesen untuk Kelas B2

      Saya cadangkan anda bincang baik-baik tentang RM100 untuk mengambil balik borang SM4 itu. Saya percaya, pasti ada penyelesaian terhadap masalah di atas.

      Reply
  6. hareth

    hello cikgu yap~ saya nak tanya, lesen L B2 saya dah mati lebih dari 2 tahun, macamana ya? saya boleh amik P B2 trus tak? atau bagaimana ya? getting confuse here~ = (

    Reply
    1. Cikgu Yap Post author

      Hareth,

      Lesen B2 mati lebih 2 tahun bererti undang anda telah pun tamat. Kalau demikian, terpaksa duduki semula Kursus K.P.P. 5 jam. Kemudian ambil balik ujian undang-undang komputer.

      Sebenarnya, semua proses di ulang baik.

      Reply
      1. hareth

        Alamak~ alahai ~ hmm~ adoi~ anyway terima kasih cikgu sebab jawab pertanyaan saya~ T_T

        kalau saya nak ambil L+P B2 berapa harganya cikgu? saya pernah dengar kerajaan menurunkan harga L+P B2 sebanyak RM250? betul ke?

        Reply
        1. Cikgu Yap Post author

          Hareth,

          Maaf, penjelasan saya olah buat anda kepala pening. Memang benar kerajaan baru-baru ini telah mengarahkan institut memandu supaya turunkan kos ambil lesen motor B2 kepada RM201 saja.

          Bagaimanapun, harga di atas tidak termasuk servis caj pihak sekolah memandu lagi. Paling elok, cari sebuah sekolah memandu dan bincang dengannya masalah anda.

          Reply
          1. hareth

            oh tidak mengapa cikgu, oh RM201 tidak termasuk caj2 lain ya..

            cikgu ada cadangan mana2 sekolah memandu yang harga full B2 yang terendah sekali? hehee~ ^_^

            sebab saya ni baru nak cari kerja~lagi senang pergi kerja dengan motorsikal~

          2. Cikgu Yap Post author

            hareth,

            Tolong beri lokasi anda. Sila bincang dengan pengusaha sekolah memandu tentang harga.

    1. Cikgu Yap Post author

      Borang Pra L berbeza dari atu institut ke institut lain. Seeloknya, gunakan borang institut yang sama.

      “L” boleh di capai paling cepat sekali 15 hari.

      Reply
  7. pizan

    saya ambil lesen moto di akademi memandu labuan…dah lulus ujian komputer..nak tahu kalau pergi ambil bengkel kat akademi memandu lain bolehkah?

    Reply
    1. Cikgu Yap Post author

      Kalau Labuan, sebahagian Malaysia, sudah tentu boleh guna keputusan ujian komputer di tempat lain. Elok sekali pastikan keputusan itu di sahkan terlebih oleh pihak Labuan.

      Reply
  8. atchanan paidia

    My drives license already expired at jan- 05 – 2008. The time, i am in oversea penjara because I got 2 years sentence. Now i already released from penjara. Possible i can renew my drive license? How much i to pay to jpj goverment. Please help me.

    Reply
    1. Cikgu Yap Post author

      Lesen CDL di batal selepas mati 3 tahun. Kerana anda di penjara 2 tahun, anda berhak membuat rayaun. Tuan di minta ke ibu pejabat J.P.J. di Putrajaya dan bincang tentang hal ini.

      Bawa dokumen-dokumen seperti bukti penjara, berapa tahun di tahan dan sebagainya. Harap tuan berjaya dalam usaha mendapatkan balik lesen CDL anda.

      Reply
  9. bendy

    Hi!

    I sat for undang test on 3 Feb 2010.

    May I know roughly when my L will expire?

    Is it counted 3 months from the date the L is issued or from the date I sat my Undang test?

    If I didn’t renew my L after the expiry date, can I still sit for JPJ test?

    Please reply through my email. Thank you very much.

    Reply
    1. Cikgu Yap Post author

      “L” normally last s 3 months from date license issued. If “L” expired, no you can’t sit for J.P.J. practical test.

      Reply
  10. capriyo

    Hi there. My P license expires tomorrow, so I was wondering is there a certain time limit for me to get my CDL? Or am I in a mess here for not getting my CDL before my P expires? thank you in advance

    Reply
  11. Kacho

    Hi Cikgu Yap,

    Hope you can shed some light on this.

    I’m a holder of Class D and B-Full ‘L’ license. I’ve held my B-Full ‘L’ license for almost 20 months now. Planning to take my ‘P’ test very soon. I’ve attended 2 hours of compulsory learning to-date.

    Can I take the QTI followed by the JPJ test without having to complete a full 8-hour learning? Is there any provision to allow this? e.g recommendation by instructor, etc.

    Appreciate your reply, Cikgu Yap.

    Regards,
    Kacho

    Reply
    1. Cikgu Yap Post author

      In most cases, a student is advised to undergo a minimum of 4 hours training. However, this requirement varies from institutes to institutes. I suggest you talk to the institute people regarding your problem.

      Reply
  12. Kass

    hi cikgu yap,my driving instructor passed away recently and i was not able to take back my SM4 until now. Will SM4 expire? and if it does ,how do i get a new one?

    Reply
    1. Cikgu Yap Post author

      Contact the office where your instructor is attached. From the computer records, a new copy of SM4 can be made. With this, only then can you test.

      Reply
  13. odi

    i have my p license now.im going to UK next year , how do i change my license to international license ?i just got my p license.is it possible to change P license to international license when it is not CDL yet?

    Reply
  14. henry

    hi cikgu yap,

    Up to now i already did 6hour of practical driving but until now i havent really saw or requested to sign sm4 form. Is it something unusual?

    At the same time, i also havent really saw my L license. As a paying student, do i have right to request to keep the L license?

    Currently i am trap within a unsatisfying instructor and institute, they rushing me to QTI in few weeks even before i am totally prepared and finish all my driving hours. I have thought of insisting my right but i afraid a serious argument will make me trapped even more.

    If i were to consider changing institute, which steps should i take? what document i should insist on getting? what extra cost would be incurred?

    really hope can get some good advice

    Reply
    1. Cikgu Yap Post author

      Normally SM4 to be signed during pra ujian. Yes, you can request to see / keep your “L”. Request politely that your driving school / institutes teach at a pace you wish/ Ask them not to rush you.

      When you with to change driving school / institute, ask for things belonging to you:
      i) KPP certificate (JPJL2A)
      ii) “L” license
      iii) SM4
      iv) 6 hour theory certificate (JPJL2B)
      v) Calculate number of times you have learnt

      Discuss with the driving school proprietor regarding all of the above. My suggestion is, reach an amicable understanding.

      Reply
  15. wm

    Hi Henry,

    Yes, you should keep your L license not the instructor. My case is same as yours. I’m looking for a new instructor now and he was holding my L license. But I got it back this morning, by creating story that I doubt my IC was written wrong, then he showed. So I tell him I WILL HOLD the L license ^0^, and tell him that I will be away for weeks and stop for the lessons, while I’m trying to finish lesson and get the driving license in the shortest time.

    As long as I have my L license and the e-driving card, never thought of what sm4 form. I will get advise from the new instructor. No need to make a mess with them, you are the one who paid for this driving lesson, you have the right to change teacher if he is incapable.

    By the way, Cikgu Yap, any good recommendation to good instructor???

    Thanks again!

    Reply
    1. Cikgu Yap Post author

      Dear WM,

      Your suggestion to Henry appears good and sound. Hopefully you’ll find another good instructor. I suggest you ask around carefully before deciding.

      Reply
      1. mark

        What do you think?

        If you are in LABUAN.

        Welcome to :
        PML, Labuan.
        Pusat (latihan) Memandu Labuan, Sdn Bhd.
        Kg Sungai Lada,
        W.P.Labuan.

        Reply
  16. Shareen

    Good evening Teacher,

    I have an important question to ask teacher.As my license already convert to Singapore license from April 2009.Now i want to change back to Malaysia license.After one years,can i renews directly to 5years?

    That time i want renew my Malaysia license but because i already took Singapore license.So the system was block my renew Malaysia lisence.But now i give up my Singapore license to change back to Malaysia license.Is that any problem when i want to renew my malaysia license…I’m very worry…

    Reply
    1. Cikgu Yap Post author

      Your Singapore license can be converted back to Malaysian license. Yes, you can change it for 5 years. Previous Malaysian license will automatically be null and void when you obtained a Singapore license.

      Reply
  17. Shareen

    Teacher,
    I have read your blogs is very useful.You did mentioned the driving license must renew not more than 3 years if not the license will be void and null,correct?
    So i can still renew right?
    Thanks.

    Reply
  18. Shareen

    Teacher,

    thanks for the advice.My license expired on 25/05/2009.so once i convert back to Malaysia license,i can directly renew for 5years??

    thanks teacher.

    Reply
  19. leo

    hai cikgu…saya ada problem ckit nie…saya nak amik lesen b2…sbelum nie sy memang belum pegang apa2 lesen..berapa tempoh masa keseluruhan nak amik lesen b2 nie…start dari pendaftaran sampai jpj test….coz sy nak cepat..

    Reply
  20. confused

    Hi, Cikgu Yap!

    I just only finished my JPJ test for class D only on 13 April and passed. The center call me to pay RM 70 for P license. May I know, after I pay the RM 70 only they will do the P license or I will get the P license immediately after I pay RM 70?

    On the other hand, I am also perplexed whether I should take class B2 license or not. What is the procedure to get the B2 license?
    Does the L for class D related to L for B2? Will my L for B2 expire on 7 May?
    My L for class D will expire on 7 May 2010 and the Bahagian 1: 3/2/2010-2/2/2012.
    Is the bahagian 1 means Undang / computer test?
    How much do i need to pay for the L for class B2?
    Can I take B2 license after 2/2/2012? I need to repeat computer test, right?
    So, I should take anytime before 2/2/2012 ?
    How long is the B2 lesson? Is there a fixed learning hour?

    May I know, we need to renew our car and motor license every year right?
    How much is the fee for renewal?
    If I have car and motor license, how much do I have to pay? Is it double?
    If I have car license only,the fee is cheaper?

    Thank you.

    Reply
    1. Cikgu Yap Post author

      Usually, after paying RM70, your “P” will be processed. It would need a few days to get it ready.

      After passing a D license, you are exempted from further undang-undang test. You need not repeat the test.

      “L” license for B2 is RM20.

      Institutes teach B2 motor lessons. Each lesson lasts 1 hour.

      Motor and car license is RM30 per year. If you have only a car license, its also RM30 too.

      Reply
  21. blank

    Dear Cikgu Yap,

    I just only got my P license for class D.
    May I know, if I take B2 license in the future, will my Undang expire and have to resit the undang test?
    Is the expiry date of my L for class D related to B2?

    Reply
  22. xien

    hi, i had finish my workshop which the qualification for L license but I would like to take my L license and switch to other driving academy. are there any procedure to be done or just ask for my L and directly continue to the other driving academy?

    Reply
    1. Cikgu Yap Post author

      Ideally, take your “L” along. Also your Borang 4 too. And your certificates JPJ L2A and JPJ L2B also.

      Reply
  23. Amar

    hai cikgu…saya baru lulus ujian B2. Sya juga telah lulus ujian kelas D terlebih dahulu. Masalahnya selepas tamat Ujian Kelas B2, Lesen L (LDL) saya telah hilang sewaktu saya masih di Institut Memandu…saya pasti saya telah ambil lesen tersebut drp Pegawai JPJ sebaik shaja selepas ujian….tolong lah cikgu…apa yang perlu saya lakukan…perlukah saya mengulangi semula ujian ??? jika ada bayaran , bolehkah cikgu nyatakan….

    Reply
    1. Cikgu Yap Post author

      Demi keluarkan lesen B2 anda, pasti ada “L” ujian. Tanpa “L”, taidak boleh keluarkan B2.

      Harus keluarkan salinan “L” baru dulu. Saya amat keliru dengan harge lesen motor. Anda kena tanya pengajar anda tentang harga.

      Reply
      1. Yan

        Almost same case,can i renew it next year before April? Is one year is the maximum to renew? does it have any money fines?

        Reply
  24. bobo

    Dear cikgu, saye nak tanye sikit, lesen L saya bermula dari 30/05/2008, i keep renew my licence up today, and last time, mak cik kat pejabat tue kate i dah tak bleh renew coz my licence dah nak expired on 20/05/2010. i intend to take my p licence this month. Tapi 20 dah expired, so i tak sempat nak ambil exam before the expiring of my licence. Will jpj considered me to renew my licence??? please help…..

    Reply
    1. Cikgu Yap Post author

      Kiranya ada sekolah memandu yang membantu anda, tentu ianya dapat nasihatkan anda. Undang-undang motor and boleh tahan 2 tahun saja. Nampaknya, undang-undang anda telahpun luput. L anda dah tidah boleh di baharui lagi. Anda harus hadir balik kursus 5 jam. Kemudian duduk balik dan lulus undang-undang sekali lagi baru boleh keluarkan L yang baru.

      Reply
  25. Ran

    Cikgu Yap,

    I apply a package from a driving school without doing much research about the price, it’s too expensive for me comparing to what others offer. I already took the KPP course, and already paid RM100 during registration. However I have not taken my JPJL2A certificate yet.

    It is my own fault that I accept their offer right away, but should I want to change to another institution, what should I do? If I am able to get the certificate, am I able to use it to proceed the workshop theory and practical (pre L)?

    Thanks.

    Reply
    1. Cikgu Yap Post author

      In the future, always check prices before committing yourself. The RM100 you’ve paid nearly covers your 5 hour KPP course.

      If you should decide to switch driving school, you should do the following:
      1) Try to get your JPJ L2A certificate.
      2) If you can’t, do not worry. Probably your name would be keyed into the computer system of privately owned test centres across towns.
      3) You can still register for Highway Code test anyway.
      4) You can only proceed to the 6 hour theory course if you pass (3) above.

      Reply
  26. yusxnet

    Nak tanye soalan sket…saya dulu dah amik leseb L dkt institute johor tp tak abis…sbb sy berpindah…Lesen L pon dah mati..skang saya amik kat tempat lain dkt kl… sy idop kan lesen L….tp bila dah abis sume time nak test dgn jpj takbleh booking plak sbb takde surat apa tah yg mengata kan sy dah menduduki Pra L…mcm mane tu? harap dpt membantu.

    Reply
    1. Cikgu Yap Post author

      Ikut peraturan, harus dapat surat pengesahan pihak JPJ Johor kiranya hendak test dekat Selangor. Jadi, terpaksa balik dapatkan surat tersebut.

      Reply
  27. Aa_

    Cikgu..ada masalah sikit…
    Saya sudah LULUS P dalam 4 tahun for mtorcycle..sekarang nk renew lesen bcoz dah tamat bulan MEI. Tapi lesen i hilang & yang ada cuma slip dari JPJ sahaja…if i nk renew, i mesti bawa lesen & slip tue kan…n now it lost!
    Can u help me? its urgent…perlu buat report @ go to JPJ or any idea?

    Reply
    1. Cikgu Yap Post author

      Pergi ke JPJ negeri dan untuk buat salinan P dulu. Tidak payah lapor polis. Kira P anda tidak / belum di tukar CDL, maka P anda di batal.

      Reply
  28. yus_taiping

    hello cikgu yap..nak tanye..saye baru nak ambil lesen motor L..berapa harga utk ambil lesen L?saya duduk di kamunting,perak..cikgu yap tahu dimana sekolah memandu yang murah?saya mula bekerja 12.7.2010..its posibble i get license L before that date?

    Reply
    1. Cikgu Yap Post author

      Kursus motor yand di luluskan kerajaan berjumlah RM201. Tetapi sekolah memandu / institut layak meletakkan wang servis. Anda harus tanya sekolah / institut caj mereka. Dapatkan lesen sebelum 12/7/2010, mission impossible!

      Reply
  29. fauzi

    cikgu saya mempunyai lesen memandu kereta tapi telah tamat tempoh pada 2004. adakah saya perlu ambik kelas semula atau renew macam biasa

    Reply
    1. Cikgu Yap Post author

      Lesen anda telah habis tempuhnya. Anda sekarang di kehendaki buat balik kursus-kursus dan ujian praktikal.

      Reply
  30. wawa

    sir, my L liscence for car already expired since april. but i still not renew it till today. is it okay for me to renew it after 3months since the expiry? how much i need to pay? and is there a fund for me?

    Reply
    1. Cikgu Yap Post author

      You can still renew your license. RM30 for 1 year, RM60 for 2 years and RM90 for 3 years.

      Reply
    1. Cikgu Yap Post author

      Ke pajabat JPJ berdekatan untuk keluarkan Salinan P baru. Tidak perlu buat laporan polis.

      Reply
    1. Cikgu Yap Post author

      Untuk lesen, ke pejabat JPJ berdekatan buat salinan. Harus buat MyKad sementara dulu untuk perkara di atas.

      Reply
      1. julie

        saya ada lesen memandu ‘ L ‘ kelas B & D.tetapi telah tamat tempoh pada september 2009..alasan saya tidak meneruskan pengambilan lesen ‘ P ‘ ialah kerana saya pregnant pada jun 2009..pada feb 2010 saya deliver dan kembali sembuh sepenuhnya pada mei 2010.now,sudah ogos 2010 bolehkah saya memohon untuk memperbaharui lesen ‘ L ‘ saya?dan meneruskan ke lesen ‘ P ‘?

        Reply
        1. Cikgu Yap Post author

          Pastikan sama ada undang-undang lalulintas masih hidup atau tidak. Kiranya tamat, maka anda harus menghadiri Kursus 5 jam dan ambil kod lalulintas sekali lagi.

          Reply
  31. nana

    cikgu, saye sudah ada lesen P kereta tapi tak sempat ambil P untuk motor. Kire L saye sudah expired 2 thun. So perlu ke saye hadir kelas ceramah 5 jam atau bole terus test P motor?

    Reply
    1. Cikgu Yap Post author

      Kerana ada “P”kereta, hadir 6 jam teori motor. Kemudian keluar L baru untk B2 (motor) dan terus belajar motor sahaja.

      Reply
  32. syed

    hi teacher, my bahagian 1 LDL will expire on 12 sept 10, when i went to renew my LDL last month i got 3 month period from august 10 to november 10. so my question is my L still valid after 12 sept? if cant why i got renew then?

    Reply
    1. Cikgu Yap Post author

      You can use your L til November 10. But your highway code expires on Sept 12. After the above date, you can no longer test your practical. You have to resit for the above highway code.

      Reply
      1. syed

        so what u mean is i cannot sit for the JPJ test after 12 sept? i have allready finished compulsory 8 hour training and will go for QTI tomorrow, but there is no available date for JPJ test before 12 sept. so if cannot sit for JPJ after 12 sept and have to resit highway code, does that mean i have do everything all over again? from KPP to QTI?

        Reply
        1. Cikgu Yap Post author

          If your highway code expires on 12 Sept 2010, you cannot sit for your practical test by JPJ. You will have to attend the 5 hour KPP course again and sit for the highway code.

          Reply
  33. mira

    Hai Cikgu Yap i have completed my computer exam n i pass d exam n i did attend d class which i was required, aft tat d driving school did not give me my L license neither the person arranged 4 my driving sessions nor the person wants 2 pick up my cal and i have made a complete payment what should i do?

    Reply
    1. Cikgu Yap Post author

      On your part, you have done everything that is to be done. You have even paid the full payment for your course. You can now only keep your fingers crossed and hope the driving school honor his words to teach you.

      Reply
  34. daus

    hello. sy ada pertanyaa, saya ada lesen kompeten (CDL) B2, dan lesen L utk kereta tetapi lesen L tersebut dah expired pd oktober 2008.

    soalannya, kalau sy nak sambung blajar memandu semula, adakah cuma perlu renew lesen L atau kena mula belajar semula?

    Reply
    1. Cikgu Yap Post author

      Lesen L anda yang telah mati pada 2008 mungkin di paksa ganti yang baru. Jumpa JPJ untuk ketetapan. Anda tidak payah duduki bahagian undang-undang lagi.

      Reply
    1. Cikgu Yap Post author

      Kalau tidak mahu buat ujian motor dan sebenarnya nak dapat lesen kereta, anda di kecualikan undang-undang. Hadir kelas teori. Kemudian keluarkan L kereta saja.

      Reply
  35. Mat

    Dear Cikgu Yap,

    I have several questions to ask:

    1) My undang-undang for LDL will be expired on 3/11/2010 and I already finished my 10 hours driving practical.

    I’ll be seating for JPJ Driving Test on 25/10/2010. If I failed that test, can I still seat for another test on 1/11/2010 while my undang-undang expired on 3/11/2010?

    2) If I were told to repeat all of the courses from beginning (KPP 5 hours class, Computer test), do I need to repeat another 3 hours amali and 10 hours practical once again?

    Thank you in advance.

    Reply
    1. Cikgu Yap Post author

      Whether you can get a repeat test on 1/11 depends on your instructor. Should your undang-undang expire, not necessary for you to attend 5 hour KPP course. Sit only for the Highway Code test. The amali 3 hours course is also waived. 10 hours practical course is also unnecessary.

      Reply
  36. Suraiya

    Cikgu Yap..nak tanya….saya dah ada lesen L motor..tapi dah tamat pada bulan julai yg lepas..saya baru habis spm.jadi saya berniat untuk sambung.saya nak renew license tapi tak nak sambung motor.nak ambil license kereta.macam mana?perlukah saya start it all over again atau boleh sambung?thanks

    Reply
    1. Cikgu Yap Post author

      Lesen anda jenis B2 and D. Hendak membarui kedua-dua kelas sekali. Harga bayaran sama saja. Jadi tiada masalah.

      Reply
  37. nur

    Hai cikgu, saya nak tanya…

    1) lesen P motor saya tempohnya sehingga 1jan 2011, apa yang perlu saya lakukan selepas itu, renew or tukar lesen kompeten?

    2)lesen ‘P’ motor saya hilang pada 20dis2010..tempoh lesen ‘P’ motor saya tu sampai 1jan 2011..so, i need your suggestion..nak buat baru sebab hilang or buat lesen kompeten terus?

    Reply
    1. Cikgu Yap Post author

      Untuk tukarkan P ke CDL, lesen P yang hilang hendak terlebih dahuly di keluarkan Salinan P. Lepas itu, baru boleh tukar ke CDL.

      Reply
  38. Khadi

    Hai Ckg Yap,
    Sy adalah pemegang lesen D hampir 4 tahun..
    Setahun yang lepas..sy telah mengambil lesen L utk B2..
    Sy nak tahu…berape lame Lesen L B2 tu valid utk saye kne ambil Lesen P.
    Coz my friend ever said dat…’if u hve full driving licence for D…that L for B2 will be valid 4 ur whole life..

    Reply
    1. Cikgu Yap Post author

      The L usually last for 2 years. The undang-undang for the L license can last indefinitely. But has to be renewed from time to time.

      Reply
  39. Nadzli

    Saya ada lesen D dan B2, saya nak upgrade lesen B2 ke B full tapi lesen L saya dah lama mati dlm tahun 94. Persoalannya macam mana saya nak apply L balik? Pergi terus JPJ atau driving school utk attend ceramah?

    Reply
    1. Cikgu Yap Post author

      Untuk mendapatkan L baru untuk B Full, kena hadir 6 jam theori untuk B Full. Baru saja B Full boleh di keluarkan.

      Reply
      1. supian

        hai cikgu….saya musykil satu perkara….nak hidupkan lesen L untuk buat B full perlu teori lagi ke…walaupun dah ada lesen B2….sebabnya ada kenalan saya cuma pergi jpj isi borang jpjl1 gambar dan duit…terus dapat….tak perlu teori pun….di selangaor…tapi tempat lain saya tak tahulah….dia orang cakap mudah aje walaupun lesen l dia orang dah lamamati….tapi kat temerloh saya tanya tak boleh……apa pandangan cikgu…..undang2 masing2 lain ke…..

        Reply
  40. abu

    hello cikgu..saya seorang pelajar…saya dah buat lesen L kereta dan sudah bayar habis untuk lesen L….dan ingin menyambung semula lesen P saya apabila mendapat cuti semester yang akan datang…..tetapi apabila saya meminta lesen saya di pusat memandu saya…..mereka tidak ingin menyerahkan lesen L tersebut…dan menyatakan bahawa lasen L tersebut hanya di simpan di pusat memandu sahaja…saya ingin bertanya adakah dibenarkan sekiranya saya pergi ke JPJ untuk membuat lesen L dan menyatakan lesen tersebut telah hilang…dan menyambung semula lesen P saya di pusat memandu yang lain….

    Reply
  41. Ritz

    Cikgu, I got a question which is very weird.

    If i were already having L after taking the kursus but not completed to the level of QTI or P which means halfway stopped due to study oversea but now if I wanted to continue it but the L is expired. Do I need to re-take everything all over again? Usually do they charge full for only taking the P?

    Thanks in advance ! :)

    Reply
    1. Cikgu Yap Post author

      L lasts 3 months. Renew it. Undang-undang lasts 2 years. Borang 4 lasts 1 years. If all above are still valid, continue from where you left off.

      Reply
  42. syed azli

    Hi, Salam Cikgu Yap..Saya ada kemusykilan..
    Semalam sy telah dilanggar oleh motorsikal lain dari belakang..Saya masih memegang lesen L..Soalan saya boleh kah saya meneruskan buat latihan 8jam dan menjalani jpj test selepas ni..?

    Reply
  43. Syed Azli

    Maaf sekali lagi Cikgu Yap, maksud saya sebenarnya adakah jpj tidak akan approving permohonan lesen P itu nanti disebabkan saya masih dalam kes.

    Terima kasih untuk sebarang reply dari cgu..

    Reply
  44. Bern

    Hello,i want to ask..
    I already went to L license 3hours theory class,then they said have anther 3hours for practical. I find the teacher and arrange time for the 3hours practical..then when on that day i suppose to have 3hours practical, the instructor said no time ,becoze the time not enough,he have to bring other student…then i said other day can, he say like that…he will help me to get L license silently without 3hours practical..he ask me to wait his call.
    I blur…is that can without 3hours practical and thumbprint?
    I havent get my sijil JPJL2B. What can i do now? I think i being treat unfair!

    Reply
  45. yop

    hello Mr Yap, i have gone to this driving institute at Perak on march 2010 and already obtained my L license for B2 and D. I did it there because I studied at Perak. However i have finished my studies, and returned back to selangor. i decided to continue with the class at my hometown and required to pay Rm 100 for this so called card( i dnt know the real name but they said required if we want to change place)) but i didnt since i already have paid RM 500 as (advance to the institute and i tot i could finished till JPJ test there). So i just ignored the institute and back to home with my L license only).
    I have renew my L license 4 times since i used motorcycle to my new place of study.

    now i am on 4 months break and planned to obtain my P license at selangor. Ive gone to this institute but they told me that they could prepared the card for me but i have to pay RM 60 for it.. So which one is true RM 100 or RM 60…
    are all my information will be transfered to the selangor institute?

    Reply
    1. Cikgu Yap Post author

      You have to get back all your previous document from Perak. You really have little choice but agree to their demands of RM100. As they have asked you to pay a sum of RM60 the 2nd time, seize the opportunity and pay them up.

      Reply
  46. sarah

    saya nak tanya. saya dah lulus L dekat 3 bulan. tapi cikgu saya tu tak bag-bagi lesen L saya. dia dah start mengajar saya membawa kereta dan saya rasa itu salah tanpa lesen L kan? tapi setiap kali saya minta ada saja alasan yang dia beri dan terakhir dia mengatakan lesen L saya telah hilang ditanganya. boleh tak cikgu bagu saya cara lain untuk mendapatkan L tersebut. atau pun bolehkah lesen L itu saya buat sendiri? dan bagaimana cara-caranya?

    Reply
    1. Cikgu Yap Post author

      Doa tiada sebarang kemalangan yang berlaku semasa anda belajar. Di cadangkan mencari pengajar yang lain untuk mengeluarkan salinan lesen “L” baru.

      Reply
  47. James

    Hi Cikgu Yap.
    I have my car “lesen” since 10 year’s ago. i wonder that i can renew “L” for bike riding purpose? btw the “L” is due since 2001 and btw how can apply for 500cc above?

    Reply
    1. Cikgu Yap Post author

      Attend the 6 hours theory course at institutes to get your B Full license out. You’re exempted from the Highway Code test.

      Reply
  48. Luck UTHM

    Hi Cikgu Yap.
    I have an L license and I only need to pass the JPJ test to get my P.But the problem is I can’t get any school to accept me to further my car driving lesson because I lost my former school document that need to be submit if I want to further my lesson. Should I terminate my current licence and start from scratch again? Because I lost contact with my former school. Thanks

    Reply
    1. Cikgu Yap Post author

      Regulations require that all previous documents from previous driving school should be submitted to your new school. Unnecessary to restart all over. I suggest you see JPJ authorities to get their views.

      Reply
  49. Dilemma

    Hello,Cikgu Yap.I have a problem here.
    I am a CDL holder for D class and currently having LDL for B class which I just got recently.
    The problem is,when I ask about how much hours I got for practicing the bike,the person in charge said that I have only 3 hours whereas my friends said they got around 8 hours from their driving institute.
    I also ask if I could add the hours but their reply is no.I`m really surprised by this turn of events as I am sure with just only 3 hours of practice,it is not enough for me to grab the PDL within my hands.
    Can U explain to me what I should do in this case?

    Reply
    1. Cikgu Yap Post author

      Most institutes give you 8 hours training. Should you feel the number of hours given isn’t enough, discuss with your instructor to increase it. Of course, you’ll have to pay slightly more.

      Reply
  50. Simon Tan

    Hi Cikgu Yap

    Saya perlukan nasihat dari Cikgu saya memandu kereta di lane Kanan dan tiba tiba kereta dari keluar dari kiri terus ke kanan dan saya telah tekan break se kuat kuat malangnya , terlangar keretanya di belakang belah kanan bumpernya. Apabila saya buat laporan di Balai Trafik Jln Bandar , Sarjan berkata saya yang ber salah kerana langar belakang. Tetapi saya hendak dari Ciku kan sepatut nya
    kenderaan dari kiri kena keluar menigkut kiri dan kemudian lane tengah seterusnya lane kanan jika perlu memotong .Terima kasih

    Reply
    1. Cikgu Yap Post author

      Perndapat sarjan balai polis betul . Anda memandu dengan tidak dapat mengawal kenderaan dengan baik. Bagaimanana pemandu yang datang dari kiri memandu pun, anda tetap bersalah.

      Reply
  51. Miwi

    Hello…cikgu yap…
    I have a problem…. My Uncle help me to approve my L license without my consent.. After that he wanted me to give him RM300 he only give me the lisence.. Then I call JPJ , the stuff told me to go JPJ retake the copy… Now I do have one of the L license … Its the L license at his side is no longer valid?

    Reply
    1. Cikgu Yap Post author

      As you have a duplicate copy of your L license, the first copy which your uncle is holding has become null and void. It’s no longer valid.

      Reply
  52. Chong

    Cikgu Yap, just wanna know, i got my L license back in 2010 but due to studies, i didn’t pursue to take my P straight away. now that i’m on break, i wanna continue to get my P but i wanna do it with a different institute and not the one where i got my L. can i know whats the procedure? and do i need to bring any forms or renew anything?

    Reply
    1. Cikgu Yap Post author

      To change institute, get the following documents from your previous instructor: L license, Borang SM4, your QTI form, renew L if its expired. Submit the forms to new instructor or institute.

      Reply
  53. arewere

    hye….saya sedang belajar memandu…br 3 sesi sy belajar…ape yg memusykilkan saya adalah pada hari ke 2 saya belajar memandu tenaga pengajar menyuruh saya memandu dia atas jalan raya besar padahal saya masih lagi belom mahir di atas litar pun…dan pada hari ke 3 beliau mengajar saya menaiki bukit..saya dapati saya belum mahir dan dia memberitahu saya pada sesi keempat nanti beliau ingin mengajar saya 3 penjuru.adakah ini teknik mengajar yang betul…dan memarahi pelajar sepanjang pembelajaran adalh etika yang betul sedangkan pelajar itu masih belum mahir.

    Reply
    1. Cikgu Yap Post author

      Walau apa pun, anda terpaksa bersabar dengan pengajar yang anda telah pilih. Setiap pengajar ada gayanya tersendiri.

      Reply
  54. Sandy Wong

    Cikgu Yap,

    Can I change to different driving school? I got my L license and I’ve stopped my practical halfway because of my place inconvenient…Will there be any effect?

    Thanks.

    Sandy.

    Reply
  55. Masri

    Salam satu malaysia…
    Saya ada soalan nak ajukan kepada cikgu.. Last week sy br habis bengkel selama enam jam utk lesen kompeten..semasa kpp,seorang penceramah nya mengatakan terdapat penambahan satu undang-undang baru jpj..kenderaan yang mengalami kemalangan sama ada yang melanggar atau yg d langgar,akan di kenakan saman atas kesalahan menyebabkan kesesakan lalu lintas..bagaimana harus mengelakkan sekiranya kita berada pada pihak yang d langgar daripada mendapat saman tersebut???…

    Reply
    1. Cikgu Yap Post author

      Pada suatu ketika dulu, memang pihak polis berkuasa mendenda kedua-dua pihak yang terlibat dalam kemalangan. Saya tidak berapa pasti samada ia berkuatkuasa lagi sekarang.

      Reply
  56. alvis

    hi cikgu yap,

    me already fail 2 time in on the road test, if i take for 3 time and still fail, it is i need to restart all the test all over again inc comp test

    thank for your kind advice

    Reply
  57. ellen

    berapakah tempoh valid lesen L kelas D? tempoh di dalam kad adalah 19.3.2010-18.6.2010..saya telah renew sekali utk tempoh 26.2.2011-25.5.2011..Ujian bahagian 1 sy belum expired lagi,adakah masih boleh test jpj?

    Reply
    1. Cikgu Yap Post author

      Undang-undang tahan 2 tahun. Bahagian I kalau belum mati, bererti masih lagi boleh menguji ujian JPJ. Tetapi harus cepat.

      Reply
  58. Muhsin

    hai cikgu Yap.
    saya ada soalan, saya pergi buat haji baru2 ini, disebabkn saya was-was dompet yg berisi mklumat2 penting sy dicuri di Malaysia, maka saya bawanye ke Mekah, tpi ianya terhilang pula di Mekah,
    saya baru pemandu ‘L’ dan bru lulus highway tp bukan bukit, slip saya dan lesen belajar memandu saya ada dalam dompet itu. Adakah saya perlu mengulangi semuanya sekali lagi, atau saya boleh mengadu utk kad lesen yang baru.? terima kasih .

    Reply
  59. Muneer

    hi,
    saya mempunyai soalan ttg tempoh bahagian 1 Lesen L. menurut di belakang lesen itu, Bhg 1 saya patut tamat tempoh pada 21/12/2011. tapi apabila saya pergi saya pergi ke pejabat Pos untuk ‘renew’ lesen saya, mereka keluarkan lagi satu kad yg tempoh tamatnya pada 3/2012.
    soalan saya, Bolehkah saya masih memohon untuk lesen P dengan lesen saya sekarang? atau saya perlu mengambil semula ujian lesen L?
    Mengapa Lesen L saya masih boleh di-‘renew’-kan sedangkan Bhg 1 saya telah tamat?

    Reply
  60. ARARA

    hello cikgu yap..
    saya ada sedikit pertanyaan tentang tarikh luput lesen L.Beberapa hari yang lalu,bapa saya telah perbaharui lesen D..dan dia memberitahu saya bahawa tarikh luput lesen sekarang adalah mengikut tarikh kelahiran.Saya berasa musykil kerana tarikh expire lesen L saya adalah 5/2/2012 dan saya belum mengambil ujian jpj lagi..saya juga belum renew lesen L saya untuk setiap 3 bulan iaitu sepatutnya pada 18/11/2011..saya hanya ingin mengetahui,benarkah ada perubahan baru unruk keluputan tarikh lesen L?

    Reply
  61. Cik Peanut

    hi cikgu yap,

    saya kehilangan kad renew lesen saya. maksud saya yang kad lesen renew tu, perlu ke saya pergi renew yang baru sedangkan yang hilang tu belum tamat tempoh?

    Reply
  62. ina

    Hye Cikgu Yap..
    saya nak ambil lesen kereta tetapi lesen L bahagian 1 saya telah pun tamat pada 26/12/2011.adakah saya perlu ambil semula ujian atau hanya renew lesen L tersebut supaya membolehkan saya mengambil lesen kereta..
    saya juga masih dlm Lesen Percubaan (P) untuk motosikal yang akan berakhir pada 19/05/2012.

    Reply
    1. Cikgu Yap Post author

      Dengan ada “P” motor, anda di kecualikan daripada undang-undang iaitu Bahagian I. Anda boleh teruskan Bahagian II dan III ujian praktikal kereta anda.

      Reply
  63. Athirah

    hi teacher!

    ‘L’ saya untuk B2 dan D baru keluar hari ini. 29.2.2012. adakah ini bermaksud dalam masa 3 bulan ini, saya perlu belajar dengan instructor?

    Dalam masa 3 bulan ini, bolehkah saya mengambil ujian JPJ?

    thank you teacher.

    Reply
  64. dzuandiey

    hai..i want to ask, lesan L saya tamat pada 29.2.2012, until now, (5.4.2012), i still not renew my lesen…berapa tempoh untuk renew lesen L?..is it 3 months after the expired date?

    Reply
  65. ct

    maaf,sye ad soalan ag….
    1) semua surat2 y diperlukan 2 disediakan oleh ckgu sye atau sye perlu
    mengambil sndiri di institut memandu???
    2) Ckgu rasa cukup tak masa sebulan utk sye habiskan lesen P???

    Reply
    1. Cikgu Yap Post author

      Kalau ingin oindah, dapatkan Lesen L, Borang 4 dan surat pengesahan institut dulu. Kiranya L sudah lepas 1 bulan, maka boleh,

      Reply
  66. thyagaraj

    Cikgu YAP , saya ada persoalan tentang motor besar 500 cc ke atas boleh ke bawa lebuh raya kereta, adakah palang tol buka untuk motor besar. atau pun bawa jalanraya motor.

    Reply
    1. Cikgu Yap Post author

      Superbikes cannot be ridden in motorcycle lanes. They have to be ridden along highways. As far as I’m aware, superbikes are exempted from paying tolls. As such, toll collectors will open lanes gates for you. In certain toll areas, special lanes are provided for superbikes passage.

      Reply
  67. thyagaraj

    Cikgu yap my brother p license ex pair next month but he in Sarawak bintulu .Can he renew is license in there,or need to back in K L. If he’s license due in 23 jun , he want renew before or after the due date. how many day’s Jpj will give to renew the license after ex pair.

    Reply
    1. Cikgu Yap Post author

      Have it changed at any JPJ state office in Sarawak. Normally, early change is not allowed. Make change with 1 year the P expires.

      Reply
  68. haslina

    cikgu yap saya sudah mempunyai lesen L..dan telah pun membuat ujian test jpj sebnyak 2 kali selapas itu saya tiada membuat ulangan test jpj semula selama 4 bulan,disebbkan masalah peribadi, oleh itu saya bercadang untuk mengambil lesen semula ditempat yang lain dan dinegeri yang lain.boleh ke saya mengguna lesen L saya tersebut atau perlu.mendapatkan pengesahan dari driving school tersebut

    Reply
    1. Cikgu Yap Post author

      L boleh di guna di negari lain. Dapatkan keputusan ujian dulu, pengesahan daripada institut lama serta pengesahan dari JPJ negeri di mana telah uji. Memang agak sukar peraturan-peraturannya.

      Reply
  69. Iqmal

    Cikgu yap, nak tanya if bileh renew tak my L license..

    My situation sekarang is, saya ada CDL license untuk kelas D. Dan L license utk kelas B. Sudah dekat 2 tahun lebih lesen L saya tak renew. Just wondering samada the L still boleh renew ke?. And kalau tak boleh renew, kena sit untuk ujian undang2 lagi? Kalau kena buat lesen L baru..

    Reply
    1. Cikgu Yap Post author

      Undang-undang tidak perlu. Elok keluarkan “L” baru. Dapatkan sekolah memandu atau institut untuk membantu anda.

      Reply
  70. tina

    hi Mr Yap, saya ada pertanyaan, saya telah menduduki kelas 6 jam dan telah lulus KPP test. tp saya tidak teruskan ke ujian komputer atas sebab kewangan. jd, skrg saya sda bersedia mahu ambil ujian komputer tp sudah berlalu 1 tahun lebih ?? adakah masih valid untuk ambil ujian komputer ? atau saya terpaksa repeat KPP ??? saya ambil KPP bulan 3 2011.

    Reply
  71. azman

    Hi, I was informed that currently PDRM does not allow L riders to ride on the road (since the inception of P licence) although JPJ allows such ride. Apparently there is a law about this already tabled at the parliment? Any comment?

    Reply
  72. nadiatul akma

    Hi Cikgu Yap, saya ada soalan. saya telah mendaftar dengan sekolah memandu untuk mengambil lesen B2 dan D. saya sudah menjalani test jpj untuk kereta pada rabu lepas dan saya lulus. tapi saya masih belum menjalani test jpj motor. test motor dijadualkan selepas cuti raya. boleh tak saya buat lesen P dahulu bagi lesen D?

    Reply
  73. ahmad

    jenis lesen : B2

    situasi : telah selesai praktikal dan lulus ujian QTI di sebuah institut memandu di Penang. kemudian berpindah ke Johor bahru tanpa selesai ujian JPJ. bercadang untuk ambil ujian JPJ sahaja di Johor Bahru. lesen L masih hidup.

    soalan : adakah saya perlu ulang semula praktikal motor beberapa jam seperti yang disarankan institut memandu di JB.
    dan berapa pula kos yg perlu saya bayar untuk ambil ujian JPJ sahaja yang sepatutnya?

    Reply
    1. Cikgu Yap Post author

      Bawa Borang 4 serta dokumen0dokumen lain dan borang-borang pra ujian institut lama ke institut baru di Johor Bahru. Pelajaran praktikal lama saya rasa masih lagi boleh di gunakan.

      Walaubagaimanapun, sekiranya institut baru berkehendakan anda mempelajari lebih kelas-kelas baru lagi, anda di nasihatkan lapor ke pihak JPJ Johor supaya kes ini dapat di selesaikan.

      Reply
  74. mayat

    kalau lesen saye mati tahun 2009…macam mane ye…

    lagi pula tahun 2011 saya ada memohon untuk mengambil kembali…tetapi sy tidak dapat hadir ujian komputer…adakah saya perlu memohon untuk kursus kembali yang telah 2 kali saya lalui…sila beri tunjuk ajar..cikgu yap

    Reply
    1. Cikgu Yap Post author

      Jumpa Putrajaya untuk ujian praktikal khas yang hendak di buat tempoh 60 hari. Keluarkan L baru. Lain-lain keperluan tidak perlu. Cari sekolah memandu baik untuk membantu anda.

      Reply
  75. Syed

    Hello Uncle,I had driving license already.but now i want to add motorcycle class.must i retake the computer test?and if u could please tell me what steps for me to get the L license if i already had driving license?

    Thank You,

    Reply
  76. SELVI

    Cikgu saya nak tanya sikit lesen pemandu L saya telah tarikh luput sudah 5 tahun, masa itu dapat tawaran belajar di ASA college di Rawang. sekarang i teringin nak ambil lesen tersebut. So i kena duduk kursus 8 jam lagi ke cigku?

    Reply
  77. Choong Fu SIang

    Hi Cikgu Yap!

    I’m Fu SIang from Georgetown, Penang. This year 16 years old after my birthday had past. I have a lot of question want to ask you. Here my questions begin, How much for register L license course & test? It is we arrange our own time to attend the course or it been fixed by instructor on that day? I don’t even know how to ride motor. JPJ provided teaching how to sit, start engine, ride and all motor function?

    I think that’s all for my question. I appreciate if you reply my comment. I surely need all the information from you expert driving teacher.

    Thanks & Regards,
    Fu Siang

    Reply
    1. Cikgu Yap Post author

      Unfortunately, the driver course rates for Penang is completely different from Selangor’s. Other arrangements is also different. I suggest you get assistance from a driving school based in Penang. Sorry, I’m unable to help you much.

      Reply
  78. Muhammad Shafiq

    Erm, saya dah pernah dulu buat lesen L untuk motor. kemudian tak teruskan sampai P disebabkan hal tertentu. sekarang saya dah ada lesen competen untuk kereta. kalau saya ambil lesen L untuk motor, smentara tempoh mendapat lesen L iaitu dalam seminggu, bolehkah saya menunggang motor?

    Reply
    1. Cikgu Yap Post author

      Demi capai lesen memandu L, anda di kecualu Kod Undang-undang. Wajib hadir kelas teori motor 6 jam. Seterusnya, keluarkan L dan hadir membelajar memandu motor di sebuah institut. Sementara itu, anda boleh menggunakan motor.

      Reply
  79. Chua

    Hi Cikgu Yap,
    I have D class license and want to take up B2. Your previous reply mentioned that we only need to attend the 6 hours theory class to obtain the L license before start practical lesson. My question are:
    1. can i just take up the class from any driving academy or must it be specific;
    2. can i just take the class without committing to any bundled lessons that they promote;
    3. after above, will the academy issue the L license or do i apply myself with JPJ?

    Thank you Cikgu

    Reply
    1. Cikgu Yap Post author

      If you do not wish to be tied down to any driving school, register at a driving institute instead. After attending a 6 hour theory course for motor, get all documents and get a “L” yourself from JPJ.

      Reply
  80. Bryan

    Hey, I have a similar question to the above mentioned.
    I have my full D license for 2 years already. If I want to take up my L license for B2, do I have to repeat everything? Eg. Undang test, and the theory class. Cause I remember reading somewhere that if your L license is more than 2 years, you need to repeat the whole process? Need some clarification that is confusing me.

    Thank You :).
    Bryan

    Reply
  81. RAFIDAH

    hello Cikgu Yap..
    memandangkan sekarang dah ada test untuk ujian memandu automatik, bolehkah saya terus daftar untuk ambil ujian jpj tanpa melalui institut mengajar memandu. saya dah ada lesen ‘L’ tetapi tempat belajar memandu tersebut tidak menyediakan service untuk ajar memandu auto

    Reply
    1. Cikgu Yap Post author

      Saya tidak pasti samaada institut lain gunakan kenderaan auto. Ziarahilah institut yang berdekatan anda.

      Reply
  82. zati

    Hello cikgu Yap, please answer me :)

    Lesen L i tidak boleh diperbaharui di pejabat pos. They asking me to go to JPJ center. Bahagian 1 ( 21/2/2010-20/2/2012) .
    However, I dah lulus motor B2 on 16/2/2011. But the driving center still didnt give me my P license. I dah fail untuk lesen P kereta. Baru sekarang nak ulang semula. Mcam mana ye Cikgu Yap? PLESE HELP ME

    Reply
  83. nor

    saya ada permasalahan sikit. saya ada ambil ujian memandu pada Nov 2012 dan lesen L tamat pada 5/12. saya tidak mengulang semula ujian memandu sehingga sekarang kerana ada masalah peribadi. saya bercadang untuk mengulang semula, saya ada tanya tempat belajar memandu dan akan memperbaharui lesen tersebut sekiranya saya membayar RM 200 untuk ulangan dan harga lesen.

    Soalan saya :-

    Adakah lesen L saya telah tamat tempoh?
    saya ingin mengetahui berapa lam tempoh untuk lesen L?

    Reply
    1. Cikgu Yap Post author

      Kalau RM200 untuk membarui lesen L dan ujian semula, harganya agak berpatutan. Ya, nampaknya lesen L anda telah tamat. L berlangsung 3 bulan sahaja.

      Reply
  84. Afiza

    Tempoh lesen L : Bahagian 1 seperti di lesen saya telah tamat [23/10/2010 -22/10/2012] . Saya telah lulus ujian jalanraya dan cuma perlu mengulang ujian bukit. Saya tidak dapat mengulang berdasarkan tempoh berikutan saya terpaksa mengikuti pengajian.

    Apakah yang boleh saya lakukan untuk memiliki lesen P?

    Terima kasih

    Reply
    1. Cikgu Yap Post author

      Kena lulus undang-undang sekali lagi. Kemudian duduki Bahagian II. Bahagian jalan raya boleh tahan 1 tahun.

      Reply
  85. LIANA

    Tempoh lesen L 3 bln sudah tamat pada 2009..tarikh tamat dibahagian belakang lesen adalah pada 9 julai..adakah saya boleh perbaharui lesen saya untuk smbung P…

    Reply
    1. Cikgu Yap Post author

      Nampaknya kemungkinan undang-undang anda telah tamat. Anda terpaksa duduki ujian itu lagi. Walau bagaimana, L anda boleh di barui. Tapi anda tidak di benarkan buat ujian praktikal pula.

      Reply
  86. Yusry

    Tempoh lesen L.saya telah tamat pada bulan November 2009.Boleh ker.saya renew L atau perlu mengambil L sekali lagi?Sekiranya boleh berapa caj yang dikenakan.dan.di mana boleh renew L?

    Reply
  87. Lina

    Anak saya mengambil kursus pemanduan Julai 2013 tetapi belum mengambil ujian komputer untuk L setakat Januari 2014. Adakah dia perlu mengulangi kursus tersebut?

    Reply
  88. ire

    saya dah lulus dan dh dapat P utk ujian memandu tapi saya masih lagi x duduki ujian P untk motosikal(bayaran kereta dan motosikal sekali).Masalahnya lesen L saya sudah tamat tempoh pada 8 ogos 2013(9/5/13-8/8/13),,jadi dah 5 bulan tamat,,,saya masih bloeh tambah tarikh lesen L lagi x?sebab blakang lesen L utk bhg 1 10/4/13-9/42/15,,harap cg bleh bagi pnjelasan,tq

    Reply
  89. Cikgu Yap Post author

    Undang-undang anda masih hidup lagi. Anda boleh berui lesen L dan gunanya untuk periksa praktikal motor.

    Reply
  90. bayya

    saya dah dpt lesen l pada januari 2013 lagi tp sampai skrg sy tak meneruskan
    ujian utk mndapatkan p..saya sedia maklum lesen l dah tamat tempoh.
    jadi sekiranya sy ingin teruskn untuk dapatkan lesen p adakah sy kena
    bermula dari awal? adakah sy perlu bayar lgi sekali..sekiranya tidak
    berapa cas dikenakan untuk perbaharui lesen p saya.tq

    Reply
    1. Cikgu Yap Post author

      Hadir kembali kursus KPP dan duduki peperiksaan undang-undang. Memanglah tanggung kos baru.

      Reply
  91. Atirah

    Hi, lesen L saya telah dikeluarkan pada 07/04/2014 dan tempoh tamat 3 bulan nya ialah 06/07/2014. Betul ke lesen L tempohnya sebenarnya 2 tahun dah saya boleh renew lesen L saya selagi dia tidak mencapai 2 tahun dari tarikh ia dikeluarkan? tq

    Reply
  92. Ami

    saya nak tahu lesen LDL saya dah tamat tempoh 2 tahun bulan 9 2014 dan saya belum menjalani test jpj untuk lesen P. 3 hari sebelum mati lesen LDL saya telah perbaharui adakah saya masih boleh menjalani TEST JPJ? atau adakah saya kena mengulangi kursus dari awal mula?

    Reply
  93. nana

    Lesen L motor sy akan tamat bln 12/2014. Bln mac 2014 sy ada ambil lesen kreta tp gagal bahagian II. Soalan sy, adakah lesen L kereta sy akan tamat bln 12/2014 juga ? Adakah sy perlu stat semula semua prosedur utk dapatkan P kereta ? Mohon penjelasan. Terima kasih.

    Reply
    1. Cikgu Yap Post author

      Saudari Nana, Kalau undnag-undang anda tamat pada bulan Mac 2014, anda tidak boleh teruskan dengan Bhg III. Kena buat balik undang-undanga semula.

      Reply
  94. ida

    hi,,saya dah lulus ujian P utk memandu tetapi belum lagi menduduki ujian P utk motorsikal..masalahnya lesen L saya sudah pon tamat 08/05/2013 – 17/10/2013..tarikh utk bahagian 1 saya ialah 15/04/2012-14/04/2014..adakah saya masih lagi boleh mendapatkan lesen memandu saya sahaja kerana saya telah mengambil keputusan utk tidak meneruskan dgn lesen motorsikal..adakah saya masih boleh utk renew lesen L saya?harap cg dapat bagi penjelasan kepada saya..terima kasih

    Reply
    1. Cikgu Yap Post author

      Bahagian I anda telahpun tamat. Pada pendapat saya, terpaksa anda menguji balik bahagian tersebut sekiranya mahu uji motor.

      Reply
  95. rahimi

    Hello cikgu yap saya ada soalan nk tanya lesen L motor saya
    Bahagian 1 25/02/12-24/02/14 Telah tamat tempoh lebih 2 tahun dan saya ingin mengambil lesen kereta perlukah saya mengambil ujian komputer semula…tq

    Reply
  96. Unknown

    Hi..saya ada masalah..lesen L saya expired dlm 1 bulan..saya ingin renew dlm masa yg tdekat ttp lesen itu hilang..bolehkah saya terus ke JPJ untuk membuat lesen L baru?? atau saya boleh renew tanpa menunjukkan lesen asal..?? adakah saya perlu membuat laporan polis atas kehilangan lesen L tersebut.??

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>